Nötrofil (Neu) Yüksekliği Nedenleri ve Tedavisi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Nötrofil (Neu) Yüksekliği Nedenleri ve Tedavisi
« : 21 Nisan 2017, 16:54:33 »
Nötrofil (Neu) Yüksekliği Nedenleri

Nötrofil yüksekliğinin en yaygın nedenleri şunlardır:

1) Stres

Stres (duygusal stres, hamilelik ya da aşırı egzersiz) kandaki nötrofil sayısında artışa sebep olabilir. Örneğin aşırı fiziksel efor sarfediyorsanız, nötrofil seviyeniz sekiz kat artabilir. Hücreler dokulara vardıklarında, kaslara besin sağlamak için ölürler, bu da nötrofil sayısının artmasına neden olur.

2) Enfeksiyon

Nötrofiller, vücuda giren yabancı maddelere karşı vücudun ilk savunmasıdır. Bu demektir ki, vücudunuza yabancı bir madde girip iltihaba yol açtığında, nötrofiller (diğer bağışıklık hücreleri ile birlikte) etkilenen bölgeye giderler. Belirtmekte fayda var ki nötrofiller, vücuda zarar verecek herhangi bir yabancı madde bulamazlarsa kendi kendilerini imha ederler. Fakat bakteriyel bir saldırı söz konusu olduğunda, kemik iliği nötrofillerden çok yüksek sayıda üretmeye başlar. Eğer mantar ya da parazit enfeksiyonu varsa da kandaki nötrofil sayısında artış gözlenir.

3) Miyelojen Lösemi

Miyelojen lösemi, kanı ve kemik iliğini (kemiğin içinde bulunan, kan hücrelerinin üretildiği yumuşak doku) etkileyen bir kanser türüdür. Bu kanser türüne bu ismin verilmesinin sebebi, trombosit, beyaz kan hücresi ve kırmızı kan hücrelerine dönüşebilen miyelin türü beyaz kan hücrelerinde ortaya çıkıyor olmasıdır. Yaygın belirtileri arasında anormal kanama, sık yaşanan enfeksiyon, soluk ten, nefes darlığı, bitkinlik, uyuklama, kemik ağrısı ve ateş sayılabilir.

4) Romatoid Artrit

Romatoid artrit, elleri ve ayakları, özellikle de bu bölgedeki küçük eklemleri etkileyen kronik bir iltihaplı hastalıktır. Ağrılı şişkinliğe, hatta eklem bozulması ve kemik aşınmasına yol açabilir. Artritin kompleks bir türü olan gut hastalığı da nötrofil sayısında artışa neden olabilir.

5) Romatizmal Ateş

Romatizmal ateş, streptokok boğaz enfeksiyonunun tedavi edilmediği ve iltihaplandığı durumlarda ortaya çıkar. Romatizmal ateş, tüm yaşlardaki insanlarda ortaya çıkıyor olabilmesi ile birlikte daha çok 5 ile 15 yaş arası çocuklarda görülür. Nötrofil yüksekliğinin yanı sıra, romatizmal ateş kalıcı kalp hasarı (kalp yetmezliği ve kalp kapakçığı hasarı), nefes darlığı, bitkinlik, olağan dışı kalp atışı, göğüs ağrısı, hassasiyet, eklem ağrısı ve ateş gibi belirtiler gösterebilir.

6) Tiroid İltihabı

Kronik lenfositik tiroid iltihabı, haşimato hastalığı olarak da bilinir ve bağışıklık sisteminin tiroid bezlerine saldırmasına sebep olur. Bu saldırı iltihaba ve tiroid bezinin az çalışmasına neden olur. Bu hastalık genellikle yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerler ve tiroid hormonu seviyesini azaltır. Tiroid iltihabının belirtileri arasında, şişmiş yüz, kuru ve soluk deri,kabızlık, soğuğa karşı aşırı duyarlılık, uyuşukluk ve bitkinlik sayılabilir.

7) Akut Böbrek Yetmezliği

Akut böbrek yetmezliği genellikle hastanede yatanları etkiler (özellikle kritik bir durumda ve yoğun bakımda iseler). Bu durum, böbreklerin birden bire kanı filtrelemeyi bırakması ile ortaya çıkar. Böbrekler kanı filtrelemeyi bıraktığında kanda tehlikeli boyutlara varabilecek bir atık birikintisi olur ve kanın kimyasında dengesizliğe yol açar. Akut böbrek yetmezliğinin belirtilerinden bazıları arasında kafa karışıklığı, bitkinlik, nefes darlığı, baş dönmesi, sıvı birikim ve yetersiz idrar atımı sayılabilir.

8) Gebelik Zehirlenmesi

Nadir olarak ortaya çıksa da, gebelik zehirlenmesi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Gebelik zehirlenmesi hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkan ve aniden yükselen tansiyon, ödem ya da idrarda aşırı miktarda protein bulunması ile kendini belli eden bir durumdur.

9) İlaçların Etkisi

Bazı belli ilaçlar da nötrofil yüksekliğine yol açabilirler. Lityum karbonat nötrofil sayısını artıran ilaçlar arasında sayılabilir. Bu, reçete ile satılan bir tür tuz olup, mani hastalığının (aşırı heyecanlılık hali) etkilerini azaltmaya yarar. Nötrofil sayısını artıran diğer ilaçlar ise kortikosteroidlerdir. Bunlar vücutta doğal olarak bulunan kortikosteroid hormonunun etkisini taklit eden ilaçlardır. Bu hormonlar vücudun besinleri nasıl kullandığını ve idrardaki tuz miktarını kontrol eder.

10) Diğer Sebepler

Ketoasidoz: Nötrofil yüksekliğinin sebeplerinden biridir. Bu durum yaşandığı zaman vücut keton üretir (zehirli kimyasal madde ve asit). Bu ketonlar, vücudun yağları sindirmekte zorlandığı zamanlarda üretilir.

Hemolitik Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretildiğinden daha hızlı bir şekilde yok edilesi sonucu ortaya çıkar. Kan ile ilgili hastalıklarla ilişkili olup, doğuştan ya da sonradan var olabilmektedir.

Polisitemi Vera: Başka bir kan hastalığı olup kemik iliğinin aşırı miktarda kırmızı kan hücresi üretmesine sebep olur. Bazen bu hastalık trombosit ve beyaz kan hücreleri gibi diğer kan hücrelerinin de aşırı miktarda üretilmesine sebep olur.

Miyeloid Metaplazi: Nötrofil yüksekliğinin diğer bir sebebi de miyeloid metaplazidir. Bu durum, kemik iliğinin vücutta olmaması gereken yerlerde büyümesi ile ortaya çıkar.
Nötrofil (Neu) Yüksekliği Tedavisi

Stresi Yönetmek
Nötrofil yüksekliği genelde stresten ya da enfeksiyondan dolayı ortaya çıkar. Hayatınızdaki stresi azaltmak ya da en azından yönetebilmek nötrofil seviyesinin normale dönmesini sağlayabilir.

Antibiyotik Tedavisi
Nötrofiller vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan savaşçılardır. Eğer antibiyotik ya da iltihap önleyici bir ilaç alıp, enfeksiyonun yok olmasını sağlarsanız, vücut nötrofil üretmek zorunda kalmaz ve nötrofil düzeyi normale döner.

Diğer Tedaviler
Nötrofil yüksekliğinin birçok nedeni olabilir. Bu yüzden yapılacak diğer testlerle doktorunuz altta yatan sebebi ortaya çıkarıp, buna göre bir tedavi yöntemi önerecektir. Nötrofil yüksekliği kendi başına bir sorun değildir ama buna yol açan nedenler tehlikeli olabilir.