Dut ve Dutun FaydalarıDuttan yapılan pekmezin besin değeri yüksek bir yiyecek olduğu biliniyor.
Dut; kansızlık, astım, bronşit, ülser ve benzeri mide hastalıklarını iyi ediyor.
Bebeklerin gelişiminde de etkili olan dut; soğuk havalarda vücut direncini artırıyor.
Ayrıca, sporculara ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlıyor.
Uzmanlar; zekayı da geliştiren dutun yapraklarının ağız yaraları, salya ve ağız kokuları için başvurulan en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu dile getiriyor.
Dutsu meyveler tatlı olmalarına rağmen düşük şeker oranlarıyla vücuda çok yararlılar.
Kalori açısından düşükler. Hafızayı güçlendirip kansere karşı da birebirler.
DUT: Meyveleri beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliği vardır.
Ayrıca dutun yaprakları ipek böceklerini beslemek için de kullanılır.
Potasyum, tiamin, kuersetin, niasin, kalsiyum, demir, B ve C vitamini ve organik asitler içeren dut meyvesinin faydaları ise şöyle sıranabilir:
*Kalori değeri oldukça yüksektir, enerji deposudur, iştah artırır.
*Halsizlik ve yorgunluk için faydalıdır.
*Kansızlık sorunu yaşayanlarda düzenli tüketimi önerilir.
*İltihap giderici özelliği vardır. Ağız yaralarında, bademcikte ve diş eti hastalıklarında faydalıdır.
*Bebeklerde oluşan pamukçuk için etkilidir.
*Çocuklarda zeka gelişimi için tüketilmelidir.
*Sindirim sistemini hızlandırır, kabızlık sorunu yaşayanlarda olumlu etkisi vardır.
*Barsak parazitleri için de tüketilebilinir, parazit düşürücü ender besinlerdendir.
*Astım ve akciğer hastalıklarında olumlu etkisi bulunmaktadır.
*Sakinleştirici özelliği vardır. Stresli anlarda yağlı ve şekerli yiyecekler yerine tercih edilebilir.
Hangi durumlarda tüketilmesi sakıncalıdır?
Kalori değeri ve glisemik indeksi yüksek olan dut zayıflama diyetlerinde biz diyetisyenler tarafından pek önerilmez.
Özellikle şeker hastalarının ve insulin direnci yaşayan kişilerin dut meyvesini dikkatli tüketmeleri gerekiyor.
Kan şekerini hızlı yükselttiği için sakıncaları olabilir.
Dut Nasıl Kullanılır?Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.
BEYAZ DUTUN FAYDALARI:*Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir.
*Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
*Ateş düşürür.
*Karaciğeri kuvvetlendirir.
*Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
*Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.
*Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür.
KARA DUTUN FAYDALARI:*Kara dut ise ağız ve boğaz iltihaplarında mucize etkiler gösterir.
*Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır.
*Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.