Soru: Emekli bir idareciyim. Üç ayda bir üç bin lira kadar maaş alıyorum.
Maaşı alınca zengin oluyorum. Ancak ay sonuna kadar parayı zor yetiriyorum. Kurban kesersem aç kalırım.
Ne yapmam gerekir?
CEVAP:
3 bin lira alınca dinen zengin oluyorsunuz. Kurban kesmeniz gerekir. Kurbanı 3 bin lira ile kesecek değilsiniz. 250 liraya kesilebiliyor. Kesersiniz, etini kavurma yaparsınız, aç kaldığınız günler kavurma yersiniz. Böylece kurban sevabından mahrum kalmaz ve kurban kesme borcundan da kurtulmuş olursunuz.
Aldığı kira [maaş] ile güç geçinen kimse, nisaba malik ise, para biriktirip, fıtra vermeli ve kurban kesmelidir. Etin hepsini kavurma yapıp, birkaç ay et parasından biriktirerek gelecek yılın fıtra ve kurban parası olarak saklamalıdır. Böylece, fıtra ve kurban sevabından mahrum kalmamalıdır. Kurban kesen, kendini Cehennemden azat etmiş olur. Bir hadis-i şerifte, (Cimrilerin en kötüsü, [kesmesi vacip olduğu halde] kurban kesmeyendir) buyuruldu. (S. Ebediyye)
Soru: Şafiiler ekseriya kurban kesmiyorlar. Sebebi nedir?
CEVAP
Şafii`de kurban kesmek sünnet-i müekkededir, yani kuvvetli sünnettir. Hanefi`de farzdan sonra vacip gelir, Şafii`de ise sünnet gelir. Farzdan sonra gelen bir emri, gücü yeterken yapmamak doğru olmaz. Peygamber efendimiz, (Kurban kesmeyen mescidimize gelmesin) ve (Cimrilerin en kötüsü kurban kesmeyendir) buyuruyor. Bunu bütün Müslümanlar için söylüyor. Gücü yeten Şafiiler, bu sünneti ihmâl etmemeli. Şafii`de, akika kesmek de sünnettir. Şafiiler bayramda akika da kesebilirler.
Soru: Almanya`da yaşayan ve zengin hükmüne giren şahıs, fiyat olarak daha ucuza gelen bir yerdeki piyasaya göre kurbanını vekaletle orada kestirebilir mi?
CEVAP
Önemli olan fiyatı değil, kurbanın kesilmesidir. Bedava alıp kesse yine kurban borcu ödenmiş olur.
Soru: Zekat borcu olan bir insan muhakkak kurban kesmesi lazımmış doğru mu, böyle bir şey var mı?
CEVAP
Zekat borcu olan önce zekat borcunu vermesi farz. Belki siz yanlış anladınız, zekat verecek kadar zengin olan kurban keser demişlerdir.
Soru: Kurban kesildiği zaman kesilen kurbanın kanı, kesenin veya aile efradından birinin anlına, yeni alınan arabaya vb. yerlere sürülüyor, bunun hükmü nedir?
CEVAP
Kan hiçbir yere sürülmez. İbadet niyetiyle yapılıyorsa bid`at olur, haram olur.
Soru: Kurban kesmek, Hanefi`de vacip, diğer üç mezhepte müekked sünnet mi?
CEVAP
Evet.
Soru: Bayrama iki ay kala kurban alan, kurbanın sütünü içmesi caiz mi?
CEVAP
Kurban etmek niyetiyle alınan hayvanın sütü içilmez, fakire verilir.
Sorul: Kurbanlığın bayramdan önce yavrusu olsa, bunu ne yapmak lazımdır?
CEVAP
Kurbanın sütü, yünü gibi yavrusu da fakirlere sadaka olarak verilir. Satın alındıktan itibaren, kurbanlık hayvanın yününden, sütünden istifade caiz değildir.
Soru: Amerika’da kurban derisini satmak veya dabağlatmak mümkün değil, onun için çöpe atmakta bir mahzur var mıdır?
CEVAP
Başka çare yoksa caiz olur.