- Tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda kitlesel ölümlere yol açan ve aslında bir hayvan hastalığının etkeni olan virüsün insanlarda ortaya çıkardığı hastalığa kuş gribi denir.
- Kuş gribinde göçmen kuşlar virüsün doğal taşıyıcısıdır ve virüs göçmen kuşlar aracılığıyla çok farklı merkezlerde kanatlı hayvanlara yayılır ve çok sayıda ölüme sebep olabilir.
- Kuş gribinin on beş ayrı çeşidi vardır. Bunlardan üçü insanlarda hastalık yapar. Türkiye ve dünyayı tehdit altına alan ölümcül kuş gribi virüsü H5N1 grubunda yer alır.
- Kuş gribi hastalığının insana bulaşması; hasta hayvanlarla doğrudan temas edilmesi ya da hayvanların göz yaşı, burun akıntısı ve boğaz akıntısı sonucunda ortaya çıkar.
- Kuş gribine yakalanan insanlarda görülen en önemli belirtiler; yüksek ateş ve kuru öksürüktür. Hastalık, hiçbir belirti vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır seyreden vakalarda solunum yetmezliği ile tehlike oranı yükselir.
- Henüz hastalığın tam bir tedavisi ya da aşısı bulunamamıştır.
- İyi pişmiş tavuk etinden insana virüs bulaşması mümkün değildir. 70°C'nin üzerinde virüs etkisiz hâle gelir.
• Kuş gribinden korunmak için yapılması gerekenler:
• Hijyen kurallarına uyulmalı, eller sık sık bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
• Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
• Hasta ve ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
• Ev hayvanları varsa çocukların dokunmasına engel olunmalıdır.
• Herhangi bir şüphe durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.