Kıbrısın Fethi - (1570-1571)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı pusula

  • ****
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Hatay
  • 290
  • +57/-3
  • Cinsiyet: Bay
  • Kaybolduğunuz yolda pusulanız Hz. Kur'an olsun...
Kıbrısın Fethi - (1570-1571)
« : 19 Nisan 2008, 10:00:59 »
Osmanlı padişahı 2. Selim zamanında bir yıl süren savaşlardan sonra elde edilen askerî zafer (1570-1571).

Kıbrıs, 1489'da Venediklilerin egemenliği altına girmişti. Venediklilerin Kötü yönetimi, buranm halkı için eskisinden daha ezici oldu. Venedikliler, Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı almasından sonra, Kıbrıs için her yıl vergi olarak Memluklere ödedikleri 8000 duka altını, Osmanlı devletine vermeye başladılar. Osmanlıların, Anadolu, Suriye ve Mısır arasındaki deniz yolunu güvenlik altında bulundurabilmeleri için, bu adayı almaları gerekli idi. Öte yandan Kıbrıs, Anadolu'ya çok yakındı. Korsanlar, bu adadan yararlanarak Türk gemilerine saldırıyorlardı. Ada zengin bir ülke idi. Bağları ve özellikle şarabı ile tanınmıştı, II. Selim de Kıbrıs'ın alınmasını istiyordu. Şeyhülislam Ebussuud Efendinin fetvası üzerine adanın fethine karar verildi.

Bu seferin komutanlığına vezir Lala Mustafa Paşa , donanma komutanlığına da Piyale Paşa atandı. Büyüklü küçüklü 360 gemiden oluşan Osmanlı donanması güçlü bir ordu ile Kıbrıs'a gönderildi, Savaş süresince, taşıma gemileriyle Anadolu'dan eyalet askerleri de adaya geçirildi. Lala Mustafa Paşanın komutasındaki Türk kuvvetleri, elli bir günlük bir kuşatmadan sonra Lefkoşe'yi aldılar. Bu sırada yardıma gelen İspanya, Ceneviz ve Savoia filosu ile Venedik filosu Kıbrıs'a doğru yola çıktı. Bu donanma, Mete adasına gelince, Lefkoşe'nin Türklerin eline geçtiği haberini aldı ve dağıldı.

Lefkoşe'nin alınmasından sonra, doğudaki Magosa'dan başka öteki önemli şehirler teslim oldu. Lala Mustafa Paşa, Magosa kalesini kuşattı. On bir ay kadar süren kuşatmadan sonra, kale komutanı bir anlaşma ile Magosa'yı Türklere bıraktı (1571), Böylece Kıbrıs'ın alınması tamamlandı.

Burada merkezi Lefkoşa olmak üzere bir eyalet kuruldu. Kıbrıs'a, İçel ve Konya çevrelerinde yaşayan halkın bir bölümü yerleştirildi. Daha sonra da buraya Türk halkı gönderildi. Türk köyleri, kasabaları ve şehirleri kuruldu. Camiler, çeşmeler, türbeler, su kemerleri, kaleler, kitaplıklar ve daha başka eserler yapıldı. Ada tam anlamıyla bir Türk yurdu oldu. Üç yüz yıldan çok Türk Osmanlı imparatorluğu egemenliğinde kaldı.