Grip Aşısı Konusunda Uzmanlar Uyarıyor : "Dünya Sağlık Örğütü Örgütü aşıyı onayladı,
aşı hastalıktan korunma için yapılır ve hastalık ortaya çıktığında aşı olunmamışsa çok geç kalınmış olabilir ve
tehlikeli sonuçlara sebep olur."
Domuz gribi aşısının ilk 500 binlik bölümü 19 Ekim 2009’da Ankara'da olacak.
Ankara, İstanbul ve Adana'da test merkezleri kurulacak. Aşılanmayan öğrenci kalmayacak.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, domuz gribi ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın, tüm tedbirleri aldığını belirterek, "Domuz gribine karşı tüm okullarda aşı uygulanacak" dedi. Bakan Çubukçu, Tekirdağ'da katıldığı bir lisenin açılış törenindeki açıklamalarında "Biz de, hastalığın görülmesi ve yayılması durumuyla ilgili kararlar aldık. Biliyorsunuz 16 milyon çocuğumuz okul çağında. 'Okullarda ne tür tedbir alabiliriz' diye görüşmeler yaptık Hastalığın yayılması durumunda eğitimin aksamaması için telafi eğitim olarak diğer koşullarda ne yapabiliriz konusunda ekip oluşturduk" dedi. Çubukçu, büyük bir felaket beklentisi içinde olmadıklarını en iyi ve en kötü senaryolar için hazırlıklar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 500 bin dozluk ilk parti domuz gribi aşısının 19 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olmasının beklendiğini bildirdi. Buzgan, 3 aşı firmasından aşı alımı bağlantısı yapıldığını belirterek aşıların Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde test edileceğini anlattı. Buzgan, bunun 5 gün ile 3 haftalık bir süreç alabileceğini kaydetti. Buzgan, ayrıca domuz gribi tam testleri yapmak üzere Ankara, İstanbul ve Adana'da 3 yeni laboratuar kurulacağını bildirdi.
"Dünya Sağlık Örgütü onay verdi"
İ.Ü. Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr Selim Badur :
"Domuz gribi aşısı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tararından çok sıkı kontrol edildi ve güvenliği hakkında klinik çalışmalar yapıldı. WHO sadece aşıyı değil aşı içindeki katkı maddelerini güvenlik testine tabi tuttu."
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy:
"Domuz gribi için üretilen aşının ölümcül bir etkisi yok. WHO aşının yan etkileri ve güvenilirliği konusunda uzun zaman detaylı araştırmalar yaptı ve tam onay verilip aşı klinik kullanıma sunuldu. Zaten hem ABD hem de WHO yetkilileri bunun altını çiziyorlar. İnsanlarda 'Grip olmayabilirim o halde neden aşı olup yan etkilerini yaşayayım' mantığı oluşuyor. Aşı ilaç değildir. İlaç tedavi yönteminde kullanılır ve sonradan alındığında da çok geç kalınmış değildir. Ancak aşı hastalıktan korunma için alınır ve hastalık ortaya çıktığında aşı olunmamışsa artık çok geç kalınmıştır."