Sahte dövme gerçeği kadar tehlikeli
Vücuda yapılan dövmenin ne zararlarına dair şimdiye kadar çok uyarı yapıldı. Uzmanlar, çocukların yaptırdığı geçici dövmelerin de en az kalıcılar kadar tehlikeli olduğunu söyledi.
Son yıllarda hızla yaygınlaşan piercing ve dövme modasının yol açtığı alerjik reaksiyonlar ciddi sorunlara neden oluyor. Uzmanlar, daha çok çocukların rağbet ettiği geçici dövmelerin yara oluşturduğunu söylüyor
Piercing ve dövme, steril bir ortamda yapılmadığı takdirde, yaptıran kişiye Hepatit B, C, AIDS gibi birtakım hastalıkların bulaşmasına neden olabiliyor. Peki gerçeğinin alternatifi olan geçici dövmeler vücuda zarar vermiyor mu? Bu konuda Anadolu Sağlık Merkezi’nden (ASM) Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın’a kulak vermek gerekiyor.
ASİT KARIŞTIRILIYOR
Geçici dövme ya da diğer adıyla ‘tatil dövmesi’ Hint kınasıyla yapılıyor. En fazla 2 hafta kadar deri üzerinde kalıyor. Ama deri üzerindeki gözenekler dahil temas ettiği her yeri kaplıyor.
Hava aldırmadığı için alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Özellikle tatil bölgelerinde kalıcılığı ve siyahlık derecesinin artması için peroksit denilen bir kimyasal karıştırılıyor. Peroksit, kuaförlerde saç boyanırken kınanın tepkimeye girerek siyahlaşması veya saçları sarartmak için kullanılan bir nevi asit. İşte tüm bunlar zararsız olduğu sanılarak çocuklara dahi yaptırılan geçici kına dövmesinin de en az kalıcı dövmeler kadar riskli olmasına sebep oluyor.
Dr. Akın, “Kınayla yapılan dövmeler, kalıcı dövmelerde olduğu gibi keloid (yara oluşumu) ve alerji gibi tablolara sebep oluyor” diyor. Piercing’in de deri hastalıkları yönünden pek çok risk taşıdığına değinen Dr. Akın, “En çok görülen yan etkisi o bölgede kontakt dermatit meydana getirmesi yani bir tür egzama tablosu oluşturmasıdır. Ayrıca açık tenli kişilerde ‘keloid’ adı verilen yaralar da oluşabiliyor. Keloid, piercing yapılan bölgede sertlik ve doku kitlesi oluşmasına neden oluyor.”
Star gazetesi