İpek Yolu, İpek Yolunun önemi, Neden İpek Yolu
Eski çağlarda Avrupalılar, Doğu ülkelerinin kaliteli ipek ve baharatı ile tanışınca, Avrupa’da bu ürünlere büyük bir talep doğmuştur. Bu ürünleri Avrupa’ya taşımak için “İpek Yolu” olarak adlandırılan ticaret yolları yapılmıştır. Çin’den başlayıp İstanbul’a ulaşan ve oradan da Avrupa’nın içlerine giden bu yol boyunca kervanlar yük taşımıştır. İpek Yolu üzerinde yapılan ticaretten alınan vergiler bu yolun geçtiği ülkelere büyük gelir sağlamıştır. Bu nedenle İpek Yolu’na egemen olmak için devletler arasında zaman zaman savaşlar ve ittifaklar olmuştur. Hun-Çin savaşları, Kök Türk Bizans ittifakı bunlara örnektir.
Bu yola İpek Yolu denmesinin asıl nedeni Çin ipeğinin Roma’ya taşındığı yol olmasıydı. İpek çok güzel görünüşlü, yumuşak, parlak ve dayanıklı bir üründür. Kolaylıkla boyanıp daha gösterişli hâle getirilebilir. İpek böceğinin ürettiği bu liften iplik yapılarak kumaş dokunur. 4000 yılı aşkın bir süreden beri, insanların ekonomik ayatında önemli bir rol oynamakta olan ipek, yıllar boyu Çin, Hindistan, Taşkent, Bağdat, Şam ve İstanbul’dan geçen İpek Yolu üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. Bu zaman zarfında ipek altından daha değerli bir ürün olarak alıcı bulmuştur.
İpek Yolu’nda; ipek, kürk, değerli taş, yağ, bal, fildişi vb. ürünler taşınıyordu. Bu yol üzerinde bulunan Kaşgar, Buhara, Bağdat, Tebriz, Bursa, Kayseri gibi kentler önemli ticaret merkezleri hâline geldiler. İpek Yolu, doğu-batı arasındaki ticari ilişkiler kadar kültürel ilişkilerin de yoğunlaşmasına neden oldu. Bu yol sayesinde Avrupalılarla Doğu ülkeleri birbirlerini tanıdılar. Çin’in çeşitli ürünleri yanında kâğıt, matbaa, lake ve porselen eşyalar, barut ve pusula gibi teknolojik ürünler İpek Yolu üzerinden dünyanın çeşitli bölgelerine yayıldı.