Odaklanmayı kolaylaştıracak ve dikkati artıracak besinler

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı busegül

  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Adana
  • 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü pek çoğumuzun şikayetleri arasında yer alıyor. Bu yakınmaların önüne geçmek ve yaşlılık dönemlerine aktif bir zihinle girebilmek için besinlerden takviye alabilirsiniz.

Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber hepimizin çalışma isteği azalmaya başladı. Dışarıdaki güzel havaya baktıkça işlerimize odaklanmakta zorluk çekiyoruz. Bunun üstesinden gelmek için vitamin haplarına ya da kahveye yükleniyoruz.

İşte odaklanmayı kolaylaştıracak ve dikkati artıracak yiyecekler.

ISPANAK



Ispanak içeriğinde bulunan yüksek potasyum sebebiyle beyindeki elektriksel iletimin devamlılığını sağlar. Beynin elektriksel iletkenliğinin hızlı olması daha hızlı ve doğru düşünmemizi sağlar.

TAZE FASULYE



Taze fasulye folik asitten zengin bir sebzedir. Folik asit hafızayı kuvvetlendirdiği gibi beynin kendisine gelen bilgileri değerlendirme sürecini de hızlandırır. Bu özellikle yoğun çalışanlar ve ileri yaştaki bireyler için önem taşımaktadır. 50–70 Yaş arası kadın ve erkekler üzerinde 3 yıl süreyle yürütülen bir araştırma folik asit kullanımının özellikle yaşlanmayla beraber azalan bilişsel fonksiyonları geliştirdiğini göstermiştir.

BROKOLİ



M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü; yapılan bilimsel araştırmalar ın brokolinin yapısında bulunan bir bileşiğin beyni özellikle koruduğunu tespit ettiğini belirtiyor. Brokolide bulunan “Sulforafan” adlı kimyasal bazı vücut materyallerinin beyne geçmesini sağlayan kan beyin bariyerini güçlendirerek hasarın daha ileri boyutlara varmasını engelliyor. 2009 yılında yapılan bir araştırma beyin ameliyatından hemen sonra “Sulforafan” verilen farelerin labirent testindeki performanslarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

BUĞDAY



Buğday içinde bulunan kompleks B vitaminleri kanda “Homosistein” adı verilen ve damar sertliğine sebep olan maddenin miktarını azaltır. Bu sayede damar sertliğinin yanı sıra Alzheimer ve Demans yani bunamanın da engellemesine yardımcı olur.

SU



Suya; toksinlerin atılması, besin öğelerinin hücrelere taşınması, tansiyonun dengelenmesi, vücut ısımızın kontrol altında tutulması, eklemlerin ve organların korunması, kulak, burun ve boğaz için gereken nemli ortamın sağlanması gibi birçok faaliyet için ihtiyaç vardır. Beynimizin ağırlığının %85’i ise sudan meydana gelmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar yeterli miktarda su içmenin direk olarak beynin hacmini etkilediğini göstermektedir. 16 saat süreyle sıvı tüketmemek beynin hacminde %0.55’lik bir azalmaya sebep olarak özellikle çocuklarda konsantrasyon süresi ve kalitesi azalmaktadır. Bu sebeple beynin faaliyetlerinin düzgün yerine getirebilmesi için yeterli miktarda su içmek ön koşuldur.

BADEM, FINDIK, CEVİZ



Bademde bulunan magnezyum beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. 2010 yılında yapılan bir çalışma magnezyum takviyesi alan farelerde öğrenme yeteneğinin geliştiği ve hafıza kapasitesinin arttığı tespit edilmiştir. Buradan yola çıkarak bilişsel fonksiyonların desteklenmesinde magnezyum içeren besinlerin olumlu etkisi olduğu söylenebilir.



Fındıkta bulunan ve güçlü bir antioksidan olan E vitamini, beyindeki sinir hücrelerini korumak için yardımcıdır.
Badem ve Omega 3 kaynağı ceviz ise odaklanma ve dikkat süresini uzatır.

AVOKADO



Yüksek tekli doymamış yağ asidi içeriğiyle dikkat çeker. Tekli doymamış yağ asitleri kandaki kötü huylu kolesterolün düşmesine yardımcı olarak damar sağlığının korunmasına destek olur, bu sayede felç vb. damarsal sorunlardan korunmuş oluruz. Dolaşımın yeterli olması ve beynin gerektiği gibi kanlanarak oksijen alması ise, daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

YABAN MERSİNİ



Yaban mersini içerdiği yoğun “Flavanoid”ler sayesinde hafızanın kuvvetlenmesine, öğrenme kapasitesinin ve bilişsel fonksiyonların artmasına yardımcı olur. Favanaoid’ler beyni serbest radikallerin hafıza üzerindeki olumsuz etkisinden korur.

Son yapılan araştırmalar yaban mersini, çilek ve böğürtlenin azalan bilişsel becerilerin artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu gıdalar yaşla azalan beynin doğal faaliyetlerini korumayı sağlarlar ve yaşla ilgili olan hafıza kaybının oluşmasını engellemeye yardımcı olurlar.

BALIK



Somon, uskumru, ton ve diğer balıklar kalp sağlığı için etkili olan Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Haftada en az 2 kez balık tüketmek, DHA'yı (DocosoHegzanoic Acid) daha çok almamızı sağlar. DHA, bilinen en iyi beyin destekleyici besinlerden biridir. DHA sadece belleği güçlendirmekle kalmaz, öğrenme ve konsantrasyona da olumlu yönde etkilerde bulunur.

AY ÇEKİRDEĞİ



Ay çekirdeği dahil olmak üzere, çekirdek çeşitleri E vitamini açısından zengin kaynaklardır. 20 gr kurutulmuş ay çekirdeği günde alınması önerilen E vitamini miktarının yüzde 30’unu karşılar. Öneri olarak; salatanızın üstüne serpmeniz hem lezzeti artırır hem de beyin gelişimini hızlandırır.


UZMAN GÖRÜŞÜ

Dilara Koçak Gedik - Beslenme ve Diyet Uzmanı

“Kaliteli beslenme beyne de iyi gelir” Beslenme alışkanlıklarımız, öğünlerimizin düzenli olması, öğünlerde tüketilen yiyeceklerin çeşidi ve miktarı, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için çok önemlidir. Bazı besinler beynin çalışmasını direkt olarak etkileyebiliyor.
Beyin dostu besinler de öğrenmeyi artırır, hızlı düşünmeyi kolaylaştırır, zihin dağınıklığını önleyip odaklanmayı güçlendirir, konsantrasyonu artırır.

Kısacası öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. Sağlıklı yağlardan zengin, doymuş ve trans yağlardan düşük, bol tahıllı, yeşil yapraklı sebzeler ve fındık açısından zengin olan diyetlerin beyin sağlığı için oldukça iyi olduklarını kanıtlayan çalışmalar bulunuyor.