Rusya Federasyonu’nda bir ırmak.
Eski Türkçede nehrin ismi Tın yani sacma olur.
Moskova’nın güneyindeki yaylalardan doğar. Ormanlık bir alan boyunca güneye doğru akar. Voronez şehrinden geçen aynı isimdeki kolu aldıktan sonra geniş stepleri sulayarak doğuya döner ve Volga Irmağına 45 km kadar yaklaşır. Tekrar güney batıya döner ve en önemli kolu olan Donetz’i aldıktan sonra bir delta yaparak Azak Denizine dökülür. Gemiler, Don Nehri üzerinde Rostov şehrine kadar ulaşabilir. Balık bakımından zengindir.
160.000 mil karelik bir alanı sulayan Don nehri, 1870 km uzunluğundadır. Donetz kolu, ülkenin en zengin kömür yataklarının ve çelik endüstrisinin kurulu olduğu Donbas şehrini, deniz limanı Rostav’a bağlar. 100 km uzunluğundaki Volga-Don Kanalının açılmasından sonra (1952) Karadeniz’i Hazar Denizine ve Beyaz Denize bağlayan büyük su ulaşım şebekesi tamamlanmıştır. Bu kanal ile Rostov arasında Rusya Federasyonu’nun en büyük yapma gölü (12 km2) yer alır. Bu göl aynı adlı barajın birikimidir.
Don nehrine adını, 17. yüzyılda buraya gelip verimli topraklara yerleşen Don Kazakları vermiştir.
Irmağın akışı kışın donma yüzünden azalır. Kasım ayında saniyede 193 metreküpe düşer. Nisanda karlar eriyince akış yükselerek saniyede 3538 metreküpe çıkar. Yazın ise fazla buharlaşma yüzünden 181 metreküpe düşer. Aşağı bölgelerde akışı çok ağırlaşır. Bu sebepten Don Irmağına “Sâkin Don” adı da verilir.