Lahananın Faydaları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Şeyma©

  • *****
  • Join Date: Kas 2009
  • Yer: İzmir
  • 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Lahananın Faydaları
« : 12 Şubat 2010, 20:38:52 »


Çocuğunuz sınav stresini lahana yiyerek yenebilir!

Çocuğunuz sınava hazırlandığı için kendini yemeğe adadıysa, hiç endişelenmeyin. Diyetisyen Taylan Kümeli, ÖSS ve OKS başarısını artıracak ve sınav stresini yok edecek besinleri açıkladı..

OKS ya da ÖSS sınavına hazırlanan gençler;
şu sıralar elinize ne geçerse yemek mi istiyorsunuz? Ya da iştahınız mı kapandı?
Sınav sizi altüst etmeden bu yazıyı okuyun.
Diyetisyen Taylan Kümeli, sınava hazırlanırken hafızanıza destek olacak özel mönünün tarifini açıkladı ve bu dönemde nasıl beslenmeniz gerektiğine dair tüyolar verdi...

KAHVALTIYI ATLAMASIN!
* Sizce sınava hazırlananlar için en önemli beslenme tüyosu nedir?
Sınava hazırlanan kişiler çeşitli nedenlerle sabah kahvaltısını atlıyor. Oysa sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranları ve dikkat düzeyleri yüksektir. Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak gerekiyor. Kan şekerinin düşmemesi için de ara öğünler atlanmamalıdır.
Ara öğünler; basit şeker içeren, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan tatlı, çikolata ve hazır meyve sularının yerine; kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt gibi gıdalardan oluşmalıdır.
Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan mönüler de,
sınava hazırlık dönemlerinde akşam yemeklerinde tüketmek için idealdir.

* Sınava hazırlanan gençler gazlı içecekleri çok tüketiyor.
Bu konuda kısıtlama yapmak şart mı?

Bu dönemde çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir. Stresin azaltılması açısından antioksidan içeren besinlerin tütüketilmesi de çok yararlı olur. Dengesiz beslenme, aşırı şeker tüketimi, çok fazla kola içmek ve cips yemek, uzun süreli açlık ve az öğünlü besin tüketimi hafızayı zayıflatıcı bir rol oynamaktadır.

ŞEKERE DİKKAT!
* Vücudun şekere ihtiyacı var mı? Çocuk şeker yemezse, derslerini anlamakta zorlanır mı?
Vücudun sofra şekerine ihtiyacı yoktur. Gün içinde alınan besinlerle şeker ihtiyacı karşılanabilir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani basit şeker içeren yoğun karbonhidrat ağırlıklı besinlere ihtiyaç yoktur.

Düzenli olarak beslenen ve öğünlerini vaktinde yiyen kişilerde kan şekeri dengesi kurulduğu için tatlı yeme eğilimi çok daha az görülür. Yeterli ve dengeli beslenmeyen kişilerde tatlı ihtiyacı, doğru beslenenlere göre çok daha fazla olmaktadır. Vücut uzun süreli açlıktan sonra boşalan depoları doldurmak için ilk olarak yüklü miktarda karbonhidrat ve şekere eğilim gösterir. Alınan yüksek miktardaki kalorili besinin bir kısmı şeker depolarını, bir kısmı da yağ depolarını doldurur. Öte yandan psikolojik faktörler de tatlıya eğilimi yükseltir. Regl dönemine giren kadınlar, yoğun çalışanlar, stresi yüksek olanlar kendilerini tatlı yiyerek mutlu etmek isterler.

Sınav dönemi de bu yaş grubunun en belirgin stresidir. Çocuğunuz bu dönemde ekşi gıdalardan daha çok tatlı gıdalar tüketmek istiyorsa, onun iyiliği için her isteğine 'evet' demekten özellikle kaçının. Muhtemelen onda görülen yeme durumu duygusal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Yani tatlı talebi aslında şekerli bir şeyler yemeye ihtiyaç duymasından kaynaklanmamaktadır. Bu talebin altında psikolojik sebepler vardır.

Ebeveynlerin, sınav döneminden geçen çocuklarının gün içinde yeterli miktarda kalori aldıklarından emin olmaları gerekir. Gün içinde asla öğün atlanmamalıdır. Ayrıca alınan karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarının dengeli olmasına da mutlaka dikkat etmek gerekir.

Çevrimdışı Şeyma©

  • *****
  • Join Date: Kas 2009
  • Yer: İzmir
  • 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Lahananın Faydaları
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2010, 20:39:36 »


Lahananın suyu faydalı

Lahana C vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Ayrıca lahananın yararları saymakla bitmez. Kansızlığı giderir, idrar söktürür.

Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur.

Çevrimdışı Şeyma©

  • *****
  • Join Date: Kas 2009
  • Yer: İzmir
  • 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Lahananın Faydaları
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2010, 20:40:27 »


Kara Lahananın Faydaları Yararları

Kara Lahana: İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara lahana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir.

Kara Lahananın Faydaları: Çok besleyici bir sebze olan kara lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.

Kara Lahana nasıl kullanılır? Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir.

Kara Lahananın Zararları: Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.

Çevrimdışı Şeyma©

  • *****
  • Join Date: Kas 2009
  • Yer: İzmir
  • 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Lahananın Faydaları
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2010, 20:41:22 »


Lahananın Faydaları Yararları

Lahana: B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içerir. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır.

Lahananın Faydaları: Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır. Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.

Lahana Nasıl Kullanılır? Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse faydası görülür. Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.

Çevrimdışı Şeyma©

  • *****
  • Join Date: Kas 2009
  • Yer: İzmir
  • 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Lahananın Faydaları
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2010, 20:42:05 »
Vitamin, potasyum, fosfor, sodyum ve madensel tuzlar yönünden son derece zengin bir kış sebzesi olan lahananın, aynı zamanda mükemmel bir şifa kaynağı olduğunu biliyor musunuz?

Evet... Beslenmenizde lahananın yeri nedir, bunu tahmin etmek oldukça zor ama bu şahane sebzenin gün geçtikçe daha az tüketildiği bir gerçek. Hem yapılan yemek çeşidi az, hem de temizlenişi, yapılışı biraz zahmetli. Bir de pişirirken çıkardığı ağır koku var. Bütün bu olumsuzluklara rağmen lahanayı seven tam seviyor. İyi yapılmış bir kapuskayı birçok yemeğe tercih edeniniz çoktur.

Gelelim lahananın besleyiciliğine ve vücuda sağladığı yararlara...

Eski Mısır'da lahana, kutsal bir sebze olarak bilinirmiş. Romalılar da uzun yıllar boyunca doğal ilaç olarak kullanmışlar lahanayı.

Günümüzde de yapılan araştırmalar, lahanayı sebze olmanın ötesinde doğal bir ilaç olarak çıkarıyor karşımıza. Mesela çiğ lahana suyu ülsere iyi geliyor. Eğer ülserden şikayetiniz varsa; iyice yıkadıktan sonra lahana yapraklarını ezerek suyunu çıkarın ve taze taze bir kahve fincanı için. Aynı işlemi 6 saat ara ile 3 hafta boyunca sürdürün. Şikayetlerinizin sona erdiğini göreceksiniz.

Lahananın besin değerine bir göz atarsak, sofralarımızda bu güzel sebzeye yer açmak için iyi bir sebep bulmuş oluruz. 100 gramında sadece 24 kalori içerdiğinden, özellikle rejim yapanlar için iyi bir besin. Yüzde 90 kadarını su oluşturuyor. Yağ yok denecek kadar az. Ama potasyum, fosfor, sodyum, B1 ve C vitamini açısından hayli zengin. B1 vitamini beyin hücrelerini olumlu anlamda etkiliyor. Diğer madensel tuzlar ise vücuda giren mikroplara karşı bir direnç oluşturarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kandaki şekerin azalmasına yardımcı olduğu için de özellikle şeker hastalarına öneriliyor.