Kadın Neden Başkası İçin Yaşar ??

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Halime

• ***Sen kaldırım taşlarını dize dur önüme, ben toprağa basa basa senden uzaklaşıyorum ***
  • Yer: İsk€nd€run
  • 2695
  • +198/-0
  • Ve Birgün Bu Dünya Gül Bahçesine Dönecek..
Kadın Neden Başkası İçin Yaşar ??
« : 07 Nisan 2009, 12:10:19 »
Yalnız kadın mı? Dişi hayvanlar da, bitkiler de başkası için yaşar. Çiçekler taç yapraklarını feda ederler aşka. Dişi, kendini feda etmese hayat bir hamlede sona ererdi.
 Kadının bu fedakârlığı daha derin bir iç güdüden geliyor. Erkekte de kadında da hep aynı iç güdü. Ölünceye kadar bunun için didinmiyor muyuz? Bir gönülde, bir kitapta, bir mermerde yaşamak.
Tabiat bu kubbede hoş bir sada bırakmamız için yaratmış aşkı. Aşkı ve ihtirası. İstikbale taşmak, adımızı bizden sonra yaşatmak, bir vücutta yeniden gençleşmek veya kafamızdan bir dünya yaratmak.
Sonsuza damgamızı vurmak.
Bu amaca varmak için hangi acıya katlanılmaz? Ebedileşmek için ölmek.
Anne çocuğu için her fedakârlığa katlanır. Erkek ise eseri için. Batan gemiden çocuklarını kurtaran kadın gülerek can verir. Sanatkâr heykelini, kitabını, bestesini kurtarmak için meydan okur kâînata.
İhtiras, yani bir eserde gerçekleşmek, bir eserde yaşamak arzusu, hem erkeği kanatlandırabilir, hem kadını.
Ama aşkta ebedileşmek yalnız kadının imtiyazı. Ancak anne ölümsüzlüğünü bütün genişliğiyle duyabilir. Varlığından bir parça gelişecek, istikbali fethedecek, yaşayacaktır. Ağaç meyve vermiştir artık. Kadın, bunun için aşka susuzdur.
Kendini sevgiye ve sevgiliye adayışı bundan. Başka biri için yaşayan onu sezmek, anlamak ihtiyacındadır. Kadını yarınlara götürecek olan:Çocuğu.
Erkek için öyle mi? Onu ebediyete götüren köprü, çocuğu değildir. Vücudundan bir vücut çıkarmaz. O kafasıyla, kalbiyle veya eliyle yaratmak zorundadır, ebediyetini. Bunun için de varlığının merkezi kendisi.
Kılavuzu, aklı ve menfaatleri. Erkek hayatını feda eder de ihtiraslarından vazgeçemez. Yalnız kadın başkaları için yaşar demek istemiyorum. Bütün erkekler bencildir gibi bir iddiam da yok.
 Birçok kadınlar bu anlamda erkek, birçok erkekler bu anlamda kadındır. Cinslerin ruh dünyasını kesin çizgilerle birbirinden ayırmak imkansızdır. Ama kadının kaderine hükmeden bu alterosantrizm; erkeğin kişiliğini biçimlendiren ise egosantrizmdir.

CEMİL MERİÇ