Sanal ortamdaki arkadaş sayınız sizi kandırmasın

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Sosyal paylaşım sitelerindeki arkadaş sayısı birçok insanı “çok arkadaşım var” şeklinde bir kanaate itiyor. Psikolog Elif Sultan Demirhan, sanal ortamdaki yüzlerce arkadaşın, gündelik hayata katkısının olmayacağını söyledi. Demirhan, sanal dostlukların yalnızlık duygusunu artırdığını ve gerçek dostluğun karşılıklı güven ve fedakârlıkla oluşabileceğini aktardı.



Karşılıklı güven ve fedakârlıkla kurduğumuz dostluklar ailemizden sonra en büyük dayanağımızdır. Başımız sıkıştığında ya da mutluluğumuzu paylaşmak istediğimizde dostlarımızın kapısını çalarız. Sosyal paylaşım sitelerinin artmasıyla arkadaş sayımızın da çoğaldığını düşünebiliriz. Ancak, psikolog Elif Sultan Demirhan, sanal dostlukların yalnızlık duygusunu artırdığını ifade ediyor. Sanal dostlukların bir avuntu olduğunu belirten psikolog Demirhan, özgüven sorunu yaşayan kişilerin internet iletişiminden daha çok etkilendiğini belirtiyor.

Sosyal paylaşım sitelerinin yaygınlaşmasıyla iletişimde olduğumuz kişi sayısı da arttı. Daha fazla insan tanımanın gündelik hayatımıza etkileri ise tartışılıyor. Güvenin, insanın arayışta olduğu bir duygu olduğunu dile getiren psikolog Demirhan, kendine güvenmeyen kişilerin, tanımadığı insanları yücelterek onlara büyük anlamlar yüklediğini söylüyor. Demirhan, “Sanal dostlukta hissedilen, bireyin hayal ettiği ve tasarladığı güvendir. İnternet âlemi bu güvenme ihtiyacını fark edip yeni sosyal paylaşım siteleri üretmeye devam ediyor. Popülerlik ve sevilen insan olma durumunu Facebook’taki arkadaş sayısı veya Twitter’da twitlenme oranı belirliyor. Bu arkadaşlıkların kişinin gündelik hayatına katkısı olduğu söylenemez.” şeklinde konuşuyor.

Demirhan, internet bağımlılığının sosyal paylaşım siteleriyle arttığını, internet bağımlılığının sinsi bir bağımlılık olduğunu belirterek, “Her an ulaşılabilirliği mümkün olan internet, bağımlılıklar arasında en tehlikeli olandır. Çünkü her an elinizin altında olma ihtimali var. Sosyal paylaşım sitelerinde sohbet etmek ya da dertleşmek yerine arkadaşlarımızla vakit geçirmeliyiz. Çünkü onları yakından tanıyoruz ve güvenmemizde bir sakınca olmaz.” diye konuşuyor. Demirhan, bu sitelerde yalnızlıktan kurtulmak için dertleşenlerin yalnızlıkla baş etmeyi öğrenmesi gerektiğini söylüyor.

Sanal çokluktan ziyade gerçek dostluğu arayın

Sanal arkadaşlıkların insanı daha çok yalnızlığa ittiğini ve sosyal çevreden kopardığını ifade eden Elif Sultan Demirhan şu tavsiyelerde bulunuyor: Gerçek dostlarımızın sayısının bir önemi olmamalı. Sağlıklı iletişim kurduğumuz birkaç kişi ile hayat boyu dostluk etmek yeterli olabilir. Yalnızlaşan toplumda ihtiyaç olan sevme, sevilme önemsenme ve dinlenme ihtiyaçları gerçek olmayan hayali bir yolla karşılanmamalı. Ailemizle vakit geçirmek yalnızlık duygusunu giderebilir. Dostlarımızla görüşmelerimizi iş ya da stres gibi sebeplerle ertelememeliyiz.


SÜHEYLA SANCAR