Acıagaç (kuvasya agacı) : Sedefotu gillerden; 2-3 metre boyunda küçük bir bitkidir.
İnce kabuklarının üzerinde sarı benekler vardır.
Çiçekleri kırmızıdır. Sıcak ülkelerde yetişir.
Bu ülkelerde acı ağaç kabuklarından yapılan kaplardan su içenlerin kuvvetleneceğine inanılır.
Hekimlikte ; kökü, kabuğu ve odunu kullanılır. Etkili maddesi “Quassine”dir. Çok acıdır.
İçindeki Maddeler: Rezin, uçucu yağ ve acı bir madde olan quassin içermektedir.
Acı ağacın 2 - 10 cm kalınlığındaki gövde ve yan dalları kesilerek kurutulur ve böylece muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman küçük parçalara ayrılıp yonga haline getirilir ve suyla kaynatılır.
Acıağaç Faydaları:
Acı tadı sebebiyle tükrük salgısını arttırır, mide ve barsak hareketlerini fazlalaştırır, dolayısı ile iştah açar, sindirimi kolaylaştırır.
Acının tonik etkisiyle kuvvet verir, ateş düşürür.
1 It içine 5-10 gram ağaç yongası konması gerekmektedir.
Bu şekilde 5-6 saat dinlendirilir. Sonra süzülür.Günde 3 defa yarım ya da bir bardak içilir.
Barsak solucanlarına etkili olabilir.
Bu şekilde etkisi için ise acı ağacın kaynatılmış soğutulmuş suyuyla lavman yapmak gerekmektedir veya yine
bu sudan günde 3 bardak içilir.
Acı ağaç, haşere öldürücü etkiye sahip olduğundan, bol sinekli nemli tropikal bölgelerde, ağaç parçalarıyla kaynamış su, vücudun elbiseyle örtülmeyen kısımlarına sürülerek haşereler uzak tutulur.
Ayrıca yine bu şekilde elde edilen spreyler bahçelerde kullanılır.
Haşere kovucu etki için 10 gram acı ağaç 60 gr. suda iyice kaynatılır.
Fazla kullanılacak olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.