Amaç kazanmaksa...
Sevgili Gençler…
Hayattan neler bekliyoruz…Hedeflerimiz neler? Hangi üniversite de hangi bölümde okumak istiyoruz..
Başarılı bir hayat için öncelikli hedeflerimizi belirleyip bu hedefe yoğunlaşmak gerekir. Artık eskiden olduğu gibi çalışmak çok çalışmak kavramı, yerini etkili ve verimli ders çalışmaya bıraktı.
Çalıştığı saatleri verimli geçiren birey, zamanın kontrolünü kendi elinde tutmuş ve belirlediği hedeflere zamanında ulaşmış olacaktır.Öğrencinin hedefi açık ve net olması neye ulaşmak istediğini bilmesi, hayatta başarılı olmasını sağlayacaktır.
Unutmayınız ki “Başarısızlığın önündeki en büyük engel yılgınlık ve karasızlıktır.”
Öğrencilerin başarıyı yakalayabilmeleri için, amaç ve önceliklerini belirlemeli, ders çalışma programını günlere, haftalara ve aylara göre planlamalıdır. Bu programda sosyal faaliyetlere yer vermeniz motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlayacaktır.
Önceliklerin belirlenmesi için:
Çalışma ortamı;
· Kendinize ait olan bu ortamı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Çünkü bu ortam size ait olduğu için kendinizi rahat ve özgür hissetmeniz gerekmektedir.
· Dikkat etmeniz gerekenlerin başında ders çalışırken görme alanı içerisinde renkli objelerin olmamasıdır.(Tv,bilgisayar,cep telefonu,poster,gazete,dergi vs.)
· Ders çalışırken sadece çalışacağınız dersle ilgili notların masanızda olmasına dikkat edin.Diğer dersleri masanızdan kaldırınız ki bu kadar şeyin üstesinden nasıl geleceğim gibi olumsuz düşüncelere kapılmamış olursunuz.
· Öğrencilerin genel de müzik dinleyerek dersi daha iyi anladıklarını söylerler ancak beyin iki uyaranı da algılamasına rağmen dikkatini bir noktaya odaklayabilir. Bu da zihnin yorulmasına ve verimin düşmesine neden olur.
Niçin çalışıyorum?
Aslında motivasyonun kaynağı bu gibi sorularınıza en mantıklı cevabı vermenizi sağlar.Eğer bir işi yapmak için yeterli sebepleriniz varsa o işi en iyi şekilde yaparsınız. Sorunlar çıksa bile aşmaya çalışırsınız.Çünkü amacınız okulu bitirdikten sonra istediğiniz üniversiteyi kazanıp, iyi bir yaşam sürmek olmalı.
Konuları bölümlere ayırın:
Geniş kapsamlı konuları baş edebileceğiniz küçüklükte bölümlere ayırmak veriminizi artırır. Bölümlere ayırarak çalışmak öğrenmeyi kolaylaştırır ve böylece konunun bütününe ulaşabilirsiniz. Ancak ayırdığınız bölümler ölçülebilir olmalı ki ne kadar ilerlediğinizi görebilmelisiniz.
Amacınızı yazın:
Belirlediğiniz hedefinizi mutlaka bir kartona yazıp çalışma masanızda görebileceğiniz bir yere asın. Böylece motivasyonunuzu üst seviyede tutabilirsiniz.
Ertelemeyin:
Ders çalışmayı erteledikçe konular birikir ve işe başlamak daha zorlaşır.Erteledikçe hep bir şeyler eksikmiş duygusuna kapılırsınız.Aynı zamanda erteleme mücadeleden kaçmaktır.Onun için yapmanız gereken işi, görevinizi günü gününe yapmaya özen gösterin.
Vazgeçmeyin:
Genellikle öğrenciler zor sorular ve anlaşılması güç konuları çalışmayı sevmezler ve öğrenmek içinde çaba göstermezler. Bu durum kendine güvenmeyenlerin başvurduğu bir yöntemdir ve onlar zoru başarmanın mutluluğunu yaşayamazlar.
Motivasyon:
Düşüncelerinizi ve davranışlarınızı hedefinize doğru yönlendirir.Sizi uyarır ve harekete geçmenizi sağlar.Eğer bu iki özelliği de kendinizde gözlemlerseniz, motive olduğunuzu söyleyebiliriz.Öğrenmede motivasyonun sağlanması için içsel ve dışsal etkenler bulunmaktadır.Dışsal etkenlerde aileniz, arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz ön plandadır.Ancak dışsal faktörler her zaman sizin yanınızda olmayabilir.Bu nedenle içsel faktörler, yani sizin kendi kendinizi motive etmeniz daha sağlıklı ve uzun süreli olacaktır.Sizlerin belirlediğiniz hedeflere motive olmanız daha anlamlıdır.
İradeli olmayı öğrenin:
İradeli olmayı öğrendiğinizde kendi dünyanızı kontrol edebilir ve başarıya ulaşabilirsiniz. Hayatınızda yapmak zorunda olduklarınızı yaparsanız başarılı ve yapmak istediklerinizi de yaparsanız mutlu olursunuz. İşte burada önemli olan her ikisini de başarmanızdır. Bunun için dengeli olmanız yanı planlı olanız gerekmektedir.Yaptığınız plana uymak içinde iradeli olmalısınız.Gerektiğinde HAYIR demeyi öğrenmeniz size hem zaman kazandıracak hem de yaşayacağınız olumsuz duyguları ortadan kaldıracaktır.
Zamanı planlayın:
Zamanın doğru kullanılması, günlük planınızın hedefiniz doğrultusunda ve önceliklerinizi dikkate alarak düzenlenmesiyle mümkündür. Zamanı doğru kullandığınızda hayatınıza değer katar, kötü kullanırsanız boşa gider. Bunun için hiçbir işi zaman ayırmadan başaramazsınız. Hemen hemen bütün öğrenciler zamanı planlamak için programlar yapar. Ancak bu programlar çoğu zaman birkaç gün sürer veya bir şeyleri erteleyerek program uygulanmaz hale gelir. Zamanını da bitirmeniz gereken işleri yapmadığınızda ya da ertelediğiz de iş yükünüz giderek artacaktır. Bu durumda zamanını doğru kullanamayan öğrencilerin ortak sorunudur.
Zamanla ilgili size bir örnek; bir hafta 168 saat olduğuna göre,
Uyku 56 saat
Okul / Dershane 40 saat
Yemek 14 saat
Televizyon izleme 10 saat
Konuşma 10 saat
Gereksiz konuşma 6 saat
Ne yapacağım diye düşünme 8 saat…
Böyle olsa bile verimli ders çalışmanız için en az 24 saatiniz daha var. Yani her gün ortalama 3,5 saatinizi ders çalışmaya ayırabilirsiniz. Yeter ki programlı çalışın
Hepinize başarılar diliyorum.
Serkan Halil-Rehber Öğretmen