Afrika'nın güneybatısında, 25 yıldan uzun süredir uzmanların kafasını kurcalayan daire şeklindeki oluşumların sırrı çözüldü.
Almanya'daki Hamburg Üniversitesi'nden bitkibilimci Norbert Juergens'in yaptığı araştırma, özellikle Namibya'daki Namib Çölü'nün kıyısında bulunan, biçimlerinden dolayı ''Peri halkaları'' olarak adlandırılan yama benzeri dairesel şekillerin beyaz karıncaların eseri olduğunu gösterdi.
Juergens, ''Psammotermes'' adı verilen bu karınca türünün, oluşum aşamasından itibaren söz konusu halkaların içinde yaşayan tek canlı olduğunu belirtti.
Bu hayvanların bitkilerin kökleriyle beslendiğini belirten Juergens, ''Peri halkaları''nın içinde bitkilerin yaşamama nedeninin yağmur suyunun buharlaşmaması ve kumlu toprağın derinlerinde birikmesinden kaynaklandığını vurguladı.
Araştırmada, bu suyun karıncaların hayatta kalmasını, kurak dönemde etkin halde olmalarını sağladığı ve bitkilerin halkaların çevresinde yetişmesine yol açtığı açıklandı.
Norbert Juergens, ''Science'' dergisinde yayımlanan araştırmasında, ''Peri halkaları''nın karıncaların faaliyetlerine bağlı bir ekosistem örneği olduğunu ifade ederek, bu şekillerin yıllarca aynı kalabileceğine dikkati çekti.
Yıllardır uzmanlar, bu oluşumları inceliyordu. Bazıları şekillere radyoaktif birikintilerin, bazıları ise UFO'ların yol açtığını düşünüyordu.
Daha önce 2-12 metre çapındaki ''Peri halkaları''nın karıncaların eseri olabileceği fikri ortaya atılmış ancak yeterli kanıt bulunamamıştı.
Kaynak: AA