Toggle navigation
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Giriş Yap
Kayıt Ol
×
Close
Giriş Yap
Remember me
Dersler
7. Sınıf Tüm Dersler
7. Sınıf Fen ve Teknoloji
7. Sınıf Fen ve Teknoloji Konu Anlatımı
Vücudumuzdaki Sistemler
Konu:
Koklama Organımız Burun
« önceki
sonraki »
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Koklama Organımız Burun
0 Yanıt
2705 Gösterim
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Uyanan Gençlik
Join Date: Kas 2010
Yer: HATAY
7462
+547/-0
Cinsiyet:
Koklama Organımız Burun
«
:
24 Ekim 2015, 15:00:54 »
Burun:
Solunum sisteminin filtresi gibidir. Gerçek solunum burunda başlar.
Kıl, kılcal damarlar ve mukoza tabakasından oluşur.
Solunum sırasında alınan havanın temizlenerek akciğere ulaşmasını sağlar.
Havayı nemlendirerek solunumu kalitelileştirir.
Sadece nefesi temizlemez, aynı zamanda içinde bulunan koku alma sinirleri sayesinde bulunduğumuz ortamdaki nesnelerin kokusunu da kavramamızı sağlar. Yani koku alma ve solunum başlangıç bölgesidir.
Silya adında tüycükler ve mukozadan oluşur. Hava içeri girdiğinde moleküllerine ayrılır.
Moleküllerin hangi kokuya sahip olduğunu tespit etmek için sinirler yardımıyla beynin koku alma bölümüne gönderilerek kokunun türü belirlenir. Bu işlemler sadece bir saniye içinde gerçekleşir.
Burun, kirli ve soğuk havayı direk akciğere iletmez.
Soğuk havayı ısıtır, havadaki kiri ayrıştırır, kirli kısmı mukoza tabakasında tutar, temiz havayı akciğere gönderir. Akciğerler soğuk havaya karşı hassas organlardır.
Bu yüzden burun kış aylarında soğuk havayı ısıtarak ciğerlere gönderir ve akciğer rahatsızlıklarının önüne geçer. Burundaki tüycükler ve mukoza Dünya üzerindeki bütün toz, kir, kötü bakteri ve polen gibi maddelerin akciğere kaçmasını engeller.
Burunda müthiş bir aerodinamik sistem vardır. Burna giren hava burun deliğindeki kıvrımlı yapıdan üst kısımlara ulaşır. Tüycüklere takılan zararlı maddelerden sıyrılır. Daha sonra hava burun duvarına çarpıp boşlukta ilerlemeye devam eder. Kalan zararlı maddeler ikinci bir filtrelemeden geçerek mukoza sıvısında hapsedilir. Daha sonra temiz hava yoluna devam ederek akciğerlere ulaşır.
Her şeye rağmen havada yine kirli madde kalmışsa bu sefer kalan madde solunum yolunda kalır ve yine akciğere ulaşmaz. İşte bu işlevleriyle burun sindirim sisteminin en değerli organlarından bir tanesidir.
Bazı Burun Hastalıkları
Sinüzit:
Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir.
Saman Nezlesi:
Saman nezlesi bir alerjidir. İlkbahar ve yaz aylarında polenler rüzgârlara kapılarak geniş alana yayılır. Aldığımız nefesle burnumuza yerleşen polenler şiddetli hapşırıklar eşliğinde burun suya benzer bir akıntı salgılanmasına sebep olur.
Burun Kanaması:
ergenlik döneminde büyümeye bağlı olarak orta yaşlarda ise tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan burun kanaması görülebilir.
Not:
Koku ile tat alma organımız birbiriyle uyumlu olarak çalışır. Dilimiz bir besinin tadını, burnumuzda kokusunu algılar. Örneğin nezle olduğumuzda kokuları tam olarak alamadığımız için besinlerin tadını da tam olarak alamayız.
Kayıtlı
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Dersler
7. Sınıf Tüm Dersler
7. Sınıf Fen ve Teknoloji
7. Sınıf Fen ve Teknoloji Konu Anlatımı
Vücudumuzdaki Sistemler
Konu:
Koklama Organımız Burun
Yukarı git
Aşağı git