C Vitamini İçeren Besinler Hangileridir?
Taze sebze ve meyveler C vitamini içeren besinler olarak gerekli C vitamini ihtiyacımızı karşılarlar. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenk üzümü, en çok C vitamini içeren meyveler arasındadır. Lahana, domates, kuşburnu, karnabahar, ıspanak, maydanoz, turp, patates, yeşil biber gibi sebzeler en fazla C vitamini içeren sebzeler olarak C vitamini kaynakları arasında yer alırlar.
Ancak dikkat ediniz, askorbik asit sıcakla, su, hava, pişirme, ışık ve sigara içme ile kolayca imha olur. Isıya ve ışığa karşı direnci düşük olduğundan C vitamini içeren sebze ve meyvelerin saklanması ve pişirilmesi C vitamininin yüksek oranda kaybolmasına neden olur.
Sebze ve meyveler C vitamini kaybı olmaması için kesildikten sonra hemen tüketilmelidir. Kurutulmuş meyve sebzelerde C vitamini kaybı fazladır.
C Vitamini Nedir?
C Vitamini biyolojik fonksiyonların çeşitliliğinde önemli rol oynayan suda eriyen bir maddedir. C vitamininin diğer adı askorbik asittir.
C vitamini vücutta sınırlı oranda depolandığı için C vitamininin fazla alımı toksisiteye neden olmaz.
Fazla C vitamini alımı durumunda idrar yoluyla atılır.
C Vitamininin Faydaları
Kolajen yapıcı özelliğiyle kolajen oluşumunda rol oynar. Antioksidan etkisiyle serbest radikallere karşı koruyucu özelliktedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaraların iyileşmesinde etkilidir. Demirin emilmesini kolaylaştırdığı için kansızlık sorununda yardımcıdır. Kataraktın ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olur.
Modern tarım yöntemleri, besinlerin rafine edilmesi ve işlemlerden geçirilmesi gibi sebeplerden dolayı yiyeceklerden gerekli oranlarda C vitamini almak giderek güç hale gelmektedir.
Günlük diyetinize takviye olarak askorbik asidi eklemek tükettiğimiz yiyeceğin düşen besin kalitesi nedeniyle makul bir karar gibi görünmektedir. İşte sizin için doğru olan C vitamini takviyesini seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları ve önlemler.
C Vitaminin Diğer Besin Katkılarıyla Etkileşimi
C Vitamini takviyesi aynı zamanda bioflavonoidler, hesperidin, rutin, kalsiyum ve magnezyum içerirse daha da etkili olur. Askorbik asit aynı zamanda başka bir antioksidan vitamin olan E vitamininin etkisini de artırır.
Dolayısıyla, başka temel besinlerle birlikte doğru miktarda askorbik asit içeren bilimsel olarak formüle edilmiş gıda takviyesini kullanmak içerdiği tüm besin maddelerinin sağlığa yararlarını artırabilir.