CEVAPLAR:
1)
a) Uzakta bulunan kişilerin kurumların veya kişilerle kurumların birbirine bilgi vermek birbirleri ile duygu ve düşüncülerini paylaşmak vb amaçlarla yazdıkları çoğunlukla posta ile gönderilen yazılara
MEKTUP (DÜŞÜNCE) YAZISI denir.
b) Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların yer ve zaman belirtilerek kişilere bağlı olarak anlatıldığı yazılara
HİKAYE denir.
c) Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî türe
MASAL denir.
d) Duygu ve düşüncelerin etkili ve özlü bir biçimde, mısralar hâlinde anlatıldığı yazılara
ŞİİR denir.
2)
Fikir: Soyut
Bulut: Somut
Cemalettin: Özel
Meclis: Topluluk
Bilgisayar: Tekil, Somut
Öğretmenler: Çoğul
3) Eş Anlamlılar:
Zaman - Vakit
Galaksi: Gök ada
Dünya: Yerküre, Yeryüzü, Cihan
Araç: Vasıta, Vesait, Alet, Teçhizat
Yüzyıl: Asır
4) Zıt Anlamlılar:
Cesur: Korkak, Muhannet
Dağınık: Düzenli, Tertipli, Toplu
Cimri: Cömert, Bonkör
Cennet: Cehennem
Yaramaz: Uslu
5)
-e hâli (yönelme hâli): Eylemin "nereye" yöneldiğini gösterir. (Bana, sana, onlara, bize vb... )
Dogu ----> Doğuya
-i hâli (belirtme hâli): Yüklemin neyi, neleri, kimi, kimleri belirttiğini gösterir. (Beni, eni, onu, bizi, onları)
Ben ------> Beni
-de hâli (bulunma hâli): Yüklemin bildirdiği eylemi gösterir. (Bende, sende, onda, bizde, sizde, onlarda)
Kütüphane ------> Kütüphanede
-den hâli (ayrılma hâli): . Adın ayrılma durumu nereden ayrıldığımızı gösterir. (Benden, senden, ondan, bizden, sizden, onlardan)
Gökyüzü --------> Gökyüzünden
İlgi Hâli : Bir ismin başka bir isimle ilgisini gösterir. Tamlayan eki de denir. İsimlere sessiz harflerden sonra -ın, -in, -un, -ün ekleri, sesli harflerden sonra -nın, -nin, -nun, -nün ekleri getirilerek yapılır.
Hoca --------> Hoca
nın6)
Yörük : tamlayan - kiliminin tesenleri: tamlanan - Yörük kiliminin desenleri : Zincirleme isim tamlaması
Arababnın: tamlayan - rengi: tamlanan - Arabanın rengi: Belirtili isim tamlamaı
Amasya: tamlanan - elması. tamlanan - Amasya elması: Belirtisiz isim tamlaması
okul: tamlayan - müdürünü saati: tamlanan - Okul müdürünün saati : Zincirleme isim tamlaması
tahta: tamlayan - masalar: tamlanan - tahta masalar: Belirtisiz isim tamlaması
7)
Türkçedeki şahıs ekleri: -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
Ben: 1. Tekil Şahıs eki (-ım, -im, -um, -üm ): Kalbim, masam, konum, bardağım, yatağım
Se: 2. Tekil şahıs eki (-ın, -in, -un, -ün): Kalbin, masan, konun, bardağın, yatağın
O: 3. Tekil şahıs eki (-ı, -i, -u, -ü): kalbi, masası, konusu, bardağı, yatağı
Biz: 1. Çogul şahıs eki (mız, -miz, -muz, -müz): Kalbimiz, masamız, konumuz, bardağımız, yatağımız,
Siz: 2. Çogul şahıs eki (-nız, -niz, -nuz, -nüz): kalbiniz, masanız, konunuz, bardağınız, yatağınız
Onlar: 3. Çoğul Şahıs eki (-ları, -leri): Kalpleri, masaları, konuları, bardakları, yatakları