İlaç Bilgisi (FARMAKOLOJİ)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı drfm

  • ****
  • Join Date: Eki 2008
  • Yer: Antalya
  • 354
  • +32/-0
  • Cinsiyet: Bay
İlaç Bilgisi (FARMAKOLOJİ)
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2008, 22:56:17 »
TABLO :  ÇEŞİTLİ YOLLARDAN  ALINAN İLAÇLARlN EMİLİM HIZLARI

___________________________________________________________________

ALINDIĞI                                          ALINDIKTAN SONRA, ETKİSİNİN ORTAYA           

    YOL                                                ÇIKTIĞI ZAMANA  KADAR  GEÇEN SÜRE

DERİDEN                                                                                    DEĞİŞKEN

AĞIZDAN                                                                               30 - 90 DAKIKA

REKTAL                                                                                   5 - 30 DAKIKA

CİLT ALTI                                                                               15 - 30 DAKİKA

KASİÇİ                                                                                    10 - 20 DAKİKA

DİLALTI –TABLET-                                                                   3 - 5  DAKİKA

DİLALTI – ENJEKSİYON -                                                        3   DAKİKA

İNHALASYON – SOLUNUM -                                                     3   DAKİKA

ENDOTRAKEAL                                                                          3   DAKİKA

DAMAR YOLU                                                                        30-60 SANIYE

KALP İÇİNE                                                                                 15 SANIYE

Çevrimdışı drfm

  • ****
  • Join Date: Eki 2008
  • Yer: Antalya
  • 354
  • +32/-0
  • Cinsiyet: Bay
İlaç Bilgisi (FARMAKOLOJİ)
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2008, 22:56:50 »
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ DAĞILIMI
(DİSTRİBUTİON OF THE DRUG WİTHİN THE BODY)

İlaç kana karıştıktan sonra ne olur? Genelde ilaç kolaylıkla damardan (vasküler boşluktan) geçerek  hücrelerarası ( interstitial) sıvıya karışır. Bu nedenle vücudun belli bir bölgesine ulaşan ilaç miktarı o bölgedeki kan akımına bağlıdır. Vücudun bazı bölgelerine ulaşmak daha zor olabilir. Bazı ilaçlar ( sinir ilaçları ) merkezi sinir sistemi ulaşamazlar. ( Bu nedenle biz bu ilaçlara “kan-beyin bariyerini aşamıyorlar” deriz.) Bazı ilaçlar kolaylıkla annenin dolaşımından plasentaya geçebilirken, diğerleri bebeğin dolaşımına (fetal sirkulasyona) giremezler.

İLACIN ETKİSİZ HALE GETİRİLMESİ VE VÜCUTTAN DIŞARI ATILMASI

 İlacın etkisinin sadece belirli bir zaman sürdüğünü biliyoruz. Bundan şu sonucu çıkartabiliriz:  ilaca belli bir süre sonra bir şeyler oluyor. Eğer aksi olsaydı ilacın etkisi sürekli olurdu. Vücudun ilacı ortadan kaldırmak üzere kullandığı iki yöntemi vardır. Birisi ilacın dışarı atılması, diğeri de ilacın aktif olmayan bir hale dönüştürülmesidir.

İlaçların vücuttan atılımı akciğerler veya böbrekler yoluyla gerçekleşmektedir. Örnek : Genel anestezide kullanılan gazlar ve buharlaşabilen sıvılar akciğerlerden dışarı atılırlar. Alınan alkolün belirli bir oranı da akciğerlerden dışarı atılır. ( Bu atılım nedeniyle vücuttaki alkol miktarının kontrolü de “ Breathalyzer Test “ ile mümkün olmaktadır.

Böbrek yetmezliğinden kaynaklanan nedenlerle ilacın vücuttan atılması daha yavaşlayabilir. İlacın vücuttan atılımının ikinci yolu da ilacın aktif olmayan(inaktif) bir hale dönüştürülmesidir. Metabolik reaksiyonların büyük bir kısmı karaciğerde gerçekleşmektedir ve ilaçların inaktif hale getirilmesi de karaciğerde olmaktadır. Karaciğer yetmezliğinde ilacın inaktif hale getirilmesi de aksar.

 

İLAÇLARIN BİRBİRİYLE ETKİLEŞİMİ

 İlaç tedavisinde, ilacın hastaya etkisi kadar ilaçların birbiriyle olan etkileşimleri de önemlidir. İlaçların birbiriyle etkileşimi;  therapeutıc (şifa verici, iyileştirici) veya toxıc (toksik, zehirleyici, zarar verici) olabilir. Aynı yolu kullanan diğer bir kimyasal maddeyle, reçeteyle alınan bir ilaçla, sigara dumanındaki nikotinle, diyette alınan bir besinle veya vücuda giren başka herhangi bir şeyle etkileşime girebilir. İlaçların birbirleriyle etkileşimleri 4 yolla olur:

synergısm (sinerjizma; İki ilacın birlikte daha güçlü tesir etmesi) : iki ilacın birlikte kullanıldıklarında oluşturdukları etkinin ayrı ayrı kullanımlarındaki etkiden daha güçlü olmasıdır ki, bu etkiden tüberkuloz tedavisinde yararlanılmaktadır.

additional (sumasyon; birbirine eklenme-destekleme) : Eğer aynı etkili iki ilaç birlikte alınırsa, ilaçların vücuttaki etkisi (cebirsel toplamları kadar) artar. İlaçların birbiriyle etkileşerek etkilerinin artışı ağrı kesici kombinasyonlarında kullanılır. Darvocet gibi...(Darvon + acetomınophen)

potentiation (potensiyalizasyon; ilacın etkisinin korunması) : iki ilacın birlikte verilmesiyle elde edilen etki, bu ilaçların tek başına oluşturdukları etkilerin toplamından fazladır.

antagonism (antagonizma; ilacın etkisinin diğer bir ilaç nedeniyle azalması) : ilacın etkisinin diğer bir ilaç nedeniyle azalmasıdır. Narkotiklerin etkisini azaltmak amacıyla naloxone verilmesi bu etkileşime örnektir.

 İlaçların birbiriyle etkileşimleri her zaman tehlikeli değildir. Hatta ilaçların etkinliğini arttırmak üzere sıklıkla kullanılmaktadırlar. Ancak istenmeyen tehlikeli durumlarla karşılaşmamak için ilaçların birbirleriyle etkileşimlerine dikkat edilmelidir.

İlaçların birbirleriyle olan olası etkileşimleri sayılamayacak kadar çoktur. O nedenle yeni bir ilaç hazırlandığında bu ilacın diğer ilaçlarla etkileşimi ve hangi dozlarda kullanılabileceği kullanıcıya sunulmaktadır.

Çevrimdışı drfm

  • ****
  • Join Date: Eki 2008
  • Yer: Antalya
  • 354
  • +32/-0
  • Cinsiyet: Bay
İlaç Bilgisi (FARMAKOLOJİ)
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2008, 22:57:23 »
ÖZEL TERİMLER

Bu bölümü bitirmeden önce ilaçların tanımlanması ve etkileriyle ilgili özel terimleri aşağıda veriyoruz :

Indıcatıons (Etkileri, endikasyonları, kullanılması önerilen durumlar) :   İlacın hastaya tedavi için uygulanabilirliğini tanımlar. Örnek: Hipoglisemik komadaki hastaya %50 dekstroz verilir.

Contraındıcatıons (Kullanılması önerilmeyen durumlar) : olumsuz etkilerin görüldüğü durumlar. İçinde bulunulan durumun ilacın tedavi amacıyla kullanılmasını engelleyen olasılıklarını  tanımlar.  Astımlı hasta morfinden olumsuz etkilenir. Bu nedenle astım hastalarına morfin verilmemelidir.

Depressant (baskılayıcı): Vücudun veya bir organın etkinliğinin ilacın etkisiyle azalmasıdır. Morfin solunumu yavaşlatır(baskılar).

Stimulant ( uyarıcı) : Vücudun veya bir organın aktivitesinin ilacın etkisiyle artmasıdır. Kafein içeren içecekler içildiğinde uyanık kalma.

Cumulative action:  İlacın vücutta belli bir doygunluğuna ulaştıktan sonra etkin olmasıdır.

Tolerance: Belli miktardan sonra daha fazla alınan ilaca vücudun hassasiyetinin azalmasıdır.

Habituation: ilaç tarafından şahsın kendini iyi hissetmesinin sağlanmasıdır. Sigaradan alınan nikotin gibi

İdiosyncrasy: İlaca karşı kişide hassasiyetin oluşmasıdır.

Hypersensıtıvıty: daha önce aynı ilacın kullanımına rağmen sonra ortaya çıkan aşırı  reaksiyondur.

Çevrimdışı drfm

  • ****
  • Join Date: Eki 2008
  • Yer: Antalya
  • 354
  • +32/-0
  • Cinsiyet: Bay
İlaç Bilgisi (FARMAKOLOJİ)
« Yanıtla #8 : 22 Aralık 2008, 22:58:01 »
AĞIRLIKLAR, ÖLÇÜLER VE DOZAJ

İlaç tedavisinde doğru dozajda ilacın verilebilmesi için öncelikle ölçü sistemlerinin bilinmesi gerekir. İlaç ölçümünde iki sistem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki apothecary sistemidir. Bu sistem iki sistem içinde daha eski olan fakat daha az sıklıkla kullanılan sistemdir. Bu sistemde katı maddeler graın, dram, ounces ve pound ile ölçülürken sıvılar ise minims, fluidrams, ounce, pints, and ve galanla ölçülür. İkinci sistem metrik sistemdir. Resmi ölçüm sistemi de bu sistemdir. Ağırlık birimleri gram, hacim birimleri de litredir. Bu iki sistem arasında birimleri birbirine çevirebiliriz. Fakat bu çevrimler genelde yaklaşıktır. Aşağıda birkaç önemli çevrim verilmiştir.

 Metrik sistemden apothecary sisteme

Metrık                                                                     Apothecary

1 ml                                                                        15 minims

10 ml                                                                     2.5 fluidrams

100 ml                                                                   3.5 fluidounces

1000 ml (1 lıter)                                                   1 quart

Çeviren : Hüseyin TUNA (DİYYO-Güverte)

 DEÜ-DİYYO- Güverte Bölümü  Acil Bakım Dersi İlaç Bilgisi :

Aşağıda bahsedilen ilaç grupları elinizdeki ilaçların hangi gruba ait olduğunu öğrenmeniz için düzenlenmiştir. Çünkü, belirli gruplar aynı özelliklere sahip olup kullanım alanları ya da etkileri benzeşmektedir. Verilen İlaç isimleri piyasada kullanılan isimlerden birkaçıdır. Etken maddeleri parantez içinde yazılmıştır ki elinizde bulunan ancak listede adı bulunmayan ilacın etken maddesine bakarak hangi gruba ait olduğunu saptayabilesiniz.  İlaçların prospektüslerini okuyarak hangisinin hangi koşullarda kullanılabileceğini, yan etkilerinin neler olduğunu, hangi durumlarda o ilacın verilmemesi gerektiğini (kontrendikasyonu) mutlaka araştırmalısınız. Birkaç kez verildiğinde yan etkileri görülmediyse bir daha ortaya çıkmaz diye bir kural yoktur, o nedenle ilaçların yan etkilerinin ne olduğu iyice okunup hasta uyarılmalı ve belirtileri görüldüğünde ilaç hemen kesilip doktora danışılmalıdır. Elbette ki vereceğiniz ilacı doktora danışıp vermeniz en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Biliyoruz ki artık iletişim teknolojisi çok gelişti bir doktora danışmak bir telefon mesafesinde.

Çevrimdışı drfm

  • ****
  • Join Date: Eki 2008
  • Yer: Antalya
  • 354
  • +32/-0
  • Cinsiyet: Bay
İlaç Bilgisi (FARMAKOLOJİ)
« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2008, 22:59:03 »
BAZI SİSTEMİK İLAÇLAR

1 – SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI

BRONKODİLATATÖRLER

Bronşların düz kas liflerini gevşeterek bronş çapını artıran ilaçlardır. Bazı akciğer hastalıklarında (astım, kronik bronşit) meydana gelen  bronş spazmlarına karşı kullanılırlar. Bronşlar sempatik ve parasempatik liflerin kontrolündedir. Dolayısıyla sempatik sinir sisteminin uyarılmasıyla bronşlarda beta2 reseptörler uyarılır ve bronkodilatasyon (bronşlarda genişleme)oluşur. Parasempatik sistemin uyarılması ile bronkospazm(bronşlarda genişleme) ve bronş salgılarında artış meydana gelir. "

Beta-2 reseptör uyaranlar: salbutamol, terbutalin, fenoterol ve orsiprenalin. Aeresol şeklinde verildiklerinde etkileri oldukça çabuk (1-2 dakikada) ortaya çıkar ve 4 saat kadar devam eder. Yan etkileri: refleks taşikardi ve kas seğirmeleri.

Teofilin : Çay, kahve ve çikolata içinde bulunan dimetilksantin' dir. Kafeine benzer yapıda olmasına rağmen çok güçlü bronkodilatatördür. Teofilin, Astım tedavisinde kullanılmaktadır. Yan etkileri: Uykusuzluk, sinirlilik, kardiyak uyarıdır. Teofilin çocuklarda tehlikeli konvulsiyonlara yol açabilir. (Prof.Dr. İsmet Dökmeci, Farmakoloji, 1995;s:111-112; Saray Kitabevi)

 
ANTİTUSSİF (ÖKSÜRÜK ) VE EKSPEKTORANLAR (BALGAM SÖKÜCÜLER)

Kodein ve Efedrin İçerenler:

Bu ilaçların önemli bir kısmı Kodein ve Efedrin içermektedir. Kodein bir opium türevi olduğundan morfin gibi merkezi sinir sistemini baskılayıcı etkiye sahiptir. Kodeinin yan etkileri: solunumun baskılanması ve yüksek dozlarda hipoksi sonucu solunum durması, bulantı, kabızlık (konstipasyon), alerjik reaksiyonlar. Ayrıca Kalpdamar hastalığı olanlarla prostat hipertrofisi olanlarda kullanılmamalıdır. Efedrin bir antihistaminiktir (alerjide kullanılır).   Efedrinin yan etkileri : çarpıntı, tremor(titreme), uyuyamama, bazen anksiyete; yüksek dozda alındığında çocuklarda halüsinasyon (hayal görme), konvülsiyon (nöbet geçirme), hareketlerde bozukluklar, erişkinlerde (ve çocuklarda) koma ve kardiyovasküler kollaps ve ölüm. Kodein ve efedrin içerenler: 

= Arkodin, Becodin, Codeinal, Kodibeksin, Latusin, Pektoral, Syrocol

 Difenhidramin İçerenler:

Antihistaminik olan difenhidramin alkol, barbitürat ve trankilizanlarla alındığında sedatif etkilerini artırırlar.     =  Bebeko, Benylin Expectorant, Gayaben, Neo Jucodine, Hydryllin Compound 

Dekstrometorfan İçerenler:

Merkezi sinir sistemi baskılanması, ağız kuruluğu, uyku hali, hipertansiyon vd etkileri vardır.

= Benical, Defeks, Dorfan, Preveral, Efetal, Tusipan   

 Ve başka etken madde içerenler vardır.         

 
2 – ANALJEZİK VE ANESTEZİK ETKİLİ İLAÇLAR 

NARKOTİK OLMAYAN ANALJEZİKLER (= ağrı kesiciler)

Bağımlılık yapma özellikleri olmayan bu grup analjezikler orta şiddetli künt ağrılarda, romatizmal hastalıklarda ve artritlerde (eklem ağrılarında) yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Ağrı kesici etkilerinin yanı sıra genellikle antipiretik (ateş düşürücü) ve antienflamatuar (iltihaplanmayı önleyici) etkileri de vardır. Etki mekanizmaları sonucu trombositlerin agregasyonuna (pıhtılaşma partiküllerinin çökelmesine) engel olduklarından son yıllarda kullanımları tartışma konusu olmuş ve bu özellikleri nedeniyle pıhtılaşmayı geciktirici tedavide kullanılmaya başlanmıştır, örnek: düşük doz aspirinin kalp hastalığı olanlarda tıkanmayı önlemek üzere kullanılması.

=  Alca – C, Alcacyl, Analgol, Aspirin, Ataspin, Babyprin, Devasko, Dispril, Dolviran, Fulpen,

Nötras, Paranox-A, Sasiptin (etken madde: Asetilsalisilik asit)

=  Algopan, Algopirin, Gripin, Kalmet, Kataljin, Kataprin, Malon, Panadol, Panalgine,

Paracetamol, Para-nox, Parol, Pirofen,Sedalon, Seskafleks, Seskamol, Setol, Tempo,

Tamol Tezpirin, Vermidon, Volpan (etken madde : parasetamol)

= ve yüzlerce çeşit...


-  SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİPAL ENFEKSİYONLARDA  KULLANILAN KOMPLEKS YAPILI İLAÇLAR

=  A-Ferin, Anelsedin, Arbitus, Cinnar, Corsal, Coryban-D, Degest, Dorfan CF, Femidol,
Gripanol, Peditus, Theraflu, Triaminic, Benical, Minoset, Dolven


-  NARKOTİK ANALJEZİKLER (OPİOİDLER)

Merkezi sinir sisteminde depresif ve analjezik etki yapan, bağımlılık oluşturan bu grup ilaçlar genellikle şiddetli ağrılara karşı kullanılmaktadır. Ağrının oluşturduğu anksieteyi(endişe/korku) yok eder ve öfori(kendini aşırı zinde hissetmekten doğan belirgin haz) oluştururlar. Morfin ve türevleri bu gruba girmektedir.

=  Morphine hydrochloride

=  Dolantin (et.md.: MeperidinHCl), Neospazm (et. md.: PapaverinChl.)

=  Darval, Doloksen, Küratin, Migrifen (etken madde: Dekstropropoksifen HCl)   
 

3 - KEMOTERAPÖTİK (TEDAVİ EDİCİ ) İLAÇLAR:


ANTİBİYOTİKLER( herhangi bir organın iltihaplanması”enfeksiyonu” durumunda kullanılan ilaçlardır)

-    Penisilin Türevleri

                     = Antipen, Histapen, Kristalize Penicilline-G Potasyum, Prokain Penisilin 3:1, Pronapen,

                        Celpillina(etken madde : metisilin = penisilin), Alfasilin, Ampicilin, Ampisina, Duocid,

                        Negopen, Seskasilin, Alfoksil, Geopen, Longatren, Pipril, Augmentin, Azactam

-   Sefalosporinler (mantardan elde edilen yarı sentetik antiyotiktir. Genellikle ilaçların etken maddesi

incelendiğinde Sefaleksin, Sefradin, Sefalozin gibi Sefalosporinin kısaltılması ile türetilmiş isimler vardır.)

                    = Maksipor, Efradin, Sefril, Sefazol, Cefobid, Rocephin, Zinacef, Ceclor           

-    Aminoglikozit Antibiyotikler

                     = Streptomycine, Kanamycine, Nebcin, Mikasin, Garamycin, Genta, Gentasillin,

                        Getamisin, Netromycine

-    Makrolit ve Linkozamin Grubu Antibiyotikler

                     = Emisin, Erimicin, Erythrocin,TAO, Tekmisin, Lincocin, Linconobel, Linkomisin- İE,

                        Cleosin,

-   Tetrasiklinler (%60-95 oranında sindirim kanalından absorbe olurlar. Demir, kalsiyum,magnezyum, süt, yoğurt gibi bazı gıda maddeleriyle emilimleri gecikebilir veya güçleşir. Ağızdan alınan tetrasiklinler  barsak florasında değişime ve barsak kanalında tahrişe neden olabilirler, tahrişi önlemek için yemek sırasında -tok iken- vermekte yarar vardır).

                       = Azo-Tetralet, Devacyclin, Heksasiklin, Misteklin, Tetra, Panter, Uropol, Terramycin,

-     Amfenikoller

                       = Colimycin, Fenicomycin, Kemicetine, Klorimisin, Levosetin, Urfamycin

 -     Antimikrobik İlaçlar

                       = Rifal, Rifocin, Metraljil, Biteral, VancocinCP 

-      Antitüberküloz İlaçlar (Verem hastalığında kullanılan ilaçlar)

                       = I.N.H., İsozide, Nydrazid (etken madde: İsoniazid).

                       = Embutol, Ethambutol, Miambutol, Tüberol (etken madde: Etambutol)

                       = Rifadin, Rifal, Rifcap,Rifinah ( etken madde: Rifampisin)

                       = Piraldina, Pirazinid, Morfozid, Promid, T-Bascyl, Tebesco, İnhazon

 -    Sülfonamidler

                       = Sülfadiazin, Ultradiazin, Gantrisin, Azo-Gantrisin, Amidin, Fanasil, Bactrim,

                          Kemoprim, Mikrosid, Septrim, Sülfaprim, Codiazin

 -    Üriner Antiseptik İlaçlar ( idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılırlar)

                        =  Piyeloseptil, Uriseptin, Fureks, Naligram, Negram, Helpa, Litizin, Panurin, Purinol

 -   Antifungal İlaçlar

                        =  Mikostatin, Misteklin (etken madde: Nistatin);

                        =  Gefulvin Forte,  Grifulvin Forte, Grisovin ( etken madde: Griseofulvin)

                        =  Fungoral (etken madde : Ketokonazol)

 
4 – SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR


 HİPNOTİK İLAÇLAR

Uyku bozukluğu, uykusuzluk durumlarında uykuya benzer etki yapan ilaçlardır. Küçük dozlarda sakinleşme (sedasyon) sağlarken yüksek dozlarda derin uyku ve komaya neden olabilirler. Barbitürat ve nonbarbitürat olmak üzere iki grupta toplanırlar.

                   = Nembutal, Luminal, Phenobarbital, İpnozem, Rohypnol,Noludar, Tricloryl, Unisom

 

TRANKİLİZAN (ANKSİYOLİTİK) İLAÇLAR


Anksiyete (korku, endişe), aşırı heyecanlanma gibi durumların düzeltilmesinde kullanılırlar. Entelektüel yeteneklerde ve psikomotor reaksiyonlarda azalma, öfori oluşturabilirler. Trankilizanların içinde kullanılan propandiol türevlerinin antikonvülsan ve kas gevşetici etkileri vardır(bu etkileri nedeniyle uzun süren kasılma nöbetlerinde kasılmayı önlemek için kullanılabilinir).

                   =  Equanil, Meprol, Trankilin, Dia-Pam, Diazem(et.md.: diazepam), Lizan, Nervium, Valibrin, Zepam, Librium,  librax, Nobraksin, Tranxilene, Ativan, Atarax, Kardol, Validol, Passiflora, Bellergal-Retard, Bellaginal

 
NÖROLEPTİK (MAJÖR TRANKİLİZAN) İLAÇLAR

Şizofreni ve bazı psikotik hastalıkların tedavisinin dışında saldırganlık, ajitasyon, delirium, anksiyete gibi nörolojik durumlarda kullanılır.

                    =  Largactil, Fleksin, Sparin, Melleril, Moditen, Lidanil, Norodol, Akineton, Nörofren, Benadyrl

 
 ANTİDEPRESAN İLAÇLAR

Fiziksel ve mental yavaşlama, ruhsal ajitasyon (aşırı huzursuzluk hali), bitkinlik, konulara yoğunlaşamama, aşağılık duygusu gibi depresyon ile, manik depresif olarak adlandırılan aşırı neşe, öfori, düzensiz konuşma ve davranma, kendine aşırı güven, uykusuzluk gibi hastalıklarda kullanılırlar.

                   =  Tofranil, Anafranil, İnsidon, Laroxyl, Triptilin, Merital, Ludiomil, Suxil, Tolvon, Betaserc

 
 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNE ETİLİ KAS GEVŞETİCİ İLAÇLAR

 İki grup hastalığın tedavisinde kullanılırlar: 1- Kas – iskelet sistemi kaynaklı kasılmalarda ( kireçlenme, travma-yaralanma-, inflamasyon-iltihabi durumlar- ve diğer nedenlerden oluşan bel ağrılarında) 2 – çeşitli hastalığa bağlı felçlerde.

                    = Dorsiflex, Dorsilon, Paraflex, Parafon, Gamakuil, Kuilil, Cabral   

 
ANTİEPİLEPTİK  İLAÇLAR 

Epilepsi (ya da halk arasında sara olarak bilinir) hastalığında nöbetlerin şiddetini ve sıklığını azaltan ya da yok eden ilaçlardır.

                    = Antisacer, Epdantoin Composee, Eptandoin Simple, Rivotril, Tegretol, Maliasin, Depakin.

 
MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ UYARICILARI

İnsanda psişik uyarı, öfori, fiziksel performans artması, uykusuzluk, konulara konsantre olma yeteneğinin artması  gibi etkiler oluştururlar.  Yüksek dozda alındıklarında sara (=epilepsi) nöbetlerinde görülen nöbetler oluşmasına neden olurlar.  Yine bağımlılığa neden olma zehirleyici (toksik ) etki nedeniyle bu gruba giren amfetamin grubu ilaçlar Türkiye dahil birçok ülkede yasaklanmıştır.

                    =    Coramin, Koral Efedrin (et.md.: Nikotinamid); Ansefal (Piritinol); Biocetam, Nootropil, Nörotrop

                          (et. md.: Piracetam); Encephabol (Pritioksin); Lucidril (Sentrofenoksin).
 

KASILMAYI ÇÖZEN (=SPAZMOLİTİK =KOLİNERJİK VE ANTİKOLİNERJİK ) İLAÇLAR

Özellikle sindirim sistemine bağlı organlarda oluşan ağrılı kasılmaların (spazmların) giderilmesinde kullanılır. Bu spazmların nedenleri: Mide/duodenum ülserleri, Safra kesesi ve idrar yollarındaki spazm ve taş ağrıları vd

                  =   Mestinon, Neostigmin, Prostigmine Þ genellikle Myastenia gravis denilen bir hastalığın tedavisinde

                       kullanılan ilaçlardır. Doktor önerisiyle verilir.

                  =   Antrenyl, Avacan,  Atropa,  Atropin sülfate, Buscotek, Buskas, Pankopan Skopan, Aspasmil,

                       Butopan, Epidosin, Palerol, Dolo-Adamon ...

 
MİGRENE KARŞI KULLANILAN SPESİYATİLER

                =  Avamigran, Cafergot, Ergafein, Ergosanol, Dihydergot, Sandomigran, Toterjin, Axeen,

 
ANTİALERJİK ( ANTİHİSTAMİNİK) İLAÇLAR

                =  Alergin, Benadryl, Systral, Antistine, Calistin, Soventol, Longifene, Avil, Aviletten, Disophrol-Repetabs, Prakten, Sipraktin, Tavegyl, Tarpan, İncidal, Sandimmun, Fenistil.