Gideceğimiz yeri seçen bizmiyiz??

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sultane

  • Her sözüm...Her kelamım yüreğimden alıntıdır!
  • ****
  • Join Date: Ağu 2008
  • Yer: pc başından ...
  • 514
  • +43/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Gideceğimiz yeri seçen bizmiyiz??
« : 05 Haziran 2009, 14:38:19 »
İnsanın cüz-i ihtiyari adı verilen iradesi önemsiz gibi görünmekle beraber , kâinatta geçerli olan kanunlardan istifade ederek büyük işlerin meydana gelmesine sebep olmaktadır.
Bir apartmanın üst katının lütuflarla , bodrum katının ise işkence aletleri ile dolu olduğunu ve bir şahsın bu apartmanın asansörü içerisinde bulunduğunu farzediniz. Kendisine apartmanın bu keyfiyeti daha önce anlatılmış olan bu zat, üst katın düğmesine bastığında lütfa mazhar olacak , alt katın düğmesine bastığında ise azaba düçâr olacaktır.
Burada iradenin yaptığı tek şey , sadece hangi düğmeye basılacağına karar vermesi ve teşebbüse geçmesidir. Asansör ise , o zatın kudret ve iradesiyle değil, belirli fizik ve mekanik kanunlarla hareket etmektedir. Yâni insan üst kata kendi iktidarı ile çıkmadığı gibi , alt kata da kendi iktidarı ile inmemektedir. Bununla beraber asansörün nereye gideceğinin tayini , içindeki şahsın iradesine bırakılmıştır.
İnsanın kendi iradesi ile yaptığı bütün işler , bu ölçüyle değerlendirilebilir. Mesela Cenâb-ı Hak , meyhaneye gitmenin haram , camiye gitmeninse faziletli olduğunu insanlara bildirmiş bulunmaktadır. İnsan bedeni ise kendi iradesi ile , misaldeki asansör gibi her iki yere de gitmeye müsait yapıdadır.
Kâinattaki faaliyetlerde olduğu gibi , beden içindeki faaliyetlerde de insanın iradesi söz konusu olmamakta ve insan bedeni , kanun-u külli adı verilen İlahi kanunlarla hareket etmektedir. Fakat onun nereye gideceğinin tayini , insanın irade ve ihtiyarına bırakılmıştır. O hangi düğmeye basarsa , yani nereye gitmek isterse , beden oraya doğru hareket etmekte, dolayısıyla da gideceği yerin mükafatı veya cezası o insana ait olmaktadır.

SELAM VE DUA İLE.


Alıntı