1. I. “Ey iman edenler! Mallarınızı birbirinize haksızlık ederek değil, karşılıklı rızaya dayalı ticaretle yiyin. ...”(Nisâ suresi, 29. ayet)II. “ ... Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur...”(Mâide suresi, 32. ayet)III. “Kim de bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde devamlı kalmak üzere cehennemdir. ...”(Nisâ suresi, 93. ayet)Numaralanmış ayetlerden hangileri can güvenliği ile ilgilidir?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.
2. Hz. Muhammed bir keresinde, “Müflis kimdir, bilir misiniz?” diye sorar. Sahabe “Bizim aramızda müflis, parası ve eşyası ol-mayan kimsedir.” diye karşılık verince şöyle buyurur: “Benim ümmetimden müflis o kimsedir ki kıyamet gününde namaz, oruç ve zekât gibi ibadetlerin sevabıyla gelmiş ancak şuna sövmüş, buna iftirada bulunmuş, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, diğerini de dövmüştür. Bu nedenle, hesap gününde hakkına girdiği kimselere onun iyiliklerinden alınıp dağıtılır. Eğer yaptığı iyilikleri kötülüklerinin cezasını karşılamaya yetmezse hak sahiplerinin günahlarından alınarak onun üzerine yüklenir. Sonra da günahkâr bir kimse olarak cehenneme atılır. İşte asıl müflis bu kişidir.”Bu hadiste aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) Yararsız işlerden kaçınma
B) Kul hakkından uzak durma
C) Hatalarından ders çıkarma
D) Bolluk ve darlıkta infak etme
3. • Telif hakkı, kişinin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır.• İslam’da da bir insanın malını onun izni olmadan almak ve kullanmak günah sayılmış ve yasaklanmıştır.Buna göre aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisi “telif hakkı” ile ilişkilendirilemez?
A) “Ey iman edenler! Birbirinizin mallarını batıl yollarla yemeyin. ...”(Nisâ suresi, 29. ayet)
B) “Hiç kimse kendi el emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir...”(Hadis-i Şerif)
C) “Kim Allah için elindekinden verir ve sakınıp O’nu tasdik ederse, biz onun işlerini kolaylaştırır, onu başarılı kılarız.”(Leyl suresi, 5-7. ayetler)
D) “... İnsanların mallarını haksız yere yemeleri sebebiyle önceden kendilerine helal kılınmış temiz ve hoş şeyleri onlara haram kıldık.”(Nisâ suresi, 160. ayet)
4. Aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangisi İslam’da yer alan “canın korunması” ilkesi ile ilişkilidir?
A) İş güvenliğini sağlayıcı tedbirlerin alınması
B) Aile bireylerinin hak ve hukukunun gözetilmesi
C) İnsanlar arasında yardımlaşma bilincinin geliştirilmesi
D) Hile, rüşvet gibi haksız kazanç yollarının yasaklanması
5. I. Akraba ve komşularla iyi ilişkiler kurulmasıII. Yardımlaşma ve dayanışma içinde olunmasıIII. İnsanlar arasında adalet ve barışın tesis edilmesiIV. Evrenin işleyişinin incelenip bundan sonuçlar çıkarılmasıNumaralanmış ifadelerden hangileri dinin toplumla ilgili tavsiyeleri kapsamında değerlendirilir?
A) II ve III.
B) III ve IV.
C) I, II ve III.
D) I, II, III ve IV.
6. Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytan işi, iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.(Mâide suresi, 90. ayet)Bu ayet, İslam’ın;I. malın,II. dinin,III. aklınkorunması ilkelerinden hangileriyle ilgili mesajlar içermektedir?
A) I ve II.
B) I ve III.
C) II ve III.
D) I, II ve III.
7. 2018’de hayata geçirilen “Turuncu Bayrak Uygulaması” ile otel ve restoranlardaki ihtiyaç fazlası yemeklerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında gıdaların satın alma, üretim, tüketim, değerlendirme, ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçleri düzenlenecek; ayrıca kurulacak Gıda Bankası aracılığıyla fazla yemekler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır.Bu uygulamanın amacı ile aşağıdaki ayetlerden hangisinin mesajı örtüşmektedir?
A) “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin ve Allah’a şükredin...”(Bakara suresi, 172. ayet)
B) “Şüphesiz Rabbin, dilediğine rızkı bol bol verir, dilediğine de kısar...”(İsrâ suresi, 30. ayet)
C) “...Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”(A’râf suresi, 31. ayet)
D) “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında birbirinizin malını haksızlıkla yemeyiniz...”(Nisâ suresi, 29. ayet)
8. İslam’da “malın korunması ilkesi” gereği - - - - yasaklanmıştır.
Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlarından hangisi getirilemez?
A) Hırsızlık
B) İnfak
C) Kumar
D) İsraf
9. Hz. Peygamber, Allah’tan başkasından yardım alma gayesi güden her türlü batıl inanç ve hurafe ile mücadele etmiş ve Müslümanları bu konuda uyarmıştır.
Örneğin insanların hastalıklardan kurtulmak amacıyla putlara kurban kesmelerini, kâhinlere danışmalarını ve sihir yapmalarını yasaklamıştır.Bu yasaklar İslam’ın korunmasına önem verdiği temel haklardan hangisiyle doğrudan ilgilidir?
A) mal
B) nesil
C) din
D) can
CEVAP ANAHTARI1.D
2. B
3. C
4. A
5. C
6. D
7. C
8. B
9. C
KAYNAK: You are not allowed to view links.
Register or
Login