Bu hafta sonu OKS ve gelecek hafta sonu ÖSS sınavı öğrenciler açısından çok önemli sonuçları onların hayatlarına getirecek. Stratejik sonuç olarak ortaya çıkacak sonuçlar öğrencilerin gelecekte yapmak istedikleri, yaptıkları veya yapacaklarını çok etkileyecek. Alınan iyi puanlar onları "istenen sonuca" ulaştırırken, düşük puanlar ise öğrencilerin istediklerinin gerçekleşmemesine sebep olacak.
En önemli nokta şu: ÖSS veya üniversite sınavı kelimesini duyduğunda öğrenci kendisini nasıl hissediyor? Bu kelimeler öğrencide baskı yaratıyorsa ve korkutuyorsa, öğrenci sınava hazır değil demektir. Bu şekilde hisseden öğrencilere sınavla ilgili sorular sorulması bu korkuyu çoğaltacaktır. Bunun için anne, baba ve öğrencinin çevresindeki kişilerin bugünden itibaren, öğrenci istemedikçe sınavdan bahsetmemeleri uygun olacaktır.
"Kahvaltıyı atlamamak lazım"
Taylan Kümeli (Diyetisyen ve beslenme uzmanı)
Sınav günleri yaklaşırken öğrencilerde oluşan stres beraberinde yeme davranış bozukluğunu getiriyor. Yeme davranış bozukluğu kilo kayıplarına, mide bulantısına, kabızlığa, baş dönmesine ya da aşırı kilo almaya neden olabiliyor.
Sınava hazırlanan kişinin kahvaltıyı atlamaması lazım. Çünkü kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici ve değeri yüksek gıdalar ile başlamak gerekiyor. Kan şekerinin düşmemesi için de ara öğünler atlanmamalı. Ara öğünlerde kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları yerine kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt gibi gıdalar tüketilmeli. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan akşam yemekleri en ideali.Bu dönemde çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak gereklidir. Stresin azaltılması açısından antioksidan içeren besinlerin tüketilmesi yararlı olur. Dengesiz beslenme, aşırı şeker tüketimi, kola ve cips, uzun süre açlık, az öğünlü besin tüketimi hafızayı zayıflatır.
Yiyecek seçimi
Mümkünse dışarıda yemek yemeyin, evde daha önce yediğiniz yemekleri tercih edin. Kan şekerinizin ayarlanması ve başarı oranınızın artması açısından tatlı, çikolata gibi gıdalar yerine kan şekerinizi yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve ürünleri gibi gıdaları tercih edin. Sınava girmeden önce şekerli gıdalar tüketmeyin. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su gibi besinler tüketin.
Konsantrasyonu artıran, dikkat ve düşünce gücünü artırıcı zengin demir içeren bir beslenme uygulayın.
B vitamini, stresi ve beyin yorgunluğunu önlüyor. B vitaminini ekmek, kurubaklagil ve tahıl gibi gıdalardan almak mümkün.
Kendinize uygun hedef belirleyin
Üniversite sınavına giriş kararı da stratejik kararlardan biridir. Aşağıdaki soruları öğrencinin cevaplaması, üniversite sınavı ile ilgili farkındalığını artıracak ve onun karar vermesini kolaylaştıracaktır. "Başarılı olmak için elimden gelen her şeyi yaparım" diyen bir kişi istediği sonuca kolaylıkla ulaşamazken, "Benim kaynaklarım şu üniversitenin şu bölümünü kolaylıkla kazanmamı sağlayabilir" dediğinde, kaynaklarına uygun hedef konduğu için bunun gerçekleşmesi çok daha kolay olacaktır.
Sınava neden girmek istiyorsunuz?
Sınavı kazanmak sizin için ne kadar önemli?
Bu kararınızda sizin, ailenizin ve çevrenizin etkisi ne kadar?
Sınava giremezseniz ne olur?
Sınavı kazandığınızda ne olacak?
Sonucu ile gelecek planlarınız arasında bir bağlantı var mı?
Sınavı kazandığınızda bu sonuç sizi, ailenizi, çevrenizi ve geleceğinizi nasıl etkileyecek?
Sınav olmasaydı hangi üniversite ve fakülteye girmek isterdiniz?
Aklınıza iyi geçen bir sınavınızı getirin
Sınav sırasında "mimlemek" adını verdiğimiz NLP tekniği kullanılabilir. Öğrenci en rahat geçen sınavını duygusal olarak kendisine kaydedip bu sınava da o duyguyla girdiğinde, kendi bilgilerini kolaylıkla kullanabilecektir. Bunun için soruları en kolay çözdüğü sınavı görsel, işitsel ve duygusal olarak çözmeli ve hissettiklerinin neler olduğunu fark ederek bunları kaydetmeli.
Sınavda bir soru çözülemediğinde "Bu soruyu çözemedim, sonrakini çözebilecek miyim?", "Üniversiteyi kazanamayabilir miyim ?" "Kazanamazsam anneme, babama ne derim?" benzeri sorgulamalar öğrencinin kendisini daha kötü hissetmesini sağlayacak ve de sonraki soruları daha zor çözmesi sonucunu ortaya çıkaracaktır. O açıdan bu sorgulamaların önüne geçmek için öğrenci, ayağının altına yerine oturduktan sonra ayakkabısının içine küçük bir taş koymalı ve çözemediği soru olduğunda sorgulamaları önlemek için, topuğundaki taşa biraz sert olarak basmalıdır. Bunu yaptığında dikkati topuğuna yöneleceği için sorgulamanın önüne geçecektir. Diğer soruya geçmeden önce ayağını yeniden rahat hissettiğinde bu rahatlıkla okuduğu soruyu çözebilecektir.
Birkaç gün başka şeyler düşünün
Yukarıda bahsedilenler sınavdan önce yapılması gereken hazırlıkları göstermektedir. Sınav günü öncesinde en azından birkaç gün sınav düşünülmemeli; öğrenci yapmak istediği, hoşuna giden neler varsa onları yapmalıdır. Arkadaşlarıyla buluşarak, sinemaya giderek, bilgisayar oyunu oynayarak, gezerek ya da kendi seçeceği şeyleri yaparak kendisini iyi hissetmeye başlamalıdır. Cumartesi akşamı rahatça uyuyabileceği bir zamanda yatmalı ve bu sırada sınavı aklına getirmemelidir. Sabah da mümkünse duş yaparak, hoşuna giden kıyafetleri giyerek, sevdiği sürekli kullandığı bir koku varsa onu sürerek sınava gitmelidir.
Öğrenciler bu sözleri söylemeli
Elbette bilgi, ders çalışma, sınava hazırlanma çok önemli görünse bile bunun kadar önemlisi sınav öncesi ve sınavda zihinsel süreçlerin kontrol edilebilmesi. Aşağıdaki cümleler söylenebildiğinde öğrenci sınava hem bilgisiyle hem de duygusal durumuyla hazır demektir. Çünkü bu cümleler, öğrencideki sınavı kazanacağına dair inancı gösteren verilerdir.
Sınavı kolayca kazanırım.
İstediğim fakülteye girebilirim.
Üniversite sınavındaki soruların hepsini cevaplayabilirim.
Üniversiteye girmek kolay.
Benim okul puanım üniversiteye girmemde o kadar önemli değil.
Ben oğluma güveniyorum.
Kızım kendi istediğini yapar.
Türkiye'nin her yerinde okuyabilirim.
Üniversite sınavında herkes istediği puanı alıyor.
Kaynak : İnternet Haber