Zeytinyağı ve Faydaları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sult@n

  • *****
  • Join Date: Nis 2008
  • Yer: Ankara
  • 3097
  • +189/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Zeytinyağı ve Faydaları
« : 09 Mart 2010, 20:08:37 »
BİLGİ:

Antik çağlardan bu yana zeytinyağı ile güzellik arasında yakın bir ilişki göze çarpıyor. Eski dönemlere ait belgelerde de bu özellikler ortaya çıkar. Eski toplumların belgelerirde;
>cilde iyi gelmesi,
>kırışıklıkları önlemesi,
>sivilceleri tedavi etmesi,
>deriyi yumuşatması
>saçları gürleştirip parlaklık vermesi gibi bilgilere sık sık rastlanır. Sağlık ve güzellik kaynağı olan bu yağ hem yemeklerde tüketilerek yarar sağlıyor hem de cilde tatbik edilerek güzellik kazandırıyor. Genel olarak doku ve organlar üzerinde önemli etkilere sahip.

FAYDALARI:

• Cilde ve saçlara çok faydalı. Besler, korur ve yumuşatır. Saç dökülmesini durdurmak için 1 yumurta sarısı karıştırılır. Bu karışımı, saç diplerine sürüldükten 1 saat sonra yıkanır.
• Dövülmüş sarımsak ile karıştırılmış zeytinyağı, kuruyan, sertleşen derinin yumuşamasını sağlar.
• Saçlara canlılık kazandırmak için birkaç kaşık zeytinyağı ile saç diplerine masaj yapılır. Daha sonra ılık havluya sarıp, yarım saat beklenir ve yıkanır.
• Dişlere yapılan masaj, dişlere sağlamlık ve beyazlık kazandırır.
• Birkaç damla limon-bal karışımı kırışıklıkları önler. (Haftada iki kez yapılabilir.)
• Kaya tuzu ile karıştırılır. Pürüssüz bir cilt elde etmek için, bu karışımla kol ve bacaklar ovulur.
• Zeytinyağı limon ile karıştırılarak cilde sürülür, cildi korur. Güneşle birlikte böyle bir ten iyi bir renk alır.
• Ciltteki kuruluğu gidermek için bir elma ezilir. Zeytinyağı ile karıştırılarak on dakika yüzde tutulduktan sonra ılık suyla yıkanır.
• Kolesterolü düşürüyor.
• Yağ metabolizmasında görevli olan safra suyunun yapımını artırıyor.
• Antioksidan etkisi var: Yaşlanmaya, kansere ve hastalıklara karşı koruyucu. Pankreasın daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor; böylece sindirim ve kan şekeri ayarlanmasında da etkisi var. Yiyeceklerden kolesterol emilimini azaltıyor. Örneğin; peynire zeytinyağı döküp yemek kolesterol düzeyini azaltacaktır.

VİTAMİNLERİ

Zeytinyaginin iceriginde bulunan E vitamini kansere karsi koruyucu etki yapiyor ve sac dokulmelerine karsi da iyi geliyor. A, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, potasyum, kukurt, magnezyum, az miktarda demir, bakir, manganez gibi mineraller, kemik gelisimini sagliyor. Kandaki kotu huylu kolestrol denilen ‘‘LDL''yi temizleyen zeytinyagi, iyi huylu kolestterol denilen ‘‘HDL''yi de yukseltiyor. Diyabet hastalari icin ise kan sekerinde dusme sagliyor.

Son yillarda diyabet hastalarinin sayisinin arttigini belirten Beslenme Uzmani Lale Ozbek, ‘‘Ozellikle bu hastalikta diyete cok dikkat etmek gerekiyor. Zeytinyagi kullanimi diyete yardim ettigi gibi bircok fayda sagliyor'' diye konusuyor. Toplum olarak oldukca yagli ve tuzlu yemek yedigimizi belirten Ozbek, ‘‘Kizartmaya, tatliya, cay ve kahveye cok yer veriyoruz. Tahil grubu ve sivi yag nispeten daha az tuketiliyor. Bir an once beslenme seklimizi degistirmemiz ve bir dengeye oturtmamiz gerekiyor'' diyor.

Ozellikle Fransa ve Italya, Yunanistan gibi Akdeniz ulkelerine ve Ege Bolgesinde yasayan insanlarin kalp ve damar hastaliklarina daha az yakalandigi ve piril piril bir cilde sahip olduklari goruluyor. Ege'den doguya dogru gidildikce zeytinyaginin yerini kati yag aliyor. Gunumuzde Akdeniz diyeti en saglikli beslenme bicimi olarak oneriliyor. Akdeniz diyetinin temel ozelligi doymus yag ve kirmizi etten dusuk, tahillar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerden yuksek ve gorunur yag olarak zeytinyagi kullanilmasi. Diyette, doymus yagin azaltilmasi, sebze ve meyvelerin tuketilmesi ve zeytinyagi kullanimi kronik hastaliklarin riskini azaltan ogeler olarak siralaniyor.

Bir insanin almasi gereken gunluk kalorinin yuzde 30'unun yaglardan gelmesi gerektigini kaydeden Ozbek, ‘‘Bunun yuzde 10'u doymus, yuzde 10'u tekli doymamis (Zeytinyagi), yuzde 10'u ise coklu doymamis (Aycicek yagi, soya yagi) yag asitlerinden olusmali. Daha fazlasi gereksiz'' diye konusuyor. Gunluk yemek sirasinda et, sut ve tavuk gibi yiyeceklerden dogal yollarla yag alindigini belirten Ozbek, ekstra yag alinmasini onermiyor. Sakatat, krema, mayonez, kaymak, gibi yiyeceklerde cok fazla yag bulundugunu hatirlatiyor.

ÜÇ TİP ZEYTİNYAĞI VARDIR

Asit derecelerine gore 3 tip zeytinyagi bulundugunu belirten Ozbek, bunlari soyle acikliyor:

‘‘Naturel zeytinyagi tipi, super kalite icin gerekli tum kosullari icermesinden dolayi en yuksek biyolojik degere sahip. Tadi hafiften, keskin aromaya kadar degisir ve asit derecesi yuzde 3.3'ten az oldugunda tuketim icin uygun kabul edilir. Rafine zeytinyagi asitligi yuzde 0 ile 0.3 dereceye kadar degisen ve aromasi olmayan bir zeytinyagidir. Tuketime uygun olmamakla beraber, rafine zeytinyagi ulkemizde tek basina kullanilmamaktadir. Riviera tipi zeytinyagi ise rafine ve naturel zeytinyaglainin belli oranlarda karisimindan elde ediliyor.''

HANGİ ÇEŞİDİNİ TÜKETMELİYİZ

Hem vücudumuza, hem de kan yağlarımızı indirme konusunda hangi yağ türünün daha iyi geldiği üzerine pek çok araştırma var. Zeytinyağı tüm araştırmalarda yararlılık açısından lider konumda. Ancak hangi tür zeytinyağının daha iyi olduğu pek gündeme gelmiyor. En doğrusu eski yöntemle, soğuk presleme yöntemiyle elde edilen rafine edilmemiş zeytinyağını kullanmak.

UYARILAR:
Unutmayın ki, zeytinyağı da bir yağ çeşidi ve 1 gramı 9 kalori veriyor. Zeytinyağı yararlı diye yemeklere, salatalara boca etmeyin! İhtiyacınızdan fazla alınan tüm kaloriler gibi o da vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır.