Sevgili PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)hadis-i şeriflerinde
buyurmuşlardı ki.
"iki sevgliyi birbirine bağlayan evlilik gibi harika bir şey görülmemiştir."
(ibni Mace)
"insan evlendiği zaman imanının yarısını mükemmeleştirir,geri kalan yarısı mükemmeleştirmek için de Allah'a karşi gelmekten korksun.."
(Taberani)
evet dostlar,sevgili PEYGAMBERİMİZ dinimizi muhafaza etmek ve tamamlamak için mü'minlere evlenmelerine tavsiye ediyor..
mutlu bir yuva için birinci şart iyi seçim,
ikinci şart da iyi geçimdir..
bir baska hadis-i şerif göre ,mutlu evliliğin temel şartı ,eşlerin dindar olmasıdır..
her iki eş de dindar olduğu zaman,KUR'ANIN KERİM'ın ifadesiyle,
"erkek kadına ,kadın da erkeğe elbise olur."
birbirlerini günahtan ve feneliktan korur.birbirini sever,sayar,eşine anlayış gösterir,ve böylece her iki cıhanın mutluluğu yakalamak için ellerinden geleni yaparlar..
günümüze insanlar ne yazik ki,islamiyeti gerekli gibi yaşamadıklar için ,evlilikleri kışa bir zaman yıkılıyor,ve ortada yıkılmış yuvalar,perisan olmuş çocuklar kalıyor...
bazı evliler ellerinden geldiği kadar hanımlarına her şey alırlar,karşılık olarak sevgi ve saygi bekliyorlar..
ne yazik ki,bir çok hanımlar ,o eşyayı alan değil,sevgilerini o alınan eşyayı kayar,ihtirasları artar,tesekkür edecekleri yerde daha fazlasını
isterler..
bulamadıkları zaman,üzündüleri,hırçınlıkları artar,dolayısıyla geçimsizlik başlar..
insan beser olmak itibarıyle,her zaman doğru hareket etmeyebilir..
eşlere düşen hoş görülü ve affedici olmak,kusurları,hataları görmemek,hatta unutuvermek...
salih bir erkek eşine ,acısıyla,tatlısıyla,hayatın tüm gerçekleri paylaşacağı bir hayat arkadasi olarak bakmalı...
şayet evlilik bir menfaat ve şehvet üzerine bina edilirse ,yani "ben eşimin evde sadece bana hizmet etmesini ,ben emrederim o da yapar"mandığıyla hareket eden bir erkek,hanımının hayatı bir cehenneme dönüştürür..
bu hususta sevgili PEYGAMBERİMİZ buyuruyor ki..
"iman açısından müminlerin en olgunu ve üstünü ahlakı en güzel olanıdır..sizin en hayırlılarınız kadınlarına karşı hayırlı olanlarınızdır."
evet dostlar,hayırlı mü'min olmayı her şeyın üstünde tutmalı,
efendimiz'ın bize emrediği gibi eşlerimizi memnun ve bahtiyar etmek için çaba harcamalıyız..
Gülay Öztürk