İSTİBRÂ USÛLÜ (Müslüman Erkeğin Dikkatine )Büyük ve küçük abdest yaptıktan sonra temizlenmektir. İdrardan ve necasetten temiz olma kurulanma demektir.
Erkeğin istibra yapması farzdır. Kadında istibra icap etmez. İstibra yapmadan alınan bir abdestten sonra veya abdest alma esnasında çok azda olsa idrar damlası çıksa veya idrar mahallinde bir yaşlık görülürse abdest bozulur.
Bu şekilde alınan abdestle yapılacak ibadetler geçersiz olur. Müslümanlar istibraya dikkat etmelidir. Bilhassa İMAMLAR bu duruma daha fazla ehemmiyet vermeli; hem kendi, hem de cemaatin namazını ifsat etmemelidir.
İDRARDAN KORUNMAK :İdrarın sıçramasına mani olmak için gereken her türlü tedbir alınmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV): ‘Sizden biriniz idrar yapmak istediği zaman , idrar için(yumuşak ve müsait ) bir yer bulsun.’ buyurmuşlardır .
AYAKTA İDRAR YAPMAMALIDIR .Özürsüz olarak ayakta idrar yapmak mekruhtur. Peygamberimiz (SAV) mutlaka çömelerek abdest bozardı.
Hz.Aişe (r.a)validemiz : “Size Nebiyy-i A’zam (sav) ‘ın ayakta bevlettigini kim haber verirse ona inanmayın . Mutlaka oturarak abdest bozardı .”
(Süneni Tirmizi. C 1.Sh.1.12) buyurmuşlardır .
Hz.Cabir(ra) ‘dan “Resulullah (sav) ayakta idrar yapmayı yasakladı.” (Süneni Tirmizi. C.1.Sh.19/20 ) buyurmuşlardır .
ÇÖMELEREK İDRAR YAPMANIN TIBBİ YÖNÜÇömelince karın kasları kasılır, dizler karına tazyik yaparlar .Dolayısıyla mesane baskı altında kalarak tam boşaldığından , idrar artığı kalmaz. Bu ise idrar yollarında taşların oluşmasını önlediği gibi, prostat hastalığı olanlarda da şikâyetlerin azalmasını sağlar. Çömelerek idrar yaparken hafif sol tarafa meyletmelidir. İdrar yollarının anatomisine (yapısına) uygun olan bu pozisyonda idrar yollarının ve mesanenin tam boşalması mümkün olmaktadır.
Ayakta yapılınca, mesanede bir miktar idrar kalır. Bu kalan idrar, başta taş ve iltihap olmak üzere, birçok idrar yolu hastalıklarının ana sebeplerinden biridir. Bilhassa yaşlıların mesane adaleleri gevşektir ve mesanenin tam boşalmasını sağlayamaz. Şayet Prostat büyümesi de mevcut ise durum daha da vahim olur ve mikropların üremesine uygun bir zemin hazırlar. Bu hastalıklardan korunma reçetesini Peygamber Efendimiz (sav) l400 sene evvel vermiştir .
Abdestini titizlikle alıp Namazını huşu içerisinde kılmak isteyen Müslüman’ın bu konuya çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu hususlarda Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır:“İdrardan çok iyi korununuz Çünkü kulun kabirde en önce hesaba çekileceği şey odur. Kabir azabının çoğu ondandır ”(Cami-i Sagir ve Şerh-i Münir ) buyurmuşlardır. Çünkü kişi idrardan korunmazsa namazı bâtıl olur.
İstibrâya önem vermeyen namazına önem vermemiştir. Bu lakaytlık da kişiyi cehenneme sürükler.
KAYNAK: İstibra Usülü – Gonca Yayınevi -- Uz.Dr.Ali HATAY- Bevliye Uzmanı ( l9/11/2004 FaziletTakvimi)
Kaynak:You are not allowed to view links.
Register or
Login