İş ararken stresli birçok aşamadan geçeriz. İş olanaklarının araştırılması, başvurunun yapılması, iş görüşmesi ve sonucunun beklemesi sırasında kişi hem kendisine hem de başkalarına karşı zorlu sınavlar verir. Ama en zoru kuşkusuz heyecanla görüşmenin sonucunun beklendiği aşamadır.
Peki iş görüşmesi bittikten sonra sadece aranmayı beklemek doğru mu? İş görüşmesinden sonra yapılacak bir şeyler var mı? İnsan kaynakları uzmanları iş arayan kişinin görüşmeden en fazla 24 saat içinde görüştüğü kişiye bir e - posta yollamasını öneriyor. Uzmanlar bu mesajın adayın işe istekli olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Fortune Kariyer Eğitim ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru görüşmeden sonra yollanacak e - postanın "Sürecin iyi takip edildiğini ve işin önemsendiğini gösterir. Bu olumlu geçtiğini düşündüğünüz bir görüşme için de geçerli" diyor.
Ancak burada dikkat edilecek noktalar var. KRM Karamık Yönetim Danışmanlık Yönetici Ortağı Sunay Karamık Özbek, "Çok ince bir denge tutturmak lazım. Rahatsız edici bir isteklilik değil profesyonel bir takip yapılmalı" diyor.
İstek, puanı artırıyor
Özbek, adayların genellikle görüşmeden sonra takip yapmadıklarını söylerken, "Bunu yapan aday rakibi ile arasındaki farkı kapatabilir" diyor
Özbek, adaylara iş görüşmesinin hemen ardından şunları yapmasını tavsiye ediyor: "Görüşmeden sonra aday ''Sizinle tanışmaktan çok mutluluk duydum. Kariyerim hakkında benimle konuştuğunuz için ve bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Firmanıza değer katacağıma inanıyorum. Aradığınız pozisyonla benim niteliklerimin örtüştüğüne inanıyorum. Firmanız için çalışmaktan mutluluk duyacağım'' demeli."
Böyle bir takipte görüşme sırasında konuşulmayan konuların da gündeme getirilebileceğini söyleyen Ayşen Arıduru da "Görüşmeden sonra, görüştüğünüz kişinin mail adresine, tanışmaktan duyduğunuz memnuniyeti, pozisyonla ilgili ve istekli olduğunuzu belirten kısa bir mesaj iletmeniz, çok etkili olacaktır. Bu, süreci iyi takip ettiğinizi ve önemsediğinizi gösterir" diyor.
Firmaların görüştükleri adaya bir takım bilgileri vermeleri gerektiğini söyleyen özel istihdam bürosu Manpower''ın Genel Müdürü Ebru Çoş ise adaylara şunları öneriyor: "Görüşmeler ne zaman tamamlanacak, olumlu veya olumsuz adaylara ne zaman sonuçlar açıklanacak sorularının yanıtları kurum yetkilisi veya danışmanın vermesi gereken bilgilerdir. Eğer bu bilgi verilmiyorsa aday, hiç çekinmeden görüşmenin devamındaki süreçle ilgili bilgileri istemeli."
İş ararken gönüllü çalış
İş arayanların bu süreç içinde yapmaları gerekenler konusunda uyarılarda bulunan Sunay Karamık Özbek adaylara gönüllü olarak bir sivil toplum kuruluşunda çalışmalarını öneriyor. Özbek, gittikçe profesyonel çalışan bu kuruluşlarda çalışmanın işe başvurularda önemli etkiler yarattığını söylüyor:
Özbek, "Sivil toplum örgütleri çalışmalarını artık profesyonelce yürütüyor. Bu örgütler adaylara bir yandan disiplinli çalışmayı öğretirken diğer yandan da çalışma hayatına alışmada büyük avantajlar sağlıyor. CV''de bulunan böyle bir bilgi işe alınmada büyük etkiler yaratabilir" diyor.
Hemen e - posta gönder
Uzmanlar, iş görüşmesinin ardından şunları yapmanızı tavsiye ediyor:
-Görüşmeden sonra ''Sizinle tanışmaktan çok mutluluk duydum. Firmanıza değer katacağıma inanıyorum. Aradığınız pozisyonla benim niteliklerimin örtüştüğüne inanıyorum'' deyin.
-Görüşmelerin ne zaman tamamlanacağını, olumlu veya olumsuz ne zaman sonuç açıklanacağını sorun.
-Görüştüğünüz kişinin e - posta adresini alın.
-Görüşmeden en fazla 24 saat içinde görüştüğünüz kişiye bir e - posta yolayın.
-E - postayla tanışmaktan duyduğunuz memnuniyeti, işe istekli olduğunuzu belirten kısa bir mesaj iletin.
-İş arama sürecinde boş durmayın, gönüllü olarak bir sivil toplum kuruluşunda çalışın.
-Gönüllü çalışma notu işe alınmada etkili olur.