Aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle, aynı yöne giden yolcuları buluşturan bir site.
İnternet Sitesi: You are not allowed to view links.
Register or
LoginBlaBlaCar, aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle, aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturan, yolculuk paylaşım ağıdır. 20 milyondan fazla üyeye sahip BlaBlaCar, gücünü insanlardan alan yepyeni bir ulaşım ağına hayat veriyor. Uzman üye ilişkileri ekibiyle, en son teknolojiyi kullanan web ve mobil platformlarıyla, hızla büyüyen kullanıcı topluluğuyla BlaBlaCar, yolculuk etmeyi milyonlarca üyesi için çok daha ekonomik, sosyal ve kolay bir hale getiriyor.
Şehirlerarası otomobil yolculuklarını hem ucuz hem de keyifli hale getiren BlaBlaCar uygulaması artık Türkiye’de. Şirketin kurucu ortaklarından Nicolas Brusson’a göre hem seyahatler ucuzlayacak, hem de seyahat anlayışımız değişecek.
Diyelim ki İstanbul’dan Ankara’ya kendi aracınızla gitmek istiyorsunuz ama hem yol masrafı hem de uzun yolda yalnız başınıza gitmek sizi düşündürüyor. BlaBlaCar adlı yeni bir uygulama sayesinde bu soruna bir çözüm bulmak mümkün.
Araba paylaşım sistemi olarak tanımlanan bu uygulama 2009 yılında kurulmuş Paris merkezli bir internet girişimi. Üç kurucusundan biri olan Frederic Mazella, bir Noel akşamı şehir dışında yaşayan ailesinin yanına gitmek için araç bulmakta zorlanınca BlaBlaCar fikri doğmuş.
Kısa sürede büyük ilgi gören uygulamayı kullananların sayısı Avrupa ve Rusya’da 10 milyona ulaşmış durumda. Her ay 2 milyon kişi BlaBlaCar ile yolculuklarını paylaşıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde 100 milyon dolarlık yatırım alan şirket dünyadaki sekizinci ofisini de İstanbul’da açtı. Şirketin kurucu ortaklarından Nicolas Brusson, Türk kullanıcıların uygulamaya göstereceği ilgiden umutlu.
“Türkiye, benzinin en pahalı olduğu ülkelerden birisi. Araba paylaşımı adını verdiğimiz bu sistem mevcut ulaşım seçeneklerine önemli bir alternatif. Ulaşım masraflarını paylaşmak finansal anlamda çok mantıklı. Üstelik trafiğin azalmasına da katkı sağlıyor. Şehirlerarasında yolculuk yapma ve araçlarımızı kullanma biçimlerimiz artık sonsuza dek değişecek.”
Sistem nasıl çalışıyor?
Kullanıcılar, BlaBlaCar’ın ücretsiz mobil uygulamasını indirdikten sonra Facebook hesaplarını ve cep telefonu numaralarını kullanarak bir profil oluşturuyor. Aracı olanlar, yolculuklarının detaylarını, araba modellerini ve boş koltuk sayılarını belirtip diğer kullanıcılara davet gönderiyor. Seyahat etmek için araç arayanlar ise gidecekleri yeri ve tarihi belirtip, aynı güzergahta yolculuk yapacak sürücüleri arıyor. Birbirilerinin fotoğraflarını, kısa biyografilerini ve önceki deneyimlerden bırakılmış yorumları gören üyeler yolculuk yapacakları kişiyi seçiyor. Seyahatin fiyatı önceden sistem tarafından belirleniyor. Yolcular ödemeyi araç sahibine nakit olarak yapabileceği gibi daha önceden sisteme tanıttıkları kredi kartı üzerinden de ödeme yapmak mümkün.
Nicolas Brusson’a göre topluluk üyeleri için en önemli konu karşılıklı güven, BlaBlaCar bu amaçla çeşitli önlemler almış. “Sisteme üye olan kişiler Facebook profili, cep telefonu, eposta adresi ve kredi kartı gibi bilgilerini girmek zorunda. Kullanıcılar birbirleri hakkında yorum yazıp, deneyimlerini paylaşıyor. Böylece BlaBlaCar zamanla çok daha güvenilir bir topluluğa dönüşüyor.”
Fiyatlar cazip
BlaBlaCar’ın duyurusunu yaptığı fiyatlar ise oldukça cazip. İstanbul - Ankara arası ulaşım kişi başı yaklaşık 35 TL, İstanbul - Eskişehir 25 TL, İstanbul - Çeşme 52 TL, Ankara - Adana 38 TL, Samsun - Trabzon 26 TL’ye iniyor. Kendi araçlarıyla yola çıkacaklar ise masraflarını yolcularla paylaşarak her 400 kilometrede 100 TL’ye kadar benzin giderlerini karşılayabiliyor.
Araba paylaşımı korsan taksi yasasına takılır mı?
BlaBlaCar’ın kullanıcılar için en cazip yönü hiç kuşku yok ki, hem ucuz hem de farklı bir seyahat deneyimi sunması. Fakat Türkiye’deki yasal mevzuata göre belediyeden izin almaksızın, ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye ve araç sahibine ceza verilebiliyor. Nicolas Brusson ise BlaBlaCar üyelerinin kar etmediğini, yolculuk masraflarını paylaştığının altını çizerek yasal bir sorunla karşılaşmayacaklarını ifade ediyor.