GELİNCİK
Diğer İsimleri : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaveraceae
Botanik Bilgi : Gelincikgiller familyasındandır. Mayıs-Ağustos ayları arasında, kırmızı renkli çiçekler açan, 20-30 cm boyunda bir veya bâzen çok senelik otsu ve beyaz sütlü bir bitki.
Buğday tarlalarında, ekilmemiş yerlerde çok rastlanır. Gövdeleri dik ve tüylüdür.Yapraklan derin, girintili ve asimetrik biçimlidir, ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çiçeklerinde, bu taçyapraklarının altında kara leke bulunur. Çiçekler dalların uçlarında bulunur. Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür. Çiçekleri de çabuk dökülür. Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır.
Bilinen Bileşimi : Potasyum nitrat, mecociannin, müsilaj, rhoeadin, narkotolin, protopin, kodein, berberin, haşhaş ve readin asidi, reagenin, az miktarda morfin, zamk, şeker.
Faydaları
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar.Balgam söktürücüdür.
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.
Kadınlarda suyuna oturmak suretiyle rahim tutukluğunu giderir.
Lapası yaralara faydalıdır.
Ayrıca gelincik, sakinleştirici etkiler taşır. Uykusuzluğa karşı etkilidir.
Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan boya elde edilir.
Kullanım Şekli : Kurumuş taçyapraklarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilebilir.