Aşağıdaki kıyı tipi ve bulunduğu yer eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı busegül

  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Adana
  • 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
SORU: Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olması nedeniyle birçok kıyı tipinin görüldüğü bir ülkedir. Aşağıdaki kıyı tipi ve bulunduğu yer eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
   
A) Boyuna Kıyı Tipi - Karadeniz Bölgesi
B) Boyuna Kıyı Tipi - Akdeniz Bölgesi
C) Dalmaçya Kıyı Tipi - Finike ve Kaş arası bölge
D) Ria Kıyı Tipi - İstanbul
E) Fyort Kıyı Tipi - Muğla





CEVAP: Fyort Kıyı Tipi - Muğla


Fiyort Kıyılar:
Buzul vadilerinin sular altında kalması sonucu oluşan kıyılardır.
Bu kıyı tipine ait en güzel örnek, İskandinav Yarımadası'nın Atlas Okyanusu kıyılarıdır.
Dünya'nın en büyük fiyordu Norveç'teki Soğne fiyordudur.

Ülkemizin tek Fyort Kıyı Tipi: Sinop'un Hamsilos (Hamsaroz) körfezi

Skyer Kıyılar:
Buzulların etkisi ile oluşan moren yığınlarının ve buzulların aşındırdığı tepeciklerin sular altında kalmasıyla, yüzlerce adacıktan oluşan kıyılara "Skeyer Kıyılar" denir. Norveç ve Güney Şili kıyıları böyledir.

Ria tipi kıyılar:
Plâtoları yaran derin vadilerin sular altında kalmasıyla oluşan kıyılardır. Dünya'da en güzel örnekleri, Güneybatı İrlanda ve Kuzeybatı İspanya'da görülür. Ülkemizde'de Güneybatı Ege kıyıları, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Haliç, ria tipi kıyılara örnek olarak verilebilir.

Liman tipi kıyılar:
Alçak kıyılardaki geniş vadilerin sular altında kalması ve bunların önünün kıyı setleriyle kapatılması sonucunda oluşmuştur.

Dünya'daki en iyi örnekleri, Ukrayna'nın Karadeniz kıyılarında görülür. Ülkemizde de örnek olarak Büyük ve Küçük Çekmece kıyıları gösterilebilir.

Dalmaçya tipi kıyılar:
Deniz sularının, kıyıya paralel uzanan dağlar arasındaki çukurluklara dolmasıyla oluşan kıyılardır. Dünya'daki en iyi örneği Adriya Denizi kıyılarında görülür. Ülkemizde de Kaş (Antalya) çevresinde bu tür kıyılara rastlanır.

Haliç (Estuar) tipi kıyılar:
Gel - git olayı sonucunda akarsu ağızlarının aşındırılmasıyla oluşan ve huniye benzeyen kıyılardır. Dünya'nın en büyük halici Hamburg halicidir. Bunun yanında Londra, Elbe, Wesser, Thames, Evoş, Bordeaux ve Weischel haliçleri de Dünya'nın önemli haliçlerindendir. Bu haliçlerin hepsi, aynı zamanda gelişmiş birer limandır.

Boyuna kıyılar:
Dağların denize paralel uzandığı yerlerde boyuna kıyılar görülür. Bu kıyılarda girinti ve çıkıntı son derece azdır. Karadeniz ve Akdeniz kıyıları bu tiptendir.

Enine kıyılar:
Dağların denize dik uzandığı yerlerde enine kıyılar görülür. Bu kıyılarda girinti - çıkıntı son derece fazladır. Ege kıyıları bu tiptendir. 

Mercan Kıyıları:
Deniz suyunun 20 C°' nin altına düşmediği sığ kıyılarda yaşayan mercanların üst üste birikerek (Resif) oluşturdukları kıyılardır. Ör: Mercan adaları kıyıları (Avustralya Kıtasının doğusunda).