HTML (Hyper Text Markup Language) internet üzerinde web sayfası oluşturmak için kullanılan bir betik dilidir.
HTML dosyalarının aktarımı için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) kullanılır.
HTML dosyaları sunucu bilgisayarın sabit diskinde .html ya da .htm uzantısı ile saklanır.
Yazdığımız html dosyaları düz yazı dosyalarından başka bir şey değildir.
Yani yazdığımız html dosyalarını bir C ya da Pascal programında olduğu gibi bir derleyici ile derlememize gerek yoktur. Bir siteye girdiğimiz zaman bize görüntülenen ilk sayfa index.html, index.htm, index.asp, index.php ya da default.htm dosyalarından birisidir.
index.* dosyaları UNIX ve türevi sunucu sistemler, default.htm dosyasıda WinNT ya da türevi sistemler için giriş sayfası olur. Yukarıda saydıklarımın dışında uzantısı değişik birçok biçemdeki sayfalar da sunucu sistemin ayarları değiştirilerek giriş sayfası yapılabilir.
Web istemcimizin adres satırına You are not allowed to view links.
Register or
Login gibi bir ifade yazarsak sunucu sistem bize, o adresin www kök dizinindeki index.php (ya da hangi giriş sayfası tanımlı ise) dosyasını görüntüleyecektir.
Temel olarak bir HTML dosyası şu aşamalardan oluşur.
1- <html> ....</html> Bu kodlar tarayıcınıza oluşturduğunuz dosyanın HTML kullanarak oluşturulduğunu gösterir. Açılış kodu sayfanın başında, kapanış kodu ise sayfanın en sonunda bulunur. Bundan sonra yazacaklarımızın hepsi bu iki kod arasına yazıllır.
2- <head>...</head> Kodlardan da anlaşılabileceği gibi bu iki kod normal olarak sayfada görüntülenmea ancak bütün sayfayı etkileyen içeriği barındırır. Bir anlamda kod sayfanızın beynidir diyebiliriz. İçeriğinde stil sayfası bağlantısı, yazı karakteri, meta taglar ve bir sonraki maddede anlatacağımız title (başlık) ögeleri bulunur.
3- <title>...</title> Sayfa başlığımızı (sayfamızın durum çubuğunda görünecek adını) atamamızı sağlayan koddur. Örneğin şu anda ziyaret ettiğiniz sayfanın durum çubuğundaki pencere butonunda UzmanWeb.Net yazmakta. Bu yazıyı değiştirmek için bu kodların arasına istediğiniz metni yazmanı yeterlidir.
4- <body>...</body> Bu kodlar bizler için hayati önem taşır çünkü; bundan sonra yazacağımız her şey birebir ziyaretçilerimizin tarayıcısında görünecektir. (Dikkat edin, yoksa kendi kendinizi rezil edebilirsiniz Smiley ) Bu kodları bir yazının gelişme bölümü gibi düşünebilirsiniz. Sayfanızın içeriği bu kodlar arasında ziyaretçilerinize sunulacaktır.
Örnek bir HTML sayfası aşağıdaki gibidir.
<html>
<head>
<title>Sayfa Başlığı</title>
</head>
<body>
Buraya yazacaklarınız doğrudan ziyaretçileriniz tarafında görüntülenecektir.
</body>
</html>