Toggle navigation
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Giriş Yap
Kayıt Ol
×
Close
Giriş Yap
Remember me
Sorular ve Cevaplar
Bilgi Bankası
Sağlık
Şifalı Bitkiler
Konu:
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
« önceki
sonraki »
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
0 Yanıt
2917 Gösterim
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arif Arslaner
Join Date: Eyl 2008
Yer: A'raf şehri
4502
+1462/-0
Cinsiyet:
Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
«
:
19 Eylül 2009, 09:08:46 »
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
Sağlık için fındık fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketilmesinde şüphesiz yarar var. Ama kuruyemiş, yerken aşırıya kaçıldığı takdirde sağlık için büyük risk oluşturuyor
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
Selahattin Dönmez'in makalesi
Sağlık için fındık fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketirken aşırıya kaçmayın.
Bu gıdaları tüketirken ölçüyü aşmamalı ve son kullanma tarihlerine dikkat etmelisiniz
Fındık, fıstık gibi yağlı tohumların fazla tüketilmesinde alerji, aşırı duyarlılık gibi reaksiyonlar söz konusu olur. Gıdaların bazıları, vücut bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanmakta ve bu gıdalara karşı antikor oluşturulmaktadır.
İnsanlar doğduktan sonra yaşamı boyunca farklı besinlerle karşılaşmaktadır. Bu besinlerin içerisinde bulunan besin öğeleri arasında alerjiye neden olan maddeler, genellikle protein yapısındadır. Besin alerjileri bebeklik, çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak insan hayatını etkilemektedir.
SOLUNUM YOLUYLA DA ETKİLER
Fındık, fıstık ve diğer yağlı tohumlar ani ve çoğu zaman da ciddi alerjik reaksiyonların nedenini oluşturmaktadır. Sık görülen klinik belirtiler astım, dudaklarda ve yanak mukozasında kabarma, yutakta görülen ödem, ürtiker ve bazen de egzamadır.
Etkilerini yenildiğinde göstermelerine rağmen; badem, kestane, fındık ve yerfıstığı yağları soluma yoluyla alerjik reaksiyon oluşturabilirler.
Besin etiketlerinde alerjen bileşenler açık bir şekilde ifade edilmelidir. Gıdanın üretiminde kullanılan herhangi bir maddenin kendisi veya değişik formu ürün içinde bulunuyorsa bu bileşen etiket üzerinde belirtilmelidir.
Onların da raf ömrü var
Gıdalar, üretim ile tüketim arasında çeşitli nedenlerle bozulur. Bu bozulma faktörlerinin önemlisini mikroorganizmalar oluşturmaktadır. Yağlı tohumlar uygun koşullarda saklanmazsa, ya böceklenir ya da küflenir. Yağlı tohumların saklanmasında şunlara dikkat etmelisiniz:
1. Küflenmeyi önlemek için uygun zamanda hasat etmelisiniz. Toprak üzerinde bırakmamalısınız.
2. Bozulmayı önlemede en önemli nokta ortamdaki nem kontrolüdür. Fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarda nem oranı yüzde 5’den fazla olmamalıdır. Saklanan yerlerin nisbi nem oranları ise yüzde 60’dan fazla olmamalıdır.
3. Küfler “aflatoksinler” denilen zararlı öğeler üretirler. Önemli bir besin toksini olan aflatoksinlerin hedef organı karaciğer olmakla birlikte diğer dokularda da hasarlara veya tümörlere neden olabilirler.
(Star)
Kayıtlı
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Sorular ve Cevaplar
Bilgi Bankası
Sağlık
Şifalı Bitkiler
Konu:
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
Yukarı git
Aşağı git