Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!
« : 19 Eylül 2009, 09:08:46 »


Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!

Sağlık için fındık fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketilmesinde şüphesiz yarar var. Ama kuruyemiş, yerken aşırıya kaçıldığı takdirde sağlık için büyük risk oluşturuyor
Bir avuç fındık iyi gelir, iki avuç kötü!


Selahattin Dönmez'in makalesi

Sağlık için fındık fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketirken aşırıya kaçmayın.

Bu gıdaları tüketirken ölçüyü aşmamalı ve son kullanma tarihlerine dikkat etmelisiniz

Fındık, fıstık gibi yağlı tohumların fazla tüketilmesinde alerji, aşırı duyarlılık gibi reaksiyonlar söz konusu olur. Gıdaların bazıları, vücut bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanmakta ve bu gıdalara karşı antikor oluşturulmaktadır.

İnsanlar doğduktan sonra yaşamı boyunca farklı besinlerle karşılaşmaktadır. Bu besinlerin içerisinde bulunan besin öğeleri arasında alerjiye neden olan maddeler, genellikle protein yapısındadır. Besin alerjileri bebeklik, çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak insan hayatını etkilemektedir.

SOLUNUM YOLUYLA DA ETKİLER

 Fındık, fıstık ve diğer yağlı tohumlar ani ve çoğu zaman da ciddi alerjik reaksiyonların nedenini oluşturmaktadır. Sık görülen klinik belirtiler astım, dudaklarda ve yanak mukozasında kabarma, yutakta görülen ödem, ürtiker ve bazen de egzamadır.

 Etkilerini yenildiğinde göstermelerine rağmen; badem, kestane, fındık ve yerfıstığı yağları soluma yoluyla alerjik reaksiyon oluşturabilirler.

 Besin etiketlerinde alerjen bileşenler açık bir şekilde ifade edilmelidir. Gıdanın üretiminde kullanılan herhangi bir maddenin kendisi veya değişik formu ürün içinde bulunuyorsa bu bileşen etiket üzerinde belirtilmelidir.

Onların da raf ömrü var

Gıdalar, üretim ile tüketim arasında çeşitli nedenlerle bozulur. Bu bozulma faktörlerinin önemlisini mikroorganizmalar oluşturmaktadır. Yağlı tohumlar uygun koşullarda saklanmazsa, ya böceklenir ya da küflenir. Yağlı tohumların saklanmasında şunlara dikkat etmelisiniz:

1. Küflenmeyi önlemek için uygun zamanda hasat etmelisiniz. Toprak üzerinde bırakmamalısınız.

2. Bozulmayı önlemede en önemli nokta ortamdaki nem kontrolüdür. Fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarda nem oranı yüzde 5’den fazla olmamalıdır. Saklanan yerlerin nisbi nem oranları ise yüzde 60’dan  fazla olmamalıdır.

3. Küfler “aflatoksinler” denilen zararlı öğeler üretirler. Önemli bir besin toksini olan aflatoksinlerin hedef organı karaciğer olmakla birlikte diğer dokularda da hasarlara veya tümörlere neden olabilirler.


(Star)