2. Sınıf Hayat Bilgisi - İç Organlarımız - Konu Anlatımı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
Beyin :
Vücudumuzu yöneten organdır. Kafamızda kafatasının içindedir.

Mide:
Sindirimle görevli organımızdır. Karın boşluğunda sol tarafta bulunur. Yediğimiz besinleri küçük parçalara ayırıp bulamaç haline getirerek bağırsaklara gönderir. Mide sağlığı için yiyecekleri iyi çiğnemeli, çok soğuk ve çok sıcak  yiyecekler tüketmemeliyiz.

Akciğerler:
 İki tane akciğerimiz vardır. Göğüs boşluğumuzda bulunur. Nefes alıp vermemizi sağlar. Ağız ve burundan gelen hava buralarda temizlenerek kalbe gönderilir. Akciğer sağlığı için sigara ve alkolden uzak durmalı, bol bol havası temiz olan yerlerde dolaşmalı, kalabalık ve havasız ortamlarda fazla durmamalısınız.

Kalp:
Sol göğüs boşluğunda akciğerlerin arasındadır. Akciğerlerin temizlediği kan kalbe gelir. Kalp  de kanı bütün vücuda pompalar. Vücutta kirlenen kanı temizlemesi için tekrar akciğerlere gönderir. Kalp sağlığı için beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Bağırsaklar:
İnce ve kalın bağırsaklarımız vardır. Sindirim organlarımızdandırlar.

Karaciğer:
Kanın içerisindeki şeker miktarını dengeler ve şeker depolar.

Böbreklerimiz:
Kanı süzerek zararlı maddeleri dışarı atmamıza yarayan boşaltım organımızdır.

Vücudumuzda birçok organ vardır. Göğüs ve karın boşluğunda bulunan organlara  iç organlar denir. Vücudumuzdaki her organ bizim için önemlidir. Bir tanesinin bile eksik olması, bütün hayatımızı değiştirebilir.


KALP

  Kalp, göğüs boşluğundadır. Durmadan çalışır. Kanı pompalar ve kanın damarlarda dolaşmasını sağlar. Yumruğumuz büyüklüğündedir. Kirli kanı akciğerlere gönderir.               .
Temizlenen kanı tekrar vücuda dağıtır.

AKCİĞERLER

   Akciğerler, gövdemizin göğüs kısmındadır. Sağda ve solda olmak üzere iki tanedir. Akciğerlerdeki hava kanı temizler. Kirli hava dışarı atılır. Yerine temiz hava alınır. Bu şekilde nefes alıp vermeye solunum denir.                                                                       . 
Akciğerler, solunum organımızdır.

MİDE

  Mide, gövdemizin karın boşluğundadır. Yediğimiz besinler ağzımızdan yemek borusu ile mideye geçer. Mide yiyeceklerin küçük parçalara ayrıldığı organdır.  .
Parçalanan besinler buradan ince bağırsağa gönderilir.
   
BAĞIRSAKLAR

  Karın boşluğunun alt kısmındadır. Mideye bağlıdır. ince ve kalın bağırsak olmak üzere iki çeşittir. Besinler mideden ince bağırsağa gelir. Besinlerin en küçük parçalara ayrılıp, sindirilip kana geçtiği yer ince bağırsaktır. Altı - yedi metre uzunluğundadır. Kalın bağırsak yaklaşık 1,5 metre uzunluğundadır. Sindirilmeyen maddeleri toplama ve atma işini görür.
 Besinlerin işe yaramayan kısmı, yani atıklar anüsten dışarı atılır.

KARACİĞER

  Karaciğer, karın boşluğunda sağ taraftadır. Koyu kırmızı bir renktedir. Sindirime yardımcı olur. Kanımızdaki şeker miktarını düzenler. Şeker depo eder. insan vücudunun en büyük  organlarından biridir.
 
BÖBREKLER

 Böbrekler, karın boşluğunun üst arka tarafındadır. Biri sağda biri solda olmak üzere iki tanedir. Şekli fasulyeye benzer. Böbrekler kanı süzer. İçindeki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Böbreklerin sağlığı için bol su içilmelidir