Deneme sınav sonuçları açıklanıyor... Bir heyecan, bir sıkıntı, geçmek bilmeyen zaman Ellerine aldıkları sınav sonucunu gören her öğrencinin yüzünde değişik ifadeler� Şaşkınlık, umursamazlık, mutluluk, kararlılık... Herkes birbirinin sınav sonucunu soruyor, değerlendirmeler yapılıyor� En kötü durumdakiler ise beklediği sonucu alamayanlar...
Evet, neredeyse her deneme sonrasında buna benzer bir tabloyla karşılaşmak mümkün. Deneme sınavları önemli çünkü bu sınavlar sizin boy aynanız. En son neredeydiniz, yaptığınız çalışmalar ne işe yaradı, bir önceki deneme sınav sonucuna göre ilerleme kaydettiniz mi, yoksa yaptığınız hataları tekrarladınız mı, bu soruların cevabını deneme sonuçlarınızda rahatlıkla görülebilirsiniz.
Dolayısıyla deneme sınav sonuçlarını iyi bir değerlendirmeye tabi tutmanız gerekir. Ancak bu şekilde, sınava girmeniz anlamlı hale gelir ve sonuçlar geleceğinize ışık tutar. İdeal olanı budur fakat çoğu zaman böyle olmaz. Deneme sınav sonuç belgesi ele alınır, puan ve sıralama görülür daha sonra sonuç çöpe atılır veya defterin-kitabın arasına mahkûm edilir. Sınav soncunu aldıktan biraz sonra aynı öğrenciyle ilgili göreceğiniz tablo şudur: O sınav havası gitmiş, sınav sonuçları açıklandığında ortaya çıkan hisler kaybolmaya yüz tutmuş, geriye günlük telaşları kalmıştır...
Deneme sonucu geride bırakıldıktan sonra sanki bilinçli bir şekilde sınav sonucundan alınan ders unutulur ve yapılan hatalar tekrar edilir. Nasıl bir şeydir hem deneme sınav sonuçlarım yüksek olsun diye düşünmek, hem de yükselmesi için herhangi bir çalışma göstermemek? Bu durumun en önemli sebebi atalettir. Atalet içinde olmak hareketsiz kalmak, tembellik etmek demektir. Ataleti yenmek içinse harekete geçmek gerekir. Bence üniversite sınavına hazırlanan bir öğrencinin ataleti yenmesi için deneme sınav sonuçlarını, kendi kendini değerlendirecek şekilde ele almasının önemli bir yeri vardır. Sınav sonucunu elinize aldığınızda, doğru bir değerlendirme yaparak, kendinize yeni yol haritaları oluşturabilir, sizi atalete sürükleyen, hedefinize ulaşmanızı engelleyen prangalarınızdan kurtulabilirsiniz.
Her deneme sınav sonucunuzu daha önceki sonuçlarınıza kıyasla değerlendirin. Sonuçlarınız istediğiniz gibi gelmiyorsa bunun nedenlerini araştırın. Neden sadece çalışmalarınızdan kaynaklanmıyor olabilir, belki konsantrasyon, belki kaygıdır sonuçlarınızı düşüren. Sonucunuz düşük geldiğinde hemen kahredip çalışmayı bırakmayın, kendi kendinize söz verin Daha iyisini yapacağım ve asla bu işten vazgeçmeyeceğim deyin ve çalışmalarınızı sürdürün. Eksiklerinizin üzerine gittiğinizde göreceksiniz ki başarı uzakta değil.
Sınava yakın pek çok deneme sınavına girin. Hatta kendi kendinizi evinizde de deneyin bu arada branş denemeleri çözmenizde sizi geliştirecektir. Sınavlara mümkün olduğunca farklı mekânlarda girmeniz ve farklı yayınlarla kendinizi değerlendirmeniz ve geçmiş yılların ÖSS sınavlarını çözmeniz de oldukça faydalı olacaktır.
Deneme sınavına girdikten sonra kendini değerlendirmeyen bir öğrencinin başarılı olması oldukça zordur. O halde her deneme sonrası kendinizi doğru değerlendirip, başarıya yaklaşmak için mücadeleye devam edin.
Kültür Akademi Rehberlik Uzmanı
Şefika Aydın