Adet ağrılarından kurtulma yöntemleri

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Adet ağrılarından kurtulma yöntemleri
« : 27 Temmuz 2009, 15:41:49 »
Regl öncesi yaşanan sendrom, kadınların tüm hayatını altüst ediyor. Bu dönemde kadınlar daha sinirli, gergin olur, ödem yüzünden şişkinlik yaşar. Reglken bol bol ıhlamur ve maydanoz tüketmek ödemin atılmasını sağlar
Çıldırtan regl ağrısına karşı tuzu azaltıp maydanoz yiyin

International Hospital'dan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni, kadınların çektiği regl ağrısıyla ilgili soruları yanıtladı:

- Her kadın regl dönemini ağrılı mı geçirir?
Regl döneminin ağrılı geçmesi 'dismenore' olarak adlandırılır. Yumurtlamanın oluştuğu regl düzeninin başlaması ile yaklaşık 17-18'inci yaşlarda dismenore de başlar. Ortalama olarak üreme çağındaki, yani kendiliğinden regl görebilen kadınların yüzde 40-60'ı regli ağrılı yaşar. Bu, genç yaşlarda daha fazladır. Batı ülkelerinde yapılan çalışmalarda 19 yaş civarındakilerin yüzde 75'inin ağrılı regl gördüğü belirlenmiştir. Bunların yüzde 17'si okula gidemeyecek kadar ızdırap çeker. Yarısı çok ciddi ağrılar hisseder. Yaş ile birlikte sıklık azalır ve 40 yaşından sonra ciddi oranda düşer.

BİR ÇAY BARDAĞI KAN

- Regl döneminde kadının vücudunda hangi fiziksel değişiklikler görülür?
Regl dönemi yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra başlar. Çatlamış yumurta, eğer gebelik oluşmazsa işlevini kaybeder. Salgılanan hormonların azalması ile rahim içi doku beslenmesi bozulur ve buna bağlı olarak kanama ile dökülür. İki-yedi gün süren kanama ile en çok bir çay bardağı kadar kan kaybedilir.

Rahim içindeki doku, bu süre içinde tamamen incelir. Ağrı yapan bazı maddeler salgılanır, bazen reglle birlikte rahim ile yumurtalıklar arasında bağlantı kuran ve karın içi boşluğa açılan tüplerden karın içine de kan akar. Bu da ağrıya sebep olur.

- Regl döneminde şiddetli ağrı duyan kadınlar, menopoz dönemine kadar regllerini hep mi ağrılı yaşarlar?
Regl döneminde ağrı duyulmasını ikiye ayırıyoruz. 'Primer dismenore' dediğimiz durumda, altta yatan organik bir neden belirlenemez. Bu durumda ağrı kesiciler, destek tedavileri, spor gibi daha çok ağrıyı azaltıcı önlemler ile yetinmek zorundayız. Bu kadınlar 25 yaşından sonra daha az oranda ağrılı regl görürler. Bu, 40'lı yaşlara kadar azalarak devam eder.

İkinci grup ise 'Sekonder dismenore'dir. Yani ağrıların altında organik bir neden yatar. O nedenin tedavisi ile sorun çözülür. Bu nedenler arasında; regl ile dökülen rahim içi dokunun rahim kasları arasına ya da dışına yerleşmesi, miyom, rahim ağzı darlığı ve o bölgede tekrarlayan iltihap sayılabilir.

- Bazı kadınlar az ağrı çeker, bazıları çok. Bu fark nereden kaynaklanıyor? Ağrı eşiğiyle mi ilgili?
Ağrı hissi görecelidir. Kişisel farklar mevcut. Bunda; ağrı eşiği, dayanma gücü, kültür farkları, ağrının nedeni gibi etmenler etkilidir.

- Regl ağrılarının şiddetini belirleyen faktörler neler? Yeme içme, çok ayakta durma, aşırı stres, çok hareketli yaşam etkiler mi?
Ağrılı regl görmede ağrı şiddeti ile ilgili pek çok etken mevcut. Kişinin psikolojik durumu, beslenme alışkanlıkları, aşırı yorgunluk, aşırı stres gibi altta yatan diğer hastalıklar da etkili olur.

- Doğum yapan kadınlarda regl ağrısı daha az olur deniliyor. Bu bilimsel olarak doğru mu?
Doğum ile birlikte organik nedeni olmayan ağrı oranı azalır. Gebelik süresinde regl görmediği için ağrı yoktur. Ancak altta yatan organik bir neden varsa, tedavi edilmeden ağrı geçmez.

FINDIK, FISTIK, ET, BALIK TÜKETİN KAS GÜÇLENDİRİCİ EGZERSİZ YAPIN

Şiddetli ağrıları gidermek için, aşağıda yer alan önerileri uygulayabilirsiniz...

- Ağrılı regl görmenin oluşmasını önlemek mümkün değildir. Ağrı ancak doktorun size tavsiye edeceği ilaçlar kullanılarak hafifletilebilir.

- Eğer kişide regl kanamasından önce baş ağrısı, karında şişlik gibi problemler oluyorsa reglden bir hafta önce tuz kısıtlanmasına gidilebilir.

- Doğal idrar sökücü olan maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi besinler bu dönemde alınan ödemi giderir.

Kafeinli ve gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız

Tedavide ilk nokta, kadının regl sendromu konusunda bilgilendirilmesidir. Bunun bir hastalık olmadığını, tedavinin kendi yaşam kalitesini ve sağlığını artırmak için verildiğini bilmesi gerekiyor. Hastaya, bu sendromdan kurtulması için aşağıdakiler önerilebilir...

- Sağlıklı bir beslenme önemli. Daha az işlemden geçmiş doğal yiyecekler, sebze, meyve tüketilmesi gerekiyor. Pirinç, patates, yulaf gibi besinler, düşük yağ oranlı beyaz etler, baklagiller, doymamış yağ karbonlarını içeren bitkisel yağlar, sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Regl döneminde buna daha da çok dikkat etmek gerekiyor.

- Çikolatadan, çok şekerli, tuzlu yiyeceklerden uzak durulması şart. Doğal isteğe karşı kan şekerini dengede tutmak lazım. Çikolata yenilince şeker yükseliyor ve sonra aniden düşüyor. Vücut da bu ani artış ve azalmaya olumsuz tepki veriyor.

KOLA İÇİLMEMELİ

- Özellikle regl öncesi dönemde kafein içeren ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı, diyet kola bile içilmemeli. Bol bol su içilmeli.

- Kadına eşinin, arkadaş ve dostlarının anlayış ve desteği çok önemli. Kadınlar bu zamanı kendilerine ayırmak istiyor. Ev işleri, çocuk bakımı, iş hayatının yoğunluğu nedeniyle hoşgörülü olmak gerek.

- İki tedavi seçeneği var: Hormonal iniş ve çıkışların engellenmesi lazım. Bu, doğum kontrol haplarıyla sağlanıyor. Bu hapların kullanılışı çok önemli. İki-üç aya yayılarak kullanılırsa belirtiler azalıyor. Her ay kullanmaya ve arada boşluk vermemeye dikkat!

- Hormonal tedavi uygun değilse ya da kadın bu konuda olumsuz düşünüyorsa; bu hormonal iniş çıkışların beyindeki etkisini kontrol altına almak için serotonin maddesini artıran ilaçlar kullanılabilir.

- Fiziksel bulgulara yönelik olmak üzere de özgün tedaviler verilebilir. Göğüs sancısı, dolgunluğu için doğal içerikli bir madde kullanılabilir. Bu, çok ileri boyutlardaysa ilaç da kullanılabilir.

- Vücuttaki su toplanması ve ödemle gelen kilo artışları, diyetle kontrol altına alınamıyorsa, doktor tarafından kontrollü ilaç tedavisi de uygulanabilir.

REGL DÖNEMİ BELİRTİLERİ:

- Baş ağrısı
- Göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi
- Karında şişkinlik ve ağrı
- Vücutta ödeme bağlı şişkinlik oluşması
- Tatlı ve tuzlu yeme isteği
- Ruhsal bir gerginlik hali
- Sabırsızlık
- Duygusal dalgalanmalar
- Gülerken, bir anda ağlamak
- Hoşgörüsüzlük
- Sinirli ve sert davranışlar




 Sabah