Yukarı solunum yollarından bronşcuklara kadar uzanan hava yollarının âni başlayan iltihaplanması demektir. Sebepleri bakteri veya virüs olabilir.
Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür. Sisli ve soğuk havalarda çok rahatsız olurlar. Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli (mukopurulent) balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Kekik:Kekiğin bronşit için tedavi edici özelliği bazı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir. Kekik bronşit ve bunun gibi birçok solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça etkili bir şifalı bitkidir. Özellikle çuha çiçeğiyle birlikte karışık çayı yapılan kekik Alt solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. İyileşme zamanlarını önemli oranda azaltır.
Kekik Nasıl Hazırlanır?
Kekik ve çuha çiçeği şifalı bitkisi uygun miktarda karıştırılır, kaynamış su bu karışımın üzerine dökülür. Böylece Kekik çuhaçiçeği karışımı haşlanır. Uygun demlenme süresinden sonra ılık veya sıcak olarak tüketilir. Kekik çayı içerisine katılacak kabuklu limon çaya ayrı bir lezzet verirken kekik çayının iyileştirme gücünü de artırır.
ITIR ve ITIR Çiçeği:Itır kumlu topraklarda yetişen her renkten çiçekler açabilen hoş kokulu ve tüylü dokuya sahip olan şifalı bir bitkidir. Itır çiçeklerinin özleri ılık suda inceltilerek kullanılır. Itırın bronşit gibi akciğer hastalıklarında kullanılmasına özellikle Avrupa’da çokça rastlanır. Avrupa’da bu şifalı bitkiler hakkında çalışmalar yapılmış ve kontrollü deneylerle iyileştirici yönleri ortaya çıkartılmıştır.
Bronşit tedavisinde ıtır bitkisi çayı içilerek ya da buharı solunarak kullanılır. Buna göre uygun miktarlarda hazırlanmış ıtır bitkisi dal, gövde, yapraklar ve çiçek olarak bir kaba konur daha sonra kaynamış su bu kabın içerisindeki bitkinin üzerine dökülerek bitki haşlanır. Buharı solunurken demlenmiş olan bitkinin çayı içilir. Itır bitkisinin sakinleştirici, kan seyreltici, idrar söktürücü ve ürtiker yatıştırıcı özellikleri de vardır.
Turunçgiller:Turunçgiller terimini söylerken mandalina, portakal, greyfurt veya limondan bahsediyoruz. Turunçgillerde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu vitamin vücudun savunma sistemini takviye eden mucizevi birer şifalı bitkilerdirler. Turunçgillerin posasıyla beraber yenmesi, kabuklarının yapılacak olan şifalı çaylarda kullanılması ve sularının sıkılarak içilmesi sıkca kullanılan yöntemlerdendir. Ancak unutulmaması gereken bir durum vardır ki bu da vitaminlerin ısıya ışığa ve bayatlamaya karşı dayanıksızlığı vardır. Yani hazırlanan turunçgiller bekletilmeden tüketilmelidir. Özellikle sabahları tüketilen turunçgiller daha faydalı olabilir.
Sabun otu : sapopinin isimli kimyasallar bitkilerin köklernde olur. Ağrı kesici etkisi göstererek solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Okaliptüs : Okalüptüs buharı bronşit ve öksürüğü yatıştırmaya etkisi olur ve bitki çayıda aynı etkilere sahiptir.
Okaliptüs Yağı:Sadece okaliptüs yağı değil buna benzer birçok uçucu esansiyel yağlar bronşit tedavisinde öteden beri kullanılagelir. Bu tür yağlar göğüs ve boğaz bölgesine sürülebildiği gibi 200-300 miligrama kadarda içilirler.
Okaliptüs yağının sindirimsistemnde olumsuzluklara neden olduğu pek bildirilen bir durum değildir.
Sarımsak: Mikrop ve bakterilerle savaşan kimyasallarla yüklüdür.
Sığırkuyruğu: Balgam söktürücü ve bronşiti yatıştırıcı bir özelliği vardır ve mikroplarla savaşarak hastalığın süresini kısaltır.
Isırgan otu: Yaprakları ve kökleri 250 mililitre su ile kaynatılarak yumuşatıldığı ve soğumaya bırakıldığı zaman iyileştirici bir güce sahiptir.
Ayrık otu: Bronşit ve diğer solunum yolları hastalıkları tedavisinde etkili bir bitkidir.
Muz: öksürüğü yatıştırır ayrıca mikroplarla da savaşma özelliğine sahiptir.
Kara ısırgan: 250 mililitre kaynar suya 2 çay kaşığı kara ısırgan otu ilave edip tüketin.
Çayır oyu: Boğaz ağrısı ve bronşiti yatıştırmaya büyük etkisi olur.
Hatmi çiçeği: solunum yollarını yumuşatır bronşiti hafifledir.
Sarmaşık: Bronşit ve diğer solunum problemlerine karşı kullanılabilecek yararlı bitkilerden bir tanesidir.
Kara Turp Kökü:Karaturp kış sebzelerinden birisidir. Özellikle solunum yollarını yatıştırıcı etkisi dolayısıyla gerçekten isabetli bir sebzedir. Kara turp kökünün rendelenerek yenmesinin yanında bu bitkiden kıvamlı ilaçları da üretilebilir. Yapılacak oldukça basittir rendelenen kara turp kökünün üzerine bir miktar şeker dökülür bu şekilde buz dolabına konan rendelenmiş püre bir zaman sonra alınarak çay süzgecinden geçirilir. Yatmadan önce ve sabah kahvaltıdan sonra 1 tatlı kaşığı alınarak tüketilir.
Not: Yukarıdaki bitkiler alerjiye neden olabilir. Eğer alerjiye neden olacağından şüpheleniyorsanız bu bitkileri kullanmayınız. Özellikle uçucu yağların kullanımında dikkatli olmalısınız. Bu yağlar toksik maddelerdir. Fazlası ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle çocuklarda kullanırken 2 kere dikkatli olun.