Beyindeki elektriksel aktivitenin geçici olarak durması veya bozulması sonucu kişinin kasılması ve bilincinin kaybolması olayına epilepsi denilmektedir.
Nöbetler çeşitli şekillerde görülebilir; kişi otururken dalıp gidebileceği gibi kasılmalar da olabilir. Nedeni kalıtımsal olabileceği gibi kafa yaralanmaları beyinde kanamalar tümörler iltihaplar sonucu da ortaya çıkabilir. Ancak nedeni saptanamayan epilepsiler de oldukça yaygındır.
İlkyardım:
* Kişinin kendini yaralamaması için tedbir alınır; yatırılır dilini ısırmaması için çene kenetlenmemişse dişlerinin arasına bir şey konur (mendil kalem vs gibi).
METAL ZARAR VERECEĞİNDEN KULLANILMAMALIDIR.
* Başını ve kollarını ritmik olarak bir yerlere vuruyorsa battaniye ceket vb malzemelerle desteklenerek kendisini yaralaması engellenir.
YAPILMAYACAK ŞEYLER:
* Hastanın yumruk şeklindeki ellerini zorla açmaya çalışmak;
* Soğan keserek veya pamuğa kolonya damlatarak ağzına veya burnuna kapatmak bu çok sakıncalıdır çünkü bu şekilde kişinin nefes alması önlenerek kendine gelmesi engellenmektedir.
** Epilepside uyarıya gereksinim yoktur çünkü olay dolaşımdan ve beyindeki elektriksel aktivitenin geçici bozulmasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda uyarının hiçbir yararı yoktur hatta zararlı olabilmektedir.
* Elinizi dişleri arasına kaptırmayın sizin elinizi kolunuzu kavramasına izin vermeyin aksi halde sizde zarar görürsünüz.
UYARICI MADDELER SADECE BAYILMALARDA KULLANILIR
EPİLEPSİDE ASLA KULLANILMAZ!