A) 20
B) 30
C) 25
D) 35
CEVAP: 20
Gensoru, Bakanlar Kurulunun genel politikası ya da bir bakanın kendi bakanlığında izlediği politika ve uygulamalar hakkında Meclisçe yapılan bir denetim yoludur. Görüşmeler sonunda verilecek bir güvensizlik önergesi veya Bakanlar Kurulunun güven istemi üzerine, Başbakanın, bir bakanın ya da hükümetin düşürülmesine kadar varabilen sonuçları ile hükümet üzerinde doğrudan etkili bir denetim aracıdır.
Gensoru önergesinin taşıması gereken şartlar
• Gensoru önergesi, bir siyasî parti grubu adına veya en az 20 milletvekilinin imzasıyla verilir. Önergede milletvekillerinin adı, soyadı, seçim çevresi ve imzası bulunmalıdır.
• Önergenin metni 500 kelimeyi geçmemelidir. Önergenin metni 500 kelimeden fazla ise önergeye 500 kelimeyi aşmayacak bir özet metin eklenmelidir. Önerge Genel Kurulda okunurken bu özet esas alınır.
• Önergede kaba ve yaralayıcı ifadeler bulunmamalıdır.
• Önerge, “TBMM Başkanlığına” hitaben yazılmalıdır.
Gensoru önergesinin izlediği süreç ve görüşülme usulü
Gensoru önergesi, verilişinden sonraki 3 gün içinde Başkanlıkça bastırılarak üyelere dağıtılır; dağıtılmasından itibaren 10 gün içinde gündeme alınıp alınmayacağı görüşülür. Bu görüşmede ancak, önerge sahiplerinden biri, siyasi parti grupları adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına Başbakan veya bir bakan konuşabilir.
Gündeme alma kararı ile birlikte, gensorunun görüşülme günü de belli edilir; ancak gensorunun görüşülmesi, gündeme alma kararının verildiği tarihten başlayarak 2 gün geçmedikçe yapılamaz ve 7 günden sonraya bırakılamaz.
Gensoru görüşmeleri sırasında üyelerin veya grupların verecekleri gerekçeli güvensizlik önergeleri veya Bakanlar Kurulunun güven isteği, 1 tam gün geçtikten sonra oylanır. Oylamada sadece güvensizlik oyları sayılır ve Bakanlar Kurulunun veya bir bakanın düşürülebilmesi, üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) ile olur.