Balıkesir Mutfağı
Balıkesir Kaymaklısı
Malzemeler :1 kg Un, 300 gr tereyağı,6 yumurta,700 gr kaymak, 2 kg. şeker ve üstüne gelinceye kadar su.
Yapılışı :Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır. Tereyağı ve süt konup karıştırılır. Yoğrulur. Dinlendirildikten sonra on iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konulur. Her yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufkada diğer yağlı tepsiye yerleştirilir. Fırında veya mangalda pişirilir. Alt kısımları kızarınca iki tepside ateşten indirilir. Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır. Kümeler halinde de konulabilir. Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır. Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak katılır. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Börülce
Sallama yada sıyırma olarak da tabir edilen haşlama salatasıdır. Zeytinyağı ile koruk suyu dövülmüş sarımsakla karıştırılır. Haşlanmış börülcenin üzerine bu karışım ilave edilerek servis yapılır
Düğün Çorbası
Malzemeler :Yarım su bardağı,haşlanmış nohut,1 çorba kaşığı tereyağı,3 diş sarımsak,2 adet yumurta(sarıları kullanılacak),yarım su bardağı un,yarım su bardağı arpa şehriye.
Yapılışı :Et suyuna şehriyeler atılarak pişirilir.İki yumurta sarısı ve un yarım su bardağı su ile kıvamlı hale gelecek şekilde çırpılarak kaynayan şehriyeli et suyuna yedirilir.Haşlanmış nohut ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek çorba pişmeye bırakılır.Çorbanın içindeki arpa şehriyeler piştikten sonra ayrı bir kapta kızdırılan tereyağı tabağa alınan çorbanın üzerine gezdirilir.
Höşmerim tatlısı
Balikesir'in O muhtesem yaylalarında koyun otlatan bir çoban, sabahleyin yaylaya çıkarken, çadirda kalan MELEK adında genç eşine," Bu gün canım çok tatlı istiyor, akşam sofrada bir tatlı olsun" der. Eşini çok seven köylü güzeli, nasıl bir tatlı hazırlayacağını düşünürken, süzekte asılı duran peyniri görür. Bakir bir kaba boşaltıp içine birkaç yumurta, biraz mısır unu, birazda şeker ilave ederek bir tatlı hazırlar. Aksam yemeğinin ardından bu tatlıyı eşine sunar. Çoban bir kaşık alır, yedikçe hoşuna gider ve " ne hoş olmus meleğim" diyerek yemeye devam eder. Bu tatli zamanla Balikesir yöresinde ünlenerek yayiılır ve "Ne hoş olmuş meleğim" ifadesi tatliya Höşmelim ismini verir.
Keşkek
Malzemeler :Etli kuzu kemiği(2 kaburga göğsü), 500 gr. keşkeklik buğday,250 gr. tereyağı, 1 kaşık salça,yeteri kadar tuz.
Yapılışı :Keşkeklik buğday bir gün önceden yıkanır ve haşlanır.Bir kabın tabanına etli kuzu kemiği dizilir ve üzerine de buğday konulur.Buğdayların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilerek pişirilir.Ara sıra keşkek karıştırılır.Buğdaylar ezilinceye kadar ara ara sıcak su da ekleyerek yemek pişirilir.Etin piştiği de anlaşıldıktan sonra kemikler yemekten çıkarılıp kemikleri ayıklanıp yemeğin içine konulur. Yemek tahta bir kaşık ile dövülerek merhem haline getirilir. Sonradan eritilmiş kızgın tereyağı,karabiber ve kırmızı biber ve salça ilave edilerek ikram edilir.Yemeğin özelliği ,etin belli olmayacak kadar dövülmüş olmasıdır
Kurtdere mantısı
börek hamurundan yufka açılır gayet inceolacak.yufka uzunlamasına paralel 4-5 parçaya ayrılır,bir köşesine tavuk eti konularak gül böreği gibi sarılır.fırında kızardıktan sonra üzerine tavuk suyu dökülerek ocakta çektirilir.biraz dinlendikten sonra afiyetle yenir(kurtdere köyüne hastır)
Sura
Malzemeler :1 adet kuzu veya oğlak eti ön kolu,150 gr. kuzu ciğeri,yarım su bardağı zeytin yağı,2 su bardağı pirinç,1 çorba kaşığı çam fıstığı,1 adet kuru soğan,1 çorba kaşığı kuş üzümü,yarım çay kaşığı yeni bahar, yarım çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı tarçın,2 ye4mek kaşığı tuz,1 yemek kaşığı domates salçası.
Yapılışı aha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir. Kuzu ön kolu kaburga tarafından bıçakla açılır içine önceden hazırlanmış iç pilav doldurulur. Bu bölüm iğne iplikle dikilir. Bir kapta sulandırılan salça etin üzerine sürülür. Pişirme kabına su da eklenerek et pişirilir.
Tirit
Özel olarak pişirilen pideler küçük küçük kesilerek tabaklara konulur. Üzerine dökülen et suyu ile yumuşatılarak kabartılır. Daha sonra üzerine et eklenen yemek karabiber ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır.
Zerde
Malzemeler :1 su bardağı pirinç,2,5 su bardağı şeker,50 gr. kızamık şekeri,2 yemek kaşığı gül suyu,3-5 adet karanfil,Yarım çay kaşığı tarçın.
Yapılışı u ile pirinç kaynatılır. Kaynadıktan sonra şekeri ve gülsuyu ilave edilerek pişirilir. İkram edileceği zaman Kızamık şekeri (veya kımızı loğusa şekeri) ve tarçın ile süslenir.
Balıkesir Kaplıcaları
BALYA-ILICA KAPLICASI
Balıkesir-Bandırma yolunun 13.kilometresinden Şamlı'ya ayrılan yola 22km uzaklıktadır. Suyunda sodyum, kalsiyum, klor, sülfat vardır. Suyun sıcaklığı 61,5C'dir.
Romatizma, siyatik, kireçlenme, bazı cilt ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Konaklama imkanı vardır
BİGADİÇ-HİSARKÖY (ASARKÖY) KAPLICASI
Bigadiç'e 23km uzaklıktadır. Sodyum bikarbonatlı, sülfatlı, karbondioksitli, sülfürlü, magnezyum ve arseniklidir. Suyun sıcaklığı 75C, 59C, 31C'dir. Romatizma, nevralji, kadın hastalıkları, nevritlilerde ve cilt hastalıklarında faydalıdır.
EDREMİT-DERMAN KAPLICASI
Edremit ilçesinin Bostancı köyündedir. Edremit-Ayvalık, Havran-Edremit yollarının kesiştiği yerdedir. Edremit'e 10km uzaklıktadır. Suyun sıcaklığı 56C'dir. Romatizma, artrit, kadın hastalıklarına iyi gelir. Konaklama imkanı vardır
EDREMİT-GÜRE KAPLICASI
Edremit ilçesine bağlı Güre Kasabası sınırları içindedir. Kaplıca mahallinin denizden yüksekliği 3 metre olup, denizden uzaklığı 300 metre kadardır. Ege Bölgesinde, Truva'dan Bergama'ya kadar uzanan turistik bölgenin merkezinde, Edremit'in 12km batısında, Kazdağı'nın yamaçlarında zeytinlikler arası Akçay'a 3km kadar uzaklıktaki Güre Kaplıcaları bir sağlık ve dinlenme yeridir.
Bu kaplıcanın orjinal olan bölümlerinin ilk çağ Roma hamamı özellikleri taşıdığı görülmektedir. Radyoaktif özelliği vardır. Suyun sıcaklığı 64C'dir. Romatizma, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, guatr, kireçlenme, sedef, böbrek taş ve kumları ile karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ulaşım ve konaklama tesisleri yönünden oldukça kolay ve rahattır
GÖNEN EKŞIDERE GENÇLIK IÇMESI
Gönen'e 13km uzaklıktaki dağ ılıcasının 100m ilerisindedir. Gençlik suyu sülfat klorürlü sodyum, kalsiyum ve oligo¤¤¤¤liktir. Suyun içinde en fazla radyoaktif olması gençlik suyu denilmesine neden olmuştur.
GÖNEN KAPLICALARI
Gönen ilçesi merkezindedir. Kaplıcanın bulunduğu yer 600m2’lik bir alanı kaplar. Suyun sıcaklığı yüksek olduğundan, banyo için açık havuzlarda soğutulmuş su kullanılır. Kaplıca suları en çok sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat taşır. Banyo kürleriyle her çeşit romatizma, kadın hastalıkları, felç, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, içme kürleriyle karaciğer ve safrayolları hastalıklarında etkin şifa sağlar
GÖNEN KAPLICASI
Gönen İlçesinde bulunan kaplıcanın çok eski bir tarihi vardır. Gönen Kaplıcası, Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslılar zamanında işletilmiş ve o tarihlerde büyük bir şöhrete sahip olmuştur. Kaplıca yöresindeki kazılarda termalizm ile ilgili tarihi eserler çıkarılmıştır. Bu tarihi eserler kaplıca müzesinde saklanmaktadır.
Kaplıca Gönen ilçesinin içindedir ve bütün yıl çalışmaktadır. Tedavide kaplıca suyunun şifa veren bütün özelliklerinden yararlanilmasi bakimindan Gönen Kaplicalari eşsiz bir doga harikasidir. Doga, Gönen Kaplica sularina 275 metre derinlikte kaptaj yapmiş, atmosfer sularindan ayirmiştir. Bu durum kaplica suyunun dünyada pek az rastlanir bir şekilde yani saf, temiz, bozulmamiş ve özelliklerini yitirmemiş olarak elde edilmesini saglar.
Suyun sıcaklığı 73C’dir. Gönen Kaplıca sularından hem banyo yapılarak hem de içmek suretiyle yararlanılmaktadır. Su buharının solunması müzmin üst ve alt solunum yolları iltihaplarının; mineralli suyun içilmesi ile mide ve onikiparmak ülseri, hazımsızlık, safra kesesi tembelliği, kalın bağırsak spazmlarının; banyo uygulamaları her çeşit romatizma, kireçlenme, ruhsal sıkıntının neden olduğu ağrı ve huzursuzluk, kadın hastalıkları, karın ameliyatları ve ortopedik ameliyat sonrası nekahat dönemleri tedavisinde yararlıdır.
Gönen kaplıcalarında ulaşım, konaklama, alışveriş gibi her türlü imkan vardır.
PAMUKÇU KAPLICASI
Balıkesir'de 18km uzaklıktadır. Sıcak suyun sıcaklığı 67 C'dir. Sodyum sülfat klorürlü, hipertermal bir maden suyudur. Romatizmal hastalıklara, üst solunrum yolları rahatsızlıklarına, ¤¤¤¤bolik hastalıklara iyi gelmektedir.
BALPAŞ TERMAL TESISLERI
Balıkesir'e 10km uzaklıkta, Balıkesir-İzmir karayoluna 500metre mesafede bulunmaktadır.
Termal Kompleks 77.000 metrekare bir arsanın üzerinde inşa edilmektedir. Kür oteli, Kür merkezi ve günübirlik tesisleri olmak üzere yaklaşık toplam inşaat alanı 11.500 metrekaredir.
Toplam inşaat alani 7.250 metrekare olan otelin inşaatina başlanmiştir. Bina dört yildızlı ve 193 yatak kapasiteli olup, 6 katlıdır. 200 ve 300 kişilik olmak üzere, hareketli bölmeler ile ayrılmış ve iki bölümden oluşan klimalı restoran çok maksatlı kullanıma imkan verecektir. Restoran'ın yaz mevsimi için bahçe içinde olan açık teras kısmıda vardır. Oteldeki banyolarda termal su ve özel havalandırma sistemi olacaktır. Kür merkezinde ise özel banyoları, fizik tedavi birimleri, sualtı masajları, Türk hamamı, jimnastik salonu, çamur kürü, doktor ve hemşire odalari, laboratuvarlari bulunmaktadir.
Balpaş Termal Tesislerinde, Pamukçu termal suyunun faydali oldugu hastaliklar tedavi edilecektir.
SINDIRGI-EMENDERE KAPLICASI
Sındırgı ilçesine 8km uzaklıkta Ilıcalı köyündedir. Suyun ısısı 36C'dir. 91,6 eman radyoaktivite tespit edilmiştir. Gutlu hastalara, böbrek taşlarina, cilt ve mide hastaliklariyla sedefe iyi gelmektedir.
SINDIRGI-HİSARALAN KAPLICASI
Sındırgı ilçesine 20km Sındırgı-Simas asfaltına 500m uzaklıktaki Hisaralan köyündedir. Suyun ısısı 84-90C'dir. Radyoaktivite miktarı 2,6-4 emadır. Çok sıcak olan sular sodyum bikarbonatlı maden suyudur. Başta hareket sisteminin ağrılı hastalıkları olmak üzere romatizma, nevralji, nefrit ve kadın hastalıklarına iyi gelir.
SUSURLUK-KEPEKLER KAPLICASI
Susurluk-Bandırma asfaltı üzerinde, Susurluk ilçesine 20km uzaklıkta Kepekler köyündedir. Kaplıcanın ilk kez Cenevizliler tarafından işletildiği tespit edilmiştir. Kaplıcadan su ve çamur banyosu olarak faydalanılmaktadır. 45C sıcaklığında hafif kükürt kokulu tabii lezzetli mutedil bir sudur. Banyo tedavisi romatizma, nevralji, nefrit, polinefrit, felçler, ve ankilozlar ile kadın hastalıklarına; çamur tedavisi bütün romatizma çeşitleri, nevralji, nefrit, polinefrit, çocuk felçleri, kırık ve çıkıktan sonraki hareketsizliklerde tromatik arntiritlilerde ve kadın hastalıklarında tavsiye edilir
Balıkesir Mutfağı
Balıkesir Kaymaklısı
Malzemeler :1 kg Un, 300 gr tereyağı,6 yumurta,700 gr kaymak, 2 kg. şeker ve üstüne gelinceye kadar su.
Yapılışı :Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır. Tereyağı ve süt konup karıştırılır. Yoğrulur. Dinlendirildikten sonra on iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konulur. Her yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufkada diğer yağlı tepsiye yerleştirilir. Fırında veya mangalda pişirilir. Alt kısımları kızarınca iki tepside ateşten indirilir. Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır. Kümeler halinde de konulabilir. Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır. Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak katılır. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Börülce
Sallama yada sıyırma olarak da tabir edilen haşlama salatasıdır. Zeytinyağı ile koruk suyu dövülmüş sarımsakla karıştırılır. Haşlanmış börülcenin üzerine bu karışım ilave edilerek servis yapılır
Düğün Çorbası
Malzemeler :Yarım su bardağı,haşlanmış nohut,1 çorba kaşığı tereyağı,3 diş sarımsak,2 adet yumurta(sarıları kullanılacak),yarım su bardağı un,yarım su bardağı arpa şehriye.
Yapılışı :Et suyuna şehriyeler atılarak pişirilir.İki yumurta sarısı ve un yarım su bardağı su ile kıvamlı hale gelecek şekilde çırpılarak kaynayan şehriyeli et suyuna yedirilir.Haşlanmış nohut ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek çorba pişmeye bırakılır.Çorbanın içindeki arpa şehriyeler piştikten sonra ayrı bir kapta kızdırılan tereyağı tabağa alınan çorbanın üzerine gezdirilir.
Höşmerim tatlısı
Balikesir'in O muhtesem yaylalarında koyun otlatan bir çoban, sabahleyin yaylaya çıkarken, çadirda kalan MELEK adında genç eşine," Bu gün canım çok tatlı istiyor, akşam sofrada bir tatlı olsun" der. Eşini çok seven köylü güzeli, nasıl bir tatlı hazırlayacağını düşünürken, süzekte asılı duran peyniri görür. Bakir bir kaba boşaltıp içine birkaç yumurta, biraz mısır unu, birazda şeker ilave ederek bir tatlı hazırlar. Aksam yemeğinin ardından bu tatlıyı eşine sunar. Çoban bir kaşık alır, yedikçe hoşuna gider ve " ne hoş olmus meleğim" diyerek yemeye devam eder. Bu tatli zamanla Balikesir yöresinde ünlenerek yayiılır ve "Ne hoş olmuş meleğim" ifadesi tatliya Höşmelim ismini verir.
Keşkek
Malzemeler :Etli kuzu kemiği(2 kaburga göğsü), 500 gr. keşkeklik buğday,250 gr. tereyağı, 1 kaşık salça,yeteri kadar tuz.
Yapılışı :Keşkeklik buğday bir gün önceden yıkanır ve haşlanır.Bir kabın tabanına etli kuzu kemiği dizilir ve üzerine de buğday konulur.Buğdayların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilerek pişirilir.Ara sıra keşkek karıştırılır.Buğdaylar ezilinceye kadar ara ara sıcak su da ekleyerek yemek pişirilir.Etin piştiği de anlaşıldıktan sonra kemikler yemekten çıkarılıp kemikleri ayıklanıp yemeğin içine konulur. Yemek tahta bir kaşık ile dövülerek merhem haline getirilir. Sonradan eritilmiş kızgın tereyağı,karabiber ve kırmızı biber ve salça ilave edilerek ikram edilir.Yemeğin özelliği ,etin belli olmayacak kadar dövülmüş olmasıdır
Kurtdere mantısı
börek hamurundan yufka açılır gayet inceolacak.yufka uzunlamasına paralel 4-5 parçaya ayrılır,bir köşesine tavuk eti konularak gül böreği gibi sarılır.fırında kızardıktan sonra üzerine tavuk suyu dökülerek ocakta çektirilir.biraz dinlendikten sonra afiyetle yenir(kurtdere köyüne hastır)
Sura
Malzemeler :1 adet kuzu veya oğlak eti ön kolu,150 gr. kuzu ciğeri,yarım su bardağı zeytin yağı,2 su bardağı pirinç,1 çorba kaşığı çam fıstığı,1 adet kuru soğan,1 çorba kaşığı kuş üzümü,yarım çay kaşığı yeni bahar, yarım çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı tarçın,2 ye4mek kaşığı tuz,1 yemek kaşığı domates salçası.
Yapılışı aha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir. Kuzu ön kolu kaburga tarafından bıçakla açılır içine önceden hazırlanmış iç pilav doldurulur. Bu bölüm iğne iplikle dikilir. Bir kapta sulandırılan salça etin üzerine sürülür. Pişirme kabına su da eklenerek et pişirilir.
Tirit
Özel olarak pişirilen pideler küçük küçük kesilerek tabaklara konulur. Üzerine dökülen et suyu ile yumuşatılarak kabartılır. Daha sonra üzerine et eklenen yemek karabiber ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır.
Zerde
Malzemeler :1 su bardağı pirinç,2,5 su bardağı şeker,50 gr. kızamık şekeri,2 yemek kaşığı gül suyu,3-5 adet karanfil,Yarım çay kaşığı tarçın.
Yapılışı u ile pirinç kaynatılır. Kaynadıktan sonra şekeri ve gülsuyu ilave edilerek pişirilir. İkram edileceği zaman Kızamık şekeri (veya kımızı loğusa şekeri) ve tarçın ile süslenir.