1. Ezber müfredatını küçümsemeyin. Buruc - Duha arası da müfredat ezberi sayılıyor. Yasin, Tebareke, Nebe, Fetih sûreleri mutlaka ezberleyin. (Rahman, Hucurat da istenebilir)
2. Ezber duaların tamamını yapın. Hutbe, cenaze, nikah, nişan, Sünnet, asker uğurlama, ezan, yemek vb. Dini dualar
3. Yüzünden seri (hadr) okumayı yapın. Yüzünesi zayıf adaylar ezberleri tam olsa da, dini bilgileri olsa da düşük not alır, kalır.
4. İmam olunca, görev alınca ezberlerim, okurum, yaparım, ederim gibi sözler asla söylemeyin. Sınavlar hazırlanıp gelenleri tespit etmek içindir. Hazırlanacakları kimse bilemez.
5. Kuran ezber müfredatının mealini kesinlikle çalışın. Yaklaşık yirmi puana tekabül ediyor. İhlas Sûresinin mealini veremeyen bazı adaylar geliyor.
6. Kuran kültürünüz olsun. Bakara ne demek? Ankebut ne demek? Âyetel Kursi neden bahseder? Yasin Sûresinin ana konuları nedir? Kuran nasıl toplandı? Vb.
7. Asık yüzle sınava girmeyin. Tebessümle, bu görevi yapabilir izlenimi verin.
8. Sınav nasıl geçerse geçsin kızarak, küserek, umut keserek çıkmayın.
9. İlmihalin her yerinden sorumlu olduğunuzu unutmayın. Sadece imamlık, Cuma namazı, abdest gibi konuları okuyarak sınava girmeyin. Bundan sonraki sınavlarda tüm ilmihal konularından sorulabilir.
10. Uzun yıllar vekillik, fahrilik gibi görevlerde olup da müfredat ezberi bir tane dahi eksik olsa kalma ihtimali var. Zira görev yaparken ezberini tamamlamadan, ilmihal okumadan gelen aday ümit vadetmiyor.
11. Kesinlikle ezbere cevap vermeyin. Bilmiyorum demek yarım cevap sayılır. Ama rastgele cevap puan vermediği gibi, olumsuz yönde etkiler.
12. Kılık kıyafet temiz ve uyumlu olmalı. Tişört, kot pantolon, dar pantolon, üzerinde resim ve büyük arma bulunan elbiseler ile sınava gelen aday büyük ihtimalle çok düşük puan alır. Ceket, pantolon ve sade renkli bir gömlek olsun.
13. Cübbe ve şalvar sınavda bırakma gerekçesi değildir. Fakat bu şekilde giyinmiş olmak da geçeceği anlamına gelmez.
14. Kişi kıyafeti ile ağırlanır, liyakati ile uğurlanır.
15. Çalışmak istediğiniz kurum olan diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olun. Başkanı, başkan yardımcıları, kuruluşu, görevleri, il müftünüz, ilçe müftünüz, diyanet yayınları vb.
16. Her komisyonun marifeti ayrıdır. Ama hepsi de tecrübelidir. Adayın odaya girişinden, konuşmasından, verdiği cevaplardan adayı çok rahat tanırlar. Bazı adaylar (Kimse üzerine alınmasın.) ukala cevaplar vererek kendi sınavını sabote ediyor.
17. Diyanetin bastırdığı Kuran'lardan okumalısınız. Bilgisayar hattından güzel okuyup diyanetin Kuranından okuyamayanın bahanesi geçersizdir. Bunun için sınavdan on gün önce bu Kurandan çalışın.
18. Hafız adaylara kontenjan daha çok veriliyor. Genelde üç katı hafız adayı geliyor. Hepsi barajı aşsa da yine de üçte biri görev alacak. Hafızlığı kuvvetli olan, zayıf olan adayı eler. Hafızlığı zayıf olan aday, hafızlığını unutan adayı eler.
19. Sesi sadası çok güzel olmasına rağmen dini bilgileri hiç çalışmayan aday en fazla 75-80 arası puan alabilir. İyi okumak barajdır. Ama puanı yüksek yapan ise dini bilgiler, diksiyon ve hitabettir.
20. Sizden önceki adaylara sorulan soruları dışarıda duyarak yeni öğrendiğiniz belli oluyor. Cevap verdiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ama kullandığınız ıstılahlar ve kelimeler o sorunun cevabını yeni öğrendiğinizi gösteriyor. Örneğin bir önceki adaylara 'telfik' nedi diye sorulmuş ve siz de bunu duydunuz. İnternetten ya da birbirinizden cevabı anlık olarak öğrendiniz. Aynı soru size sorulunca, 'telvik' mezhepleri karıştırmaktır, diye cevap verdiğinizde bu sorunun cevabını bilmediğiniz hemen anlaşılıyor. Bazı adaylar her soruya cevap verdim ama puanımı kırdılar diyor. Cevaba olan hakimiyetiniz önemlidir. Komisyon üyeleri geçici ve hızlı bir şekilde öğrenilen bilgileri anında fark ediyor. Sınava sınav merkezinde değil daha önceden çalışmış olmak gerekiyor.
21. Hiçbir zaman hiçbir komisyonda sınavınızın sonucuyla ilgili duygu sömürüsü yapmayın. Bu sınavı da kazanamazsam eşimle aram çok bozulur, babam bana kızar, iyi puan alıp güzel bir yere yerleşemezsem evlenemem, bu sefer de olmazsa seyyar satıcı olacam, bu sınav benim için bir son, çocuklarım hasta ve benzeri mazeretler söylemeyin. Zira yarışma usulü sınavlarda birileri kaybeder. Siz başkasının duygu sömürüsü yüzünden kaybetmeyi kabul etmezsiniz. Bu tür mazeretler hiç bir şekilde puanlarınıza değer katmaz. Aksi olur
22. Araya adam koyarak görev almak isteyenler için de şu notu söyleyeyim. Din görevi bir yönüyle ahiret görevidir. Eğer ahirette hesap vermekten korkmayan biri varsa araya adam koysun. İkincisi de aradaki adama bir not olsun. Senin yüzünden biri mağdur ve biri de zalim oluyor. Ahirette sen de torpil yaptırdığın adam da Allah'a çok zor bir hesap vereceksiniz. Üçüncü notum da torpilli adamın kusurlarını görmeyene olsun. "Seni yakacaklar benim yerime. Seni de Allah affetmeyeeceek..."