Yaşamayan Sünni Hukuk Ekolleri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
Yaşamayan Sünni Hukuk Ekolleri
« : 02 Mayıs 2018, 08:41:04 »
SORU: Aşağıdakilerden hangisi yaşamayan Sünni hukuk ekolleri arasında yer almaz?
A) Evzâî Ekolü
B) İsmaili Ekolü
C) Taberî Ekolü
D) Sevrî Ekolü
E) Zahiri Ekolü




CEVAP: İsmaili Ekolü

Yaşamayan Sünni Hukuk Ekolleri:

Sünni İslâm hukuk ekollerinin çoğu günümüze kadar varlığını sürdürememiş, zamanla taraftarlarını yitirmiştir.

Evzâî Ekolü
Bu ekol Ebu Amr Abdurrahman B. Amr el-Evzâî’ye nispet edilmektedir. İbn Kuteybe gibi müellifler Evzâî’yi re’yciler arasında gösterse de daha ziyade hadis taraftarı olduğu görülmektedir. Ancak kendisinden nakledilen fıkhi meselelerden hareketle re’y ve kıyası da kullandığı ifade edilebilir.

Sevrî Ekolü
Ebu Abdullah Süfyan b. Said es-Sevri, hadis taraftarları arasında yer alan bir müctehiddir. Re’ye karşı olduğu için Ebu Hanife ile arasının pek de iyi olmadığı ileri sürülmektedir.

Leys Ekolü
El-Leys b. Sa’d, Medine’de kendisini yetiştirdikten sonra Mısır’a gitmiş ve Mısırlıların hukukçusu olmuştur. Şâfiî, Leys’in Malik’ten daha güçlü bir hukukçu olduğunu, ancak öğrencilerinin onun görüşlerini yayamadıklarını ifade etmiştir.

Taberî Ekolü
Bu ekol ünlü tefsirci ve tarihçi İbn Cerir et-Taberî’ye nispet edilmektedir. Taberi, Şâfiî, Maliki ve Irak fıkhını öğrenmiş, daha sonra kendine mahsus bir fıkıh anlayışı geliştirmiştir.

Zahirî Ekolü
Bu ekolün kurucusu Ebu Süleyman Davud b. Ali elIsbehânî ez-Zâhirîdir. Önceleri Şâfiî mezhebine mensup olan Davud ez-Zahirî daha sonra müstakil bir fıkıh anlayışı geliştirmiştir. Kendisine neden Şâfiî mezhebini bıraktığı sorulduğunda, Şâfiî’nin istihsana karşı kullandığı delillerin kıyasın meşruluğunu da ortadan kaldırdığını ileri sürmüştür. Davud ez-Zahiri’ye göre başvuru kaynakları Kitâb, Sünnet ve icmâdır. Zahiri ekolünün en önemli savuncusu, ikinci imamı, ünlü Endülüslü bilgin İbn Hazm olmuştur.