TÜBİTAK 2010 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali Sergisindeki projeler arasında sosyoloji dalında yarışan ''Gençler ve İletişim Teknolojileri'' adlı proje, büyük ilgi topladı.
Antalya Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Oylum Özdemir ve Elvan Kama'nın hazırladığı proje, lise çağındaki gençlerin iletişim teknolojilerine düşkünlüğünü ortaya koydu.
Proje çerçevesinde Kama ve Özdemir, okulda öğrenim gören 598 öğrenciye anket uyguladı. Sosyoloji projesindeki ankete katılan 15-18 yaşlarındaki gençlere ilk cep telefonlarına ne zaman sahip oldukları soruldu. Gençlerin yüzde 61,5'i ortaokul öğrencisiyken ilk cep telefonunu aldığını belirtirken, yüzde 26'sı ilkokulda sahip olduğunu kaydetti. Öğrencilerin yüzde 2'lik bölümünün ise cep telefonu olmadığı ortaya çıktı.
Anket sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 24'ü ikinci, yüzde 26'sı üçüncü, yüzde 19'u dördüncü telefonunu kullanırken, 5 ve üstü cep telefonu değiştirenlerin oranı yüzde 8 oldu. Kama ve Özdemir'in projesi, lise öğrencilerinin yüzde 32'sinin cep telefonunu gün içinde iki saatten fazla kullandığını ortaya çıkardı. Öğrenciler ankete verdikleri yanıtta, cep telefonunu yüzde 69 mesajlaşmak ve müzik dinlemek, yüzde 26 oranında da telefonla görüşmek için kullandıklarını bildirdi.
-''İNTERNET OLMAZSA BİLGİSAYAR DA YOK''-
Gençlerin bilgisayar kullanımıyla ilgili sorulara verdiği cevaplarda da ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre gençlerin yüzde 27'si her gün düzenli olarak, yüzde 19'u her gün sınırsız bilgisayar kullanıyor.
Gençlerin yüzde 53'ü bilgisayarı Facebook ve MSN'ye girmek, yüzde 32'si oyun oynamak için kullanırken, ödev ve araştırma için kullananların oranı yüzde 13'de kaldı. Ankete katılan gençlerin yüzde 87'si internet olmaması halinde bilgisayarı bugünkü sıklıkta kullanmayacağını söyledi.
Gençlerin gün içinde en sık kullandığı teknolojik ürünler arasında yüzde 37 ile cep telefonu birinci sırada yer alırken, bunu sırasıyla yüzde 23 oranı ile müzik çalar, yüzde 13 oranı ile bilgisayar, yüzde 13 oranı ile televizyon, yüzde 10 oranı ile fotoğraf makinesi izledi.
Projeyi hazırlayan öğrenciler arkadaşlarına bilgisayar, cep telefonu ve müzik çalar üçlüsünden hangisini hayatlarından çıkarabilecekleri de sordu. Öğrencilerin yüzde 47'si ''Hiçbiri'' yanıtını verirken, yüzde 13'ü ''Hepsi'' dedi. Ankete katılanların yüzde 62'si de, iletişim teknolojilerini ihtiyacından fazla kullandığını düşünmediğini ifade etti.
AA