Klasik Tarzda Sır Altı Çini Yapımının Safhaları

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *******
  • Join Date: Eki 2016
  • Yer: Hatay
  • 63863
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
Birinci aşama, hamurun hazırlanıp şekillendirilmesidir.

Hamur çark üzerinde döndürülerek veya alçı kalıplara dökülerek şekillendirilir veya levha haline getirilerek kurutulur.

İkinci aşamada, levha veya şekil verilmiş parçalar 1200-1300 ºC ısıda
fırınlanarak ilk pişirme gerçekleştirilir.

Üçüncü aşamada, bir kez pişirilmiş parçalar üzerine, ilkin nakışlar fırça
ile işlenip, sonra sırlanır veya doğrudan sırlama işlemine geçilir.

Şimdi modern yöntemlerle üretim yapan çini fabrikalarında nakışlama işlemi fırça yerine serigrafi baskı tekniğiyle de yapılmaktadır.

Çini sırlama işi, sulama (akıtma), daldırma, püskürtme veya fırça ile sürerek yapılır.

Son aşamada, süslenip sırlanan çiniler tekrar fırınlanarak soğumaya bırakılıp işlem tamamlanır.

Çini mozaik tekniğinde düz renkli levhalardan kesilen parçalarla oluşturulan desenler nasıl bir araya getirilerek duvara raptedilir?

Düz renkli levhalardan kesilen parçalar arka kısma doğru hafifçe
pahlandıktan sonra sırlı yüzeyi alta gelecek şekilde, belli kalıplar içerisine
muntazaman yerleştirilip arkasına harç dökülür.
Harç kuruduktan sonra, kalıp halindeki parçalar duvara yapıştırılır.