muhabbet kuşları hakkında herşey...

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı insanlar_alemi

  • ****
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Avusturalya / Ankara
  • 503
  • +42/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • İnşAllah derse yakaran inşaa eder YARADAN...
muhabbet kuşları hakkında herşey...
« : 03 Mart 2013, 23:51:59 »
Doğal renkleri sarı ve yeşil olmasına karşılık değişim sonucunda yüzlerce değişik renkte muhabbetkuşu elde edilmiştir. Hemen hemen tümünün yüzünde benekler ve üst bölümlerinde sık sıralı çizgiler vardır.

Erkek ve dişi birbirine benzerse de gagalarının tabanındaki tüysüz deri mevsime bağlı olarak renk değiştirebilir. Yavru erkeklerde bu deri pembedir, zamanla maviye döner. Dişilerde yavruyken beyaz olan deri, hayvan yaşlandıkça pembe-kahverengiye döner. Erkek muhabbet kuşları dişilere nazaran daha hareketli ve konuşkandırlar.

Muhabbet kuşları 1-2 yaşından sonra ergen olur. Dişi muhabbet kuşları 4-5, erkekler ise 5-6 yaşından sonra çökerler.

Muhabbet kuşları ortalama ömrü 7-11 yıl arasındadır. Muhabbet kuşları beslenme şekilleri yaşadığı yer gibi faktörlere göre daha uzun veya daha kısa yaşayabilirler.

MUHABBET KUŞLARI GERÇEKTEN İNANILMAZ KUŞLAR. ÇOK SEVİMLİ,CANA YAKIN,SAHİBİNE DÜŞKÜN.,EVİN BİR BİREYİ GİBİDİR. SİZİNLE SÜREKLİ OYUN OYNAMAK İSTER. KONUŞUR SİZ KONUŞTUĞUNUZ ZAMAN DİNLER.SİZİN KONUŞTUĞUNUZ KELİMELERİ TAKLİT EDER. ANAVATAN'LARI AVUSTRALYA'DIR. İNSANLAR'DAN TEK ÜSTÜN ÖZELLİĞİ,SANİYEDE 150 RESİM ALGILIYOR. İNSANLAR 16 RESİM ALGILIYOR. DÜNYADA 50 MİLYON MUHABBET KUŞU OLDUĞU SANILMAKTADIR.ORTALAMA UZUNLUĞU 19 CM' DİR.  ÇOK EVCİL OLAN BU KUŞLAR 10 - 15 YIL ARASINDA ÖMÜRLERİ VARDIR. ÇOK İYİ ŞARTLARDA BAKILDIĞI ZAMAN  15YIL YAŞADIKLARI GÖRÜLMÜŞTÜR. GERÇEKTEN SEVGİLERİ İNANILMAZDIR. SİZE ALIŞTIĞI ZAMAN O KADAR ÖZEL DAVRANIRLAR Kİ BUNU YAŞAMAK GEREKİR. DİŞİ VE ERKEK AYRIMI GAGA ÜZERİNDEKİ CERE RENGİNDEN ANLAŞILIR. MAVİ VE PEMBE RENKTE İSE ERKEKTİR. BEYAZ VE KAHVERENGİ İSE DİŞİDİR.YAVRU KUŞLAR'DA CİNSİYETİNİN ANLAŞILMASI TECRÜBE İSTER. ERKEK KUŞLAR DİŞİ KUŞA GÖRE DAHA KONUŞKANDIRLAR. BU DEMEK DEĞİL Kİ DİŞİ KUŞ KONUŞMAZ. DİŞİ KUŞTA İLGİLENİLDİĞİ ZAMAN ÇOK ÇABUK KAVRARLAR. ÇOK YETENEKLİ OLAN MUHABBET KUŞLARI EĞİTİLMESİ KOLAYDIR. YILDA  5 - 6 DEFA KULUÇKAYA YATARLAR. 18-21 GÜN KULUÇKA SÜRELERİDİR. EN FAZLA 6 - 8 YUMURTA YUMURTLARLAR. EN AZ 3 - 4 YUMURTA YUMURTLARLAR. YUMURTANIN DOLU OLDUĞU EL FENERİ VEYA GÜN IŞIĞINA BAKILDIĞI ZAMAN İÇERİSİNDE ÇEKİRDEK LEKESİ VAR İSE DOLUDUR. DEĞİL İSE BOŞTUR. ANCAK YAVRU ÇIKMAZ İSE YUMURTALARA BAKILMASI ÖNERİLİR. ZAMAN  KAZANMAK İÇİN, BAKMAKTA FAYDA VARDIR. RAHATSIZ ETMEDEN BAKMAK GEREKİR. MUHABBET KUŞLARI ÇOK STRESLİ HAYVANLARDIR. RAHATSIZ EDİLDİKLERİ ZAMAN YUMURTALARI KIRARLAR GEREKİRSE YAVRUSUNU BİLE ÖLDÜRÜRLER. ANCAK ÜRKÜTMEDEN DİKKATLE BAKILABİLİR İSE YUVALARINA SIKINTI OLMAZ. EŞLEŞME SÜREÇLERİ ÇOK İLGİNÇTİR. BİR KAFESE HERHANGİ BİR ERKEK VE DİŞİ KOYDUĞUMUZ ZAMAN HEMEN UYUM SAĞLAMAYABİLİRLER. BİRÇOK EŞ DEĞİŞTİREBİLİRLER.ANCAK UYUM SAĞLADIKLARI ZAMANDA ÇOK GÜZEL YAVRU VERİRLER. MUHABBET KUŞLARINDA RENK MUTASYONLARI ÇOK FAZLADIR. YEŞİL ,MAVİ,SARI RENK ANA RENKLERİDİR. BAKIMLARI, BİR O KADARDA ÖZVERİ İSTER. HAFTADA MUTLAKA KAFES VE EKİPMANLARININ GENEL TEMİZLİĞİ YAPILMALIDIR. TEMİZLİK BİZ İNSANLAR İÇİN ÖNEMLİ OLDUĞU KADAR MUHABBET KUŞLARI İÇİNDE ÇOK ÖNEMLİDİR. SULUKLARI 2 GÜNDE BİR DEĞİŞTİRİLMELİDİR. YEMLİKLERİN'DE YEM YENİLDİĞİ ZAMAN ÜZERİNİ HER GÜN ÜFLEMELİYİZ. RAHAT ETMELERİ AÇISINDAN, MAMALIK'LARINA HAFTADA 1 KEZ YUMURTA KOYMALIYIZ. YEŞİLLİK SEBZELER MUTLAKA ÖZELLİKLE (DÜZ MARUL,ISPANAK, RENDELENMİŞ HAVUÇ) BUNLAR SİNDİRİM SİSTEMLERİNİ DÜZENLEMEDE YARDIMCI OLURLAR.MEYVELERDEN ELMA, MUZ, SALATALIK SEVERLER.

HASTALIKLAR:
İSHAL: MUHABBET KUŞLARI İSHAL OLDUĞU ZAMAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİRKAÇ HUSUS VARDIR. BUNLARIN BAŞINDA BESLENMESİNDE BİR PROBLEM OLMASIDIR. DÜZENLİ BESLENME ÇOK ÖNEMLİDİR, KUŞLAR İÇİN, DİĞER SEBEBLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLADIĞINDAN OLABİLİR. MİKROBİK BİR RAHATSIZLIK OLABİLİR.

TEDAVİSİ : İYİ BAKILDIĞI ZAMAN BESLENMESİ DÜZGÜN, VİTAMİN TAKVİYELERİ OLDUĞU ZAMAN DÜZELİRLER.TEMİZLİK , HİJYEN BİZ İNSANLAR'DA OLDUĞU KADAR KUŞLAR'DADA ÇOK ÖNEMLİDİR.LÜTFEN DİKKAT EDELİM...

KURULUK : MUHABBET KUŞLARIN'DA KURULUK DENEN HASTALIK BİR MANTAR HASTALIĞIDIR. BAKTERİ VEYA VİRÜS HASTALIĞI DEĞİLDİR. KUŞLARIN MİDE BAĞIRSAK SİSTEMLERİNE YERLEŞİR. ÖNCE BU İZLENİMLER GÖRÜLÜR. MUHABBET KUŞUNDA BİR KABARMA TÜNEK ÜZERİNDE HAREKETSİZ  VE CANSIZLIK GÖZÜKÜR. İŞTAH AZALIR. ZAYIFLAMA GÖRÜLÜR. ELİMİZE ALDIĞIMIZ ZAMAN ZAYIFLADIĞINI BELİRGİN GÖRÜRÜZ. JİLET GÖĞÜS DERLER,BU RAHATSIZLIĞA.

TEDAVİSİ : ÖNCELİKLE HASTA OLAN KUŞUMUZU DİĞER MUHABBET KUŞLARINDAN AYIRMAMIZ GEREKİR. VE KAFESİNİ, TABLASINI, YEMLİĞİNİ, SULUĞUNU, HER GÜN TEMİZLEMEMİZ GEREKİR. SULUK HER GÜN DEĞİŞTİRİLMELİDİR. İÇERİSİNE VİTAMİN TAKVİYESİ MULTİVİTAMİN KOYULMALIDIR. ANTİBİYOTİK OLARAK TA , CANDİDİN, KANDİZOL, ZOLAX, FLURİT BUNLARDAN BİRKAÇIDIR.  ANCAK FLUKAN DERMATOLOJİK TABLET DAHA ETKİLİDİR. (İÇİNDE 2 KAPSÜL ÇIKMAKTADIR).

İLAÇ KULLANIMI :

BİR KAPSÜL 100 ML SUDA ERİTİLİR. 100 ML ' LİK  SULUKLARA 1 ML HAZIRLADIĞIMIZ ERİYEN TABLET KONULUR. EĞER AĞIZDAN TEDAVİ ETMEK İSTERSEK İLACIN İSMİ TRİFLUCAN ŞURUP ADIYLA SATILMAKTADIR. GÜNDE 1 KEZ 3 DEFA AĞIZDAN VERİLİR VE YUTMA YÖNTEMİ UYGULANIR. TEDAVİ SÜRESİ 30 GÜNDÜR.

MANTAR :
MANTAR RAHATSIZLIĞI KUŞTAN KUŞA BULAŞAN BİR DERİ HASTALIĞIDIR.MUHABBET KUŞLARIMIZIN GAGA VE AYAKLARINDA OYUK AÇARLAR VE TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMÜNE BİLE YOL AÇARLAR.TÜYLERDE DÖKÜLME OLUR.KUŞUMUZ CANSIZLAŞIR.

TEDAVİSİ : BİRÇOK FORMLARDA ÖNERİLDİĞİ GİBİ BEYAZ VAZELİN GAGA VE AYAK ÇEVRESİNE SÜRÜLMELİDİR. PARAZİTLERİN  OKSİJENSİZ KALIP ÖLÜMÜNE YOL AÇAR.EĞER YETERSİZ KALIRSA BU İLAÇLARI KULLANMANIZ ÖNERİLİR.( FLUCONASOL,KETOCONASOL VE NİZORAL TABLET VE SOLUSYONLA BERABER KULLANILABİLİR.ÖZELLİKLE ŞUNU TAVSİYE EDİYORUM ARKADAŞLAR TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİ KAFES VE EKİPMANLARI HAFTADA 1 KEZ SICAK SU İLE TEMİZLENMELİDİR.TÜNEKLER KONTROL EDİLMELİ BİT SPREY SIKILMALIDIR.HAFTADA 1 KEZ BANYO YAPTIRILMALIDIR.

TÜY DÖKÜMÜ : TÜY DÖKÜMÜ BİR HASTALIK DEĞİLDİR.FİZYOLOJİK KENDİNİ YENİLEMESİDİR.İLK TÜY DÖKÜMÜ YAVRU MUHABBET KUŞLARINDA 3.AY VE 7.AY ARASINDA GERÇEKLEŞİR. ANCAK BAZI KUŞLARDA BU SÜRELER DEĞİŞEBİLİR. YAVRU MUHABBET KUŞLARI ERİŞKİN MUHABBET KUŞLARINA BENZEYECEK ŞEKİLDE TÜYLERE SAHİP OLURLAR.BAŞLARI BEYAZ VE SARI OLACAK ŞEKİLDE TÜYLENMEYLE ŞEKİL ALIR.YAVRU MUHABBET KUŞLARI TÜY DÖKÜMÜNDEN  ÇOK ETKİLENMEZLER.

DÜZENLİ TÜY DÖKÜMÜ :

DÜZENLİ TÜY DÖKÜMÜ TEMMUZ VE EYLÜL AYLARI ARASINDA GERÇEKLEŞİR. MUHABBET KUŞLARINDA BÜYÜK VE KÜÇÜK TÜYLERİN ( KANAT, KUYRUK, GÖVDE ) DÖKÜLMESİ ŞEKLİNDE OLUR.TAMAMEN TÜYLERİ DÖKÜLMEZ, ESKİ TÜYLERİNİN YERİNE YENİSİ ÇIKMAYA BAŞLAR. BU TÜY DÖKME ESNASINDA UÇMA YETİLERİNİ KAYBETMEZLER, ANCAK HALSİZLİK ,UYKU HALİ , BİR CANSIZLIK GÖRÜLÜR. ÖTÜŞLERİ AZALABİLİR.BU DURUM BİZLERİ ENDİŞELENDİRMESİN. ANCAK SULUKLARINA VİTAMİN TAKVİYESİ YAPILMALIDIR.ENERJİ KAYIPLARI OLDUĞU İÇİN KUVVET MAMALARIYLA DA DESTEKLEMEMİZ GEREKİR. TAZE YEŞİLLİK VE MEYVELERİN VERİLMESİ BU SÜRECİ KISALTIR, RAHAT GEÇİRİRLER.