Kafa üstü düşme denizde yere çakılma trafik kazalarında ön cama çarpma sonucu görülen açık veya kapalı olarak sınıflandırabileceğimiz kafa yaralanmalardır.
Açık Kafa Yaralanmaları:
Yaralanma gözle görülebildiğinden gerekli pansuman yapılır mümkünse baş 30 derece yüksekte tutularak (yarı oturur pozisyonda) hastaneye nakledilir. Eğer kulaktan veya burundan açık kırmızı renkli kanama ya da kanla birlikte berrak sıvı geliyorsa BOS ( beyin-omurilik sıvısı) geliyor demektir. Bu şiddetli kafa yaralanmalarında (genellikle de kırıklarında) görülür. Bu gibi durumlarda kanayan burna ya da kulağa gevşek pansuman konarak dışarı akış sağlanır. Kesinlikle tampon yapılmaz!. Eğer BOS kulaktan geliyorsa pansuman konulduktan sonra yaralı o kulağın üzerine gelecek şekilde yan yatırılır ve hastaneye nakledilir.
Kapalı Kafa Yaralanmaları:
Gözle görülür bir yaralanma olmadığından vurma çarpma düşme darbe sonrası veya yüksek tansiyonu olan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülürse ; bilinci kapalıysa yan yatırılarak bilinci yerindeyse baş yüksekte olacak şekilde yatırılarak hastaneye götürülmelidir.
Belirtiler:
- Fışkırır tarzda kusma
- Aniden başlayan baş ağrısı baş dönmesi veya kulak çınlaması
- Kol (lar) veya bacak (lar) da karıncalanma uyuşma ilerleyen kuvvet kaybı felç
- Sebepsiz uyku hali konuşmada pelteklik anlamsız konuşmalar kendini kaybetme bilinç kaybı
- Solunumda yavaşlama iç çekmeler sesli solunum hızlanan ve yavaşlayan solunum
- Nabızda değişiklikler vücut ısısında yükselme (kan basıncında yükselme)
- Kanama ilerledikçe gözbebekleri büyüklüğünde farklılık (ANİZOKORİ) çift görme görmede bulanıklık.
İlkyardım: Yukarıda bahsedilen nedenler sonucunda bu belirtilerden biri veya birkaçı görülürse yukarıda anlatıldığı şekilde hemen hastaneye götürülmelidir.