Merkezi sinir sisteminin en önemli organı beyindir ve tüm sistemi yönetir. Beyin haricinde sinir sisteminde rol alan beyincik, omurilik, omurilik soğanı gibi yapılar vardır.
1) Beyin:
Girintili çıkıntılı bir yüzeye sahip olan beyin iki lobdan meydana gelir. Önemli bir organ olduğu için kafatası gibi korunaklı bir yapının içinde yer alır. Ayrıca beyni darbelerden ve sarsıntılardan koruyan üç katlı bir zar yapı vardır. Bu zar beyni sararak kafatası ile beyin dokusu arasına girer. Beynin görevleri şunlardır:
– Vücut sıcaklığını ve kan basıncını algılar.
– Hormonların salgılanacağı zamanı tayin eder.
– Düşünsel faaliyetleri yürütür, problem çözme yeteneği vardır.
– Acıkma, susama, uyku gibi fizyolojik gereksinimleri düzenler.
– Duyu organlarını yönetir, bu organlardan aldıkları uyarıları değerlendirir.
– Öğrenme yetisi ve hafızayı sağlayan organ da beyindir.
2) Beyincik:
Şekil olarak beyne benzer ancak beyinden daha küçüktür. Beyinde olduğu gibi iki lobu vardır. Ense ile kafatasının birleştiği noktada, kafanın arka alt tarafında bulunan beyincik, kol, bacak gibi kasların çalışmasını düzenler ve dengeli hareketten sorumludur.
3) Omurilik Soğanı:
Adından da anlaşılacağı üzere şekil olarak soğana benzer. Boyun üst kısmında yer alan omurilik soğanı, biz farkında olmadan istemsiz olarak çalışan iç organlarımızı yönetir. Buna bağlı olarak da solunum, dolaşım, boşaltım, sindirim faaliyetleri gibi şeyleri düzenler.
4) Omurilik:
Sırtımızdaki omurga adı verilen kemik yapısının içinde bulunur.Bir sinir kordonu olan omurilik, düz yüzeye sahiptir. Omuriliğin görevleri ise şunlardır:
– Beyin ve diğer organlar arasında iletişimi sağlar.
– Refleks merkezi olarak görev yapar.