Alzheimer - Bunama

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı drfm

  • ****
  • Join Date: Eki 2008
  • Yer: Antalya
  • 354
  • +32/-0
  • Cinsiyet: Bay
Alzheimer - Bunama
« : 22 Aralık 2008, 21:38:01 »
Belirtiler

-  Yavaş yavaş yakın geçmişteki olayları unutmak ve yeni bilgileri öğrenememek.

-  Gittikçe artan kendini tekrarlama eğilimi, cisimleri yanlış yerlere koyup kaybetmek ve kaybolmak.

-  Kişilik, değerlendirme ve sosyal yönden bozulma göstermek.

- Artan sinirlilik, huzursuzluk, depresyon, zi­hin dağınıklığı ve yerinde duramama. Demans, zihinsel ve sosyal yeteneklerde,

günlük hayattaki davranışları etkileyecek dere­cede bir düşüşle karakterize olan belirtilerin toplamı şeklinde bir sendromdur. Alzheimer hastalığı, demansın en sık rastlanan şeklidir. Demansın (bunamanın) bazı tipleri belirli nöro­lojik ve tıbbi hastalıklar sonucu ortaya çıkar ve tedavisi mümkün olabilir. Fakat Alzheimer has­talığının nedeni bilinmemektedir ve hiçbir etki­li tedavi mevcut değildir. Alzheimer hastalığı­nın belirtileri ilerleyicidir fakat dejenerasyonu­nun hızı insandan insana büyük farklılıklar gösterir.

Alzheimer hastalığı tedricen beynin belirli bölgelerinde anormallikler doğurur.Hastalığın özel davranış belirtileri beynin hangi bölgesinin hastalık prosesinden etkilendiğine bağlıdır. Alz-heimer hastalığına tutulan bir kişinin beyin hücreleri, bir Alman nörolog olan Alois Alzhe-imer tarafından ilk olarak 1906'da tarif edilmiş olan bazı karakteristik özellikler gösterir. Bey­nin aynı zamanda, beyin hücrelerinin birbiriyle ileşitim kurmalarını sağlayan maddelerle ilgili kimyasal anormallikleri de vardır.

Alzheimer hastalığının nedeni ve tedavisi konusunda araştırmalar ilerlemektedir. Araştı­rılan birçok muhtemel nedenin arasında gene­tik aktörler, toksinlere maruz kalma, anormal protein üretimi, virüsler, kanla beyin arasındaki engelle, anormallikler ve nörokimyasal anor­mallikler vardır.

Şimdiye kadar her şeye cevap verecek tam oir teori ortaya atılmamıştır. Fakat yaşlanma­nın ve genetik faktörlerin hastalığa katkısı var-tiiş gibi görünmektedir.

Alzheimer hastalığı bütün demans (buna-na) vakalarının yaklaşık yüzdeJîO ile 60'ını kusturmaktadır. Amerika Birleşik Devietle-i'nde yaklaşık 2.5 ile 2.8 milyon kişide Alzhe-mer hastalığı vardır.

Bu hastalık 65 ile 74 yaş arasmdakilerin 'aklaşık yüzde 4'ünde 75 yaşından 84 yaşına :adar olanların yüzde 10'unda ve 85 veya daha yukarı yaştakilerin yüzde 17 sinde meydana gelmektedir Bu hastlık gençlerde son derece nadirdir.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Alzheimer Hastalığının Tüm Detayları
« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2009, 23:44:30 »
Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejenaratif bir hastalıktır.En sık görülen tipi demanstır.

Çok dikkat çekici, erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında (afazi), beceri gerektiren hareketlerde (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar. Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobuda etkileyen amiloid plak ve nörofibriler yumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.

Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik faktörler suçlanmaktadır. Erken başlangıçlı alzheimer hastaları ve az sayıdaki ailesel vakalarda üç farklı gende dominant mutasyon tespit edilmiştir. Daha sık görülen geç başlangıçlı alzheimer hastalarında ApoE'nin duyarlılık genlerinden biri olduğu doğrulanmıştır. Bu hastalığı Alois alzheimer bulmuştur. alzheimer'a yakalanmamak için antioksidan içeren 3 meyveyi her gün yemek gerek

İngiltere'de yapılan bir araştırma, antioksidan içeren meyvelerden; elma, muz ve portakal'ın alzheimer ve parkinson gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen ya da yavaşlatan hastalıkları önlediğini ortaya çıkarttı. Çalışmayı yapan Profesör Chang Lee, Batı’da ünlü olan bu 3 meyveyle yapılan günlük dietin stres altındaki bünyelerde sinirleri kontrol edip ve düzenlediğini ifade etti. alzheimer hastalığının aşırı stres sonucu ortaya çıktığı biliniyor.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Alzheimer hastalığı Nedenleri
« Yanıtla #2 : 15 Mart 2009, 13:44:43 »
Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin dejenerasyonuna ve beyin dokusunun büzüşmesine neden olan bir durumdur. Beynin düşünce, bellek ve dili kontrol eden bölümlerini etkiler. Genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülmesine karşın 40 yaşındakileri de etkileyebilir. Yaşlılarda demansın (zihinsel yetide azalma) en sık rastlanan nedenidir.

Çoğu kişi zaman zaman, anahtarlarını nereye koyduğunu unutabilir ya da bir hafta önce neler olduğunu hatırlamayabilir. Unutkanlık sıklaşır, giyinmek ya da evin yolunu bulmak gibi günlük işleri kapsarsa Alzheimer hastalığının (AH) belirtisi olabilir.

AH nin kesin nedeni hâlâ bilinmiyor. Araştırmacılar bu hastalığın, genetik etmenler, yaşlanma süreci ve çevreyle ilgili nedenlerin birlikte etki göstermesi sonucunda ortaya çıktığını düşünüyorlar. ABD de 4 milyon kişide AH bulunduğu belirtiliyor.

İki tip Alzheimer hastalığı bulunmaktadır. Birincisi, kalıtım yoluyla anne babanın birinden ya da her ikisinden geçen özgül gen mutasyonunun kişiyi hastalığa yatkın duruma getirdiği ailevi Alzheimer hastalığıdır. İkincisi ise hiçbir belirgin kalıtımsal kalıbın görülmediği sporadik Alzheimer hastalığıdır. Ailevi AH vakalarının çoğu erken başlangıçlıdır (genellikle 65 yaşın altındaki kişilerde görülür). Daha sık rastlanan geç başlangıçlı AH ise 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.

Alzheimerli hastalar kendilerine bakamadıklarından, aile üyeleri önemli kararlar almak zorundadır. Bu hastaların ailelerine destek ve yardım sağlayan çeşitli kuruluşlar bulunuyor.

BELİRTİLER:
Unutkanlık ve dikkatini yoğunlaştıramama erken ortaya çıkan belirtilerdir. Hastalık geliştikçe, kişiler olayları hatırlamayabilir, zaman ve yer konusunda zihinleri karışır, doğru sözcüğü bulmada ve söylemede güçlük çeker ve basit günlük işlerini yapamazlar.

TEDAVİ:
Günümüzde, Alzheimer hastalığını önlemeye ya da iyileştirmeye yönelik bir tedavi yoktur. Bazı ilaçlar belleği bir dereceye kadar düzeltebilir, davranış sorunları gibi özgül bazı belirtilerin kontrol edilmesine ya da hastalığa bağlı kaygı (anksiyete) ya da depresyonun tedavisine yardımcı olabilir.