Döllenme nedir?
Dişi yumurtalığında genellikle her ay bir yumurta oluşur. Oluşan yumurta olgunlaştığında, yumurta kanalına hareket eder. Erkek üreme organıyla dişi üreme organına nakledilen milyonlarca spermden yaklaşık 500 tanesi yumurtaya ulaşır. Yumurta bunlardan yalnızca biriyle birleşir. Yumurtayla birleşen spermin çekirdeği ile yumurtanın çekirdeği birleşip kaynaşır. Bu olaya döllenme denir. Döllenmiş yumurta hücresine zigot adı verilir. Bu durum gebeliğin başlangıcıdır.
Zigot canlıyı meydana getirebilmek için bir seri geçirir. Yaklaşık 100 hücreden oluşan bir balon şeklini aldığında embriyo adı verilir. Bölünmeler devam ederken embriyo yumurta kanalından dölyatağına doğru ilerler. Döl yatağının iç dokusu embriyonun yerleşip gelişimini sürdürebilmesi için kalınlaşır, kan damarlarınca zenginleşir. Embriyo bu dokuya yerleşerek gelişmesine devam eder.
Embriyo çok hızlı gelişerek, Gelişimiyle orantılı olarak görünümü de değişir.
1.ayın sonunda embriyo yaklaşık 3,5 mm uzunluğuna ulaşır. Kalp atmaya başlar. Kol ve ayak taslakları görülür. Baş kıskı kısmen genişler.
2.ayda embriyonun boyu 3,5 cmkadardır. Kol, baş, kulak, göz kapakları ne ağız açıklığı taslakları belirgin ve tanınabilir duruma gelmiştir. Parmak taslakları oluşur. Kemikleşme başlar. Bu ayın sonunda embriyo küçük bir insan minyatürüne benzetildiğinden, artık fetüs olarak adlandırılır.
3.ayda fetüs yaklaşık 9 cm olur. Organlar tamamen belirginleşmeye başlar. İskelet oluşumu hızla devam eder. Ter ve meme bezleri belirginleşmeye başlar. Yüzde kıllanma görülür. Tırnaklar gelişir. Cinsiyeti tanınmaya başlar. İlk üç aylık evrede temel organlar gelişmiştir.
4.ayda fetüsün yüzü ergin bir insan yüzünün şeklini alır.
5.ayın sonunda fetüsün boyu yaklaşık 27-30 cm‘ yi bulur. Bu ayda fetüs kendiliğinden hareket eder ve seslere tepki verir.
6.ayda boy 35 cm‘ye ulaşır. Artık fetüs tamamen bir insanın minyatürdür. Başta kıllanma olur. Kemikleşme ve iskeletleşme doruğa ulaşır. Kaslar ve kirpikler ortaya çıkar
7.ayda iç organlar döl yatağı dışındaki hayata hazırlık amacıyla olgunlaşır.
8.ayda fetüstün boyu,50 cm civarındadır. Fetüs ergin görünümünü almaya başlar.
9.ayda fetüsün boyundadır. Fetüs önceki aya göre hareketsizdir. Çünkü büyüklüğünden dolayı hareketi için az yer kalmıştır. Fetüs artık döl yatağındaki gelişimini tamamlamıştır.