Satış Yöntemleri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Aşık-ı sadık

  • ****
  • Join Date: Kas 2008
  • Yer: İzmir
  • 840
  • +230/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Âşîk-ı sâdık
Satış Yöntemleri
« : 10 Mart 2009, 22:58:17 »
Satış Yöntemleri
Satış sanatı, satışcıların, sahip oldukları ikna yeteneği, pozitif enerji ve bilgi birikimiyle müşterilere ürün/hizmetleri satmasıdır. İnsanların karşılıklı kazanmasına ve mutlu olmasına hizmet eder. Burada müşterilere karşı dürüst olmak, yalan söylememek ve kandırmamak temel prensiptir.

Satışı bir yaşam biçimi olarak benimsemiş profesyonellerin bu sanatı uygularken bu ilkelere uyması hem kendi başarıları hem de temsil ettikleri şirketlerin imajı açısından son derece önem taşır. Her meslek kolunda, yeteneklerini kötüye kullanan kişiler vardır. Satış alanında da böyle kişilere dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür.

Örneğin İtalya'da, ihtişamlı mağazaların yer aldığı caddelerin hemen arka sokaklarında, tezgâhlarda turistlere 'gerçek' diye satılan (moda devlerinin taklidi) ürünler bulunur. Burada satışcılar müşteriyi ikna etmede son derece başarılıdır. Genellikle, ürünleri abartılı şekilde överek, gerçek olduğunu ispatlamaya çalışırlar.

Satış esnasında güler yüzlü olmalarına rağmen, ürünü iade etmek isteyen müşterilere karşı inanılmaz şekilde kaba ve tehditkârdırlar. Bu durum müşteri odaklı firmalarda ise tam tersidir. Tüketicinin ürünle ilgili en küçük bir memnuniyetsizliğinde hemen onun haklarını koruyan bir anlayış ortaya çıkar. Müşteriye hizmet her şeyin üstündedir.

Örneğin, bir reklam filminde satış sanatının temel kuralı şöyle anlatılıyor: "Müşteriyi sakın kandırma, aldatma ve daima haklı olduğunu unutma." Reklamda ilk önce, müşteriyi azarlayan ve ona değer vermeyen bir işletmenin sinirli personeli görülür, daha sonra aynı müşteri bir başka işletmeye gider ve alışveriş yapar, burada ise kibar ve güler yüzlü satış temsilcileriyle karşılaşır.

Reklamda hedef kitleye 'size değer veren, doğru ve dürüst satıcıyı tercih etmelisiniz' mesajı verilmek istenmektedir. Satış sanatını değişen ekonomik koşullara uyarlayarak geliştiren işletmeler tüketiciler tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bu işletmeler uzun yıllar boyunca çizdikleri başarılı grafiklerle tanınırlar. Dünyada hepimizin bildiği ünlü bazı isimler şunlardır:

o Sony
o Procter&Gamble
o Nestle
o McDonalds
o Pepsi
o Coca Cola
o Philip Morris
o Nokia

Türkiye'de başarılı işletmelerden bazıları şunlardır:

o Vakko
o Vestel
o Arçelik
o Beko
o Telsim
o Mavi Jean
o Beymen
o Ülker

Yukarıda sözü edilen kurumsal firmaların hemen hemen hepsi etkin pazarlama stratejilerine ve müşteri temelli satış politikalarına sahiptir. Bu, onların satış sanatını diğerlerinden daha iyi uygulamasını sağlar.

Ünlü bir işletmeci olan Faik Koparan, satış sanatı konusunda şöyle der: "Biz müşterilerimize kesinlikle ihtiyacı olan ürünleri satarız. Ticarette esas olan şey, güven ve dürüstlüktür. Ofisimizin önünde oluşan kuyrukların nedeni de budur. İnsanlar bize güvenir ve saygı duyar."

Satış sanatı konusunda örneklerimizi hep büyük kuruluşlardan seçtik ama bu sanatı iyi bilmek için milyarca dolarlık bir işletmeye sahip olunması gerekmez. Geçmişten günümüze kadar gelen, küçük ve orta ölçekli birçok işletmenin başarıları yadsınamaz boyutlardadır. Hattâ bazıları yüzyıllardır ayakta durarak tarihsel bir kimlik bile kazanmıştır.

Hepsinin ortak özelliği ise müşterilerin yoğun ilgisidir. Konuya örnek olarak, Sarıyer Büyükdere'deki yüzyıllık bir mekân olan Tarihi Bahar Suyu Restaurantı' verilebilir. Hayatınızda hiçbir zaman göremeyeceğiniz büyük bir müşteri topluluğuna hızlı ve kaliteli hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Yemeklerin lezzeti nedeniyle boş bir masa bulmak için müşteriler sıra beklemektedir. Başarılı bir başka örnek ise, Beyoğlu'nun klasiği 'Cumhuriyet Meyhanesi'dir.

Yazarların ve sanatçıların uğrak yeri olan mekân yıllara meydan okuyor. Duvarları şairlerin dizeleri süslüyor ve müşterilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor. Yine Beyoğlu'nda yüzyıllık bir başka yer ise, 'Pano Şarapevi'dir. Mekân kendi ürettiği şaraplarla müşterilerine büyük bir ziyafet sunuyor. Masalar yine kalabalık ve herkes yer kapmak için birbiriyle yarışıyor.

Son olarak, lezzet ustası 'İnci Profiterolü'nü de unutmamak lazım. İlginç, değil mi? İstanbul yıllardır büyük bir değişime ve kültürel erozyona sahne olduğu hâlde bu mekânlar her dönem müşterilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Neden bu işletmeler yüzyıllardır satış yaptığı hâlde taklitleri birkaç ay içinde kapanmaktadır? Bir satış yöneticisi olarak bu soruların cevaplarını mutlaka bilmeli, araştırmalı ve dersler çıkarmalısınız.

Çevrimdışı Aşık-ı sadık

  • ****
  • Join Date: Kas 2008
  • Yer: İzmir
  • 840
  • +230/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Âşîk-ı sâdık
Satış Yöntemleri
« Yanıtla #1 : 10 Mart 2009, 22:58:46 »
Başarılı Bir Satış Organizasyonu Kurmak

Şirketinizde pazarlama departmanı kurmak için temel alacağınız 5 organizasyon biçimi var. Bu organizasyonlar arasında, 'en başarılı karışımı' yaratmak ise, şirketinizin gereksinimlerini baz alarak, sizin üstesinden geleceğiniz bir görev.

1.FONSKSİYONLARA GÖRE PAZARLAMA ORGANİZASYONU KURMAK
En temel organizasyon biçimi, pazarlama kapsamında değerlendirilen alt alanları ayrı ayrı örgütlemektir. Bu durumda satış organizasyonunuz şöyle oluşur:

*Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
*Satış yöneticisi
*Reklam yöneticisi
*Pazar araştırmaları yöneticisi
*Dağıtım kanalları yöneticisi

2.ÜRÜNLERE GÖRE PAZARLAMA ORGANİZASYONU KURMAK
Bir başka alternatif, pazarlama organizasyonunu, ürünlerinize göre geliştirmeniz. Bu durumda, pazarlama bölümünüz şöyle oluşacak:

*Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
*Birinci ürün alanının yöneticisi (Örneğin, hazırgiyim ürünleri yöneticisi)
*İkinci ürün alanının yöneticisi (Örneğin kimyasal ürünler yöneticisi)
*Üçüncü ürün alanının yönetici (Örneğin, iplik ürünleri yöneticisi)

3.MÜŞTERİ TİPİNE GÖRE PAZARLAMA ORGANİZASYONU KURMAK
Bir başka alternatif, pazarlama yapınıza, müşteri tiplerine göre yöneticiler atamak. Bu durumda, pazarlama bölümünüz şöyle oluşacak:

*Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
*Örneğin, kadın tüketici pazarlama yöneticisi
*Örneğin, genç tüketici pazarlama yöneticisi

4.BÖLGERE GÖRE PAZARLAMA ORGANİZASYONU KURMAK
Pazarlama organizasyonunu, ürünlerinizin satıldığı bölgeleri baz alarak da kurabilirsiniz. Bu durumda, olasılıkla şöyle bir pazarlama yapınız olacak:

*Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
*Örneğin, Akdeniz Bölgesi pazarlama yöneticisi
*Örneğin, Marmara Bölgesi pazarlama yöneticisi
*Örneğin, Avrupa pazarlama yöneticisi

5.MARKA BAZINDA PAZARLAMA ORGANİZASYONU KURMAK
Dev şirketler ise, pazarlama organizasyonlarını, sahip oldukları markalar bazında kurarlar. Bu durumda, şöyle bir pazarlama yapınız olacak:

*Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
*A markası pazarlama yöneticisi
*B markası pazarlama yöneticisi
*C markası pazarlama yöneticisi

Çevrimdışı Aşık-ı sadık

  • ****
  • Join Date: Kas 2008
  • Yer: İzmir
  • 840
  • +230/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Âşîk-ı sâdık
Satış Yöntemleri
« Yanıtla #2 : 10 Mart 2009, 22:59:07 »
Satışta Kullandığınız Taktikler, Yöntemler Neler Olmalı?

Satış bir hizmet fonksiyonudur. Müşteri her zaman en iyi, dürüst, güvenilir, dinamik, düşük fiyatlı, kısacası kusursuz hizmet ister. Yapılan araştırmalar da onu gösterir ki insanların alışveriş yaptıkları yerlerden vazgeçme nedenleri arasında en büyük payı %68 oran ile kötü hizmet almaktadır. Kötü hizmete maruz kalanlar alışveriş yaptığı yerden vazgeçmekle kalmıyor, çevresindeki insanlara da anlatıyor ki bu da kötü hizmetten doğan imajın insanlar arasında bilinir hale gelmesini sağlıyor. Bu bilinç ile yola çıkarak öncelikle satışın iyi hizmet kavramı ile bütünleşmesi çabası içerisindeyiz. Ben hayatımın her anında ikili ilişkilerimde empati kurmaya özen gösteren bir insanımdır. Ancak iş hayatımda ve özellikle satış görüşmelerinden edindiğim deneyime baktığımda müşteri ile empati kurmanın herzaman çok da olumlu sonuçlar vermediğini düşünüyorum. Düşüncelerin, alışveriş alışkanlıklarının, davranış biçimlerinin farklılıkları bu düşüncemin temelini oluşturuyor. Empati yerine analiz yapmanın, müşterinin ihtiyaçlarını, beklentilerini, arzuladığı hizmet ve ürünü analiz etmenin doğru yöntem olduğunu düşünüyorum. Diğer bir deyişle her satış görüşmeme müşteri ihtiyaç analizi ile başlıyorum. Her satış tektir kavramını temel prensibim olarak görüyorum. Evet, her satış tektir, biriciktir, çünkü insanlar biriciktir, tüm insanlar daimi bir değişim içerisindedir ve tüm insalar birbirlerinden farklıdır. Bilinç düzeyleri, ihtiyaçları, gelir düzeyleri, cinsiyetleri, eğitimleri, yaşları, kültürleri, zevkleri, tercihleri gibi daha sayabileceğim birçok noktada insanlar farklılık göstermektedir ve bu farklılıklar standart bir müşteri tipi olmayışının sebebidir.

Satışta aktif olmak çok önemlidir. İnsanı sözcükler ile davranışlar bir bütün olarak oluşturur. Eğer bu ikisi (söz&davranış) çelişiyor ise davranış baz alınır. İşte bu noktada satılan ürünü bilmek ve bunu davranışlarına yansıtabilmek, satış ilişkisinde aktif olabilmek için en önemli adımdır. Karşılıklı ilişkilerde ilişki yönetimi önemlidir ve bunun bilincinde olmak iyi bir satış görüşmesinde herzaman etkili olacaktır. Satış görüşmelerinde ilk adım müşteriyi rahatlatmak olmalıdır. Selam vermek, halini hatırını soracak diyaloglar içine girmek müşteriyi rahatlatacaktır. İkinci adım olarak ise ben her zaman ihtiyaçları belirlemeye yönelik sorular sorarım. Soru soran aktiftir, cevap veren ise yönetilir. Kapalı sorular diğer bir deyişle cevabı evet, hayır, doğru, yanlış, iyi, kötü gibi olan sorular çoğu zaman müşteride koruma mekanizmasını öne çıkarıyor ve olumsuz sonuçlar veriyor. Seçenekli sorular ve müşteriyi konuşmaya itecek sorular sormayı tercih ediyorum. Bu sorular vasıtasıyla edindiğim ihtiyaç bilgilerine yönelik önerilerde bulunuyorum. Bir ürünün özellikleri o ürünü tanıtır, ürünün faydaları ise o ürünün satışı için kullanılması gereken en büyük kozdur. Ürünün müşteriye sağlayacağı faydaları ön plana çıkarmak önemlidir. Tabi bu noktada ürün bilgisine hakim olmak çok önemlidir, ürün bilgisine ihtiyaç analizini ekleyebilen satıcı bireysel satışta öne geçer. Ben tüm satış görüşmelerimde uygulayabileceğim bir veri yönetim sistemi geliştirmeye çalışıyorum, bu doğrultuda öncelikle standart kurumsallaşmış metodlar geliştirme amaçlı analiz sorular listesi oluşturdum. Böylelikle her görüşme sonrası bu tür sorulara verilebilecek çeşitli cevaplar hakkında bilgi edinmiş oldum ki bu da olası cevaplara karşıt cevaplar geliştirebilmemde kolaylıklar sağladı.

Satışta olumlu olmak çok önemlidir. Bu konuda aklıma gelen çok beğendiğim bir söz var; “Başaramayacağınızı düşünüyorsanız haklısınız, başaramazsınız.”. Satış olumluluk gerektiriyor, yapacağım diye yaklaşım sergilemek lazım. Müşteri itirazlarına sevinmek, satış görüşmesinde yapılabilecek bir olumlu davranıştır. Evet, itirazlara sevinmeliyiz çünkü müşteri itiraza başladığı an satış başlamış demektir, itiraz satışın anahtarıdır. Kişiyi anlamak, anladığımızı karşı tarafa hissettirmek, olumlu bir ifadeyle kötümser düşüncelerini somut olumlu şeylere dayanarak iyimser düşünebilmesini sağlamak çok önemli. Müşteri herşeyi bildiğini iddia eden tavırlar da sergileyebilir, böyle bir durumda onun o üstünlük duygusunu kapris yapmadan kabul etmeye çalışmalıyız, satış için onu onore etmeliyiz. Müşteri kararsızlık içinde olabilir, bu durumda ihtiyaç profiline göre belirlenen ürün üzerinde durup birden fazla ürünle kararsızlığı artırmamalıyız. Müşteri sinirlenebilir, bu durumda konu bizimle ilgiliyse bahane üretmek yerine, en hızlı çözümü üretmeliyiz, gerekirse jest yapmalıyız. Müşteri çekingen davranıyorsa, anlayışılı, açık ve yol gösterici olmalıyız. Müşteri grup halinde ise asıl satış diyaloğunu kararı verecek kişi ile kurmak gerekli, beğendirme faaliyetini kullanacak kişiye uygulamalıyız, diğer kişilere karşı da ilgiyi canlı tutmaya yönelik davranmalıyız. Görüşmelerde “biz paradigmasını” oturtmalıyız, bencil davranmamalı birlikteci yaklaşım sergilemeliyiz.

M. Suat Topaler
Satış Şefi

Çevrimdışı Aşık-ı sadık

  • ****
  • Join Date: Kas 2008
  • Yer: İzmir
  • 840
  • +230/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Âşîk-ı sâdık
Satış Yöntemleri
« Yanıtla #3 : 10 Mart 2009, 22:59:40 »
Sahiplenme Duygusu

işletmelerde her yetki düzeyinde işlerin sahiplenilmesi ve şirket değerlerinin korunması şarttır. Bunun için de tüm örgütün en alt kademeden en üst kademeye kadar uyum içinde çalışacağı, heyecan duyacağı ve hedeflerini yakalayabileceği bir organizasyon yapısı kurulmalıdır. Takım üyelerinin, işlerini sahiplenmeleri için uzun yıllar aynı işyerinde çalışmaları gerekmez.

İşletmeye yeni giren bir personel de işine en az eskiler kadar bağlılık duyabilir. Önemli olan, şirkete ve satışlara olan katkı düzeyidir. İşletmede bir yıldır çalışan tembel (şirketi ve işini sahiplenmemiş) personel yerine, bir aydır tüm gayretiyle çalışan deneyimsiz personel tercih edilmelidir. Tembel kişiyi değiştirmek çoğu zaman imkânsızdır ama çalışkan deneyimsiz kişiyi istenen performansa ulaştırmak mümkündür.

Ancak, bu açıklamalardan, "Şirketine uzun yıllar emek vermiş, çalışkan kişilere değer vermeyin," görüşü anlaşılmamalı; aksine, uzun yıllar sadakatle çalışmış, başarılı kişileri ödüllendirin. Herkesi adil bir biçimde performansına göre değerlendirin ve önyargılarınızdan kurtulun. Misyonunuz gereği sahiplenme duygusunu yeni ve eski tüm personelinize aşılamanız ve şirkete büyük hizmetler verecek insanlar kazandırmanız gerekiyor.

Buna önce siz önderlik etmelisiniz. Sonra astlarınızdan sahiplenme duygusu bekleyin. Sonuç olarak yöneticilerin sahiplenme kavramı üzerinde daha fazla düşünce ve fikir sahibi olması, kişilerin yönetilmesinde ve işlerin doğru gitmesinde işletmeye büyük yararlar sağlayacaktır.

Çevrimdışı Aşık-ı sadık

  • ****
  • Join Date: Kas 2008
  • Yer: İzmir
  • 840
  • +230/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Âşîk-ı sâdık
Satış Yöntemleri
« Yanıtla #4 : 10 Mart 2009, 23:00:06 »
Başarıya Odaklı Satış

Dünyada 1960'lı yıllardan itibaren uzmanlar başarılı olma güdüsünü ve bileşenlerini işletmeler (örgüt ve personel) açısından incelemeye başlamıştır. Başarı, işi sürekli olarak 'en iyi şekilde' yapma arzusu ve her işte mükemmellik düzeyine ulaşma çabası olarak tanımlanır.

Benzer bir tanım ise şöyledir: Başarı, insanların zor işleri mümkün olan en kısa zamanda ve en iyi biçimde yapma arzusudur. Yapılan açıklamalarda başarı, 'bireysel-kişisel' gibi gözükse de, işletmeler açısından herhangi bir birime ya da statüye ait değildir. Tüm çalışanların ortak çabalarının çıktısıdır.

Satış yöneticilerinin bunu unutmaması ve bireysel başarılar yerine ortak çalışmalara yönelmesi gerekmektedir. Siz de işletmenizde başarıya odaklı satış gücü kurmak istiyorsanız hızlı, kaliteli ve verimli personel istihdam etmelisiniz. Takımınızda çalışan herkese temel satış bilgilerini eksiksiz verin, hedef toplantıları yapın, işletmenin amaçlarına katılmalarını sağlayın. Daha sonra inisiyatif ve sorumluluk verin. Bunlar başarıya giden yolda önemli bir yol almanıza yarayacaktır.