Yumurta alerjisi olan kişiler neler yiyebilirler?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Şeyma©

  • *****
  • Join Date: Kas 2009
  • Yer: İzmir
  • 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Yumurta alerjisi olan kişiler neler yiyebilirler?
« : 01 Şubat 2010, 15:31:20 »
Yumurta alerjisi nedir?
Gıda maddelerine karşı alerjik tepkiler, vücudun yiyecekteki bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanmaktadır. Yumurta alerjisi, çocuklarda görülen en yaygın gıda maddesi alerjilerinden birisidir. Bazıları, yumurtanın en ufak miktarına bile, çok şiddetli şekilde tepki göstermektedir. Bazıları ise, ağır rahatsızlıklara neden olmayan, hafif derecede tepkiler göstermektedir. Yumurta ve gıda maddesi alerjisi, yetişkinlere nispeten çocuklarda daha yaygındır. Bir çokları, küçük yaşlarda yumurta alerjisinden kurtulmuş olur, ancak bazıları yetişkin yaşlarda da yumurtaya karşı tepki göstermeye devam edebilir. Gıda maddesi alerjisi olan çocukların çoğu birden fazla gıda maddesine tepki gösterir, ancak yumurta alerjisi sadece tek başına görülür. Beslenmenin sağlıklı ve dengeli olabilmesi için, kesilmesi gereken önemli gıda maddelerinin yerine iyi alternatifler ve telafiler bulmak gereklidir.

Yumurta alerjili kişilerde yumurta hangi tepkilere sebep olur?
Yumurta alerjili kişilerin, yumurta yediği veya yumurta içeren yiyecekler yediği zaman görülen tepkiler, kişiden kişiye değişmektedir. Bunlara örnek olarak ishal, mide ağrısı, kurdeşen, astım, egzamanın azması, solunum sorunları/astım ve alerjik şok verilebilir.

Kişi neye tepki gösterir?
Tepkiye sebep olan yumurta proteinleridir. Bunlar hem yumurta akında hem de yumurta sarısında bulunur. Bazı yumurta alerjili kişiler, kızartılmış yumurta kokusu ve haşlanmış yumurta buharından dolayı astım ve/veya alerjik nezle belirtileri ile tepki gösterirler. Bazen, gözleme kızartmalarından (yumurta ve süt alerjen buharı) gelen kokular tek başına alerjik tepkiyi tetiklemeye yeterli olabilir.

Yumurta alerjisi nasıl tedavi edilir?
Gıda maddesi alerjisi, alerjiye sebep olan yiyeceklerin besinden çıkarılması ile tedavi edilir.

Yumurta nerede bulunur?
Yiyeceklerdeki yumurta, yumurta akı, yumurta sarısı, yumurta tozu, mayonez ve ovalbumin olarak etiketlerde belirtilir.

Yumurta içeren gıda maddelerine örnek olarak kekler, bisküvit, soslar, remoulade, mayonez, hardal, spageti, makarna, gofre, gözlemeler, çikolata dolu tatlılar, değişik makarna türleri, çikolatalar, ekmekli yiyecekler ve gratinler verilebilir. Bu nedenle, kişinin gıda maddelerini yemeden önce etiketteki malzeme listesini iyice okuması gerekir. Gıda maddeleri yönetmeliklerine göre, yumurta katılmış bütün ürünlerin malzeme listesinde bu belirtilecektir.

MMR gibi bazı aşılar, tavuk embriyonundan geliştirilmiştir, ancak aşı genelde yumurta alerjili kişilerde tepkiye neden olmaz. Grip aşısı gibi diğer aşılara tavuk yumurtası bulaşmış olabilir. Bu nedenle, yumurta alerjisi olan kişilerin, bu tür aşılara tepki göstermedikleri tespit edilmeden, bu aşıları kullanmaması lazımdır. Bu alandaki uzmanlar, yumurta alerjili çocukların sağlık ocağında güvenli şekilde aşılanabileceğini belirtmektedir. Ancak, alerjili kişilerin aşısının doktor kontrolü altında yapılması tavsiye edilir.

Yumurta alerjisi olan kişiler neler yiyebilirler?
Yumurta, besin dolu bir yiyecektir, ancak besin yönünden iyi alternatifler mevcuttur. Kek, bisküvit, tüketime hazır yiyecekler ve benzeri ürünlere sınırlamalar getirdiği için, yumurta alerjisi, herşeyden önce günlük bir mücadeledir. Yumurta, fırın ürünleri için önemli özelliklere sahiptir. Çok iyi bağlama özelliği vardır ve kabartmaya katkısı olur.

No Egg ve Egg Replacer gibi, yumurta yerine kullanılabilecek ürünler mevcuttur. Bunlar, aynı bağlama ve pişirme özelliklerine sahiptir, ancak aynı besin içeriğine sahip değildir.

Yumurta telafileri, su ile karıştırılmalı ve kullanılmadan önce iyice çırpılmalıdır. Çoğu zamanlarda, daha fazla kabartma tozu veya sodyum bikarbonat kullanılması, etkili ve ucuz telafi olarak görülebilir. 1 adet yumurta yerine 1 kaşık kabartma tozu kullanılabilir.

Değişik tür bisküvitler, keklerin yerine kullanılan popüler alternatiflerdir. Örnek olarak, Kornmo, Marie, Mummi, Tom ve Jerry, ve Ritz süt ve yumurta içermez. Bir çok hazır kek karışımları da yumurta içermez.

Tatlılar yerine çilekler ve meyveler iyi alternatiflerdir. Çikolata soslarının ve jölelerin bir çoğu yumurta içermez. Dondurulmuş şerbet de en basit tatlılar arasındadır. Ancak şerbetin yumurta içerebileceğine dikkat edin.

Yumurta alerjisi kimlerde görülür?
Gıda maddesi alerjisi, genelde 2 aylık küçük çocuklarda yaygındır ve genelde 4-5 yaşlarında kaybolur. Bazılarında 6-7 yaşlarına kadar devam eder. Yumurta alerjisinin gençlerde ve yetişkinlerde görülmesi nadirdir.

Gıda maddelerinin etiketlemesi:
Bazı gıda maddeleri, "yumurta kalıntıları içerebilir" (kan inneholde spor av egg) şeklinde etiketlenir. Bu, gıda maddesinin hazırlanmasında yumurtanın kullanıldığı anlamına gelmez, ama ürünün imalat esnasında yumurta kalıntıları ile teması olduğu anlamına gelir. Yumurta alerjili birçok kişi, çok az miktardaki yumurtaya tepki göstermez ve “kalıntıları içerebilir” etiketli ürünleri yiyebilir. Herkes, aile doktoruna danışarak, alerjisinin ağırlık derecesini tespit etmeli, ve buna göre, kalıntı içeren ürünleri tüketip tüketemiyeceğini bilmelidir.